Dieta raw vegană iubită de Gwyneth Paltrow și Demi Moore ar putea face mai mult rău decât bine

Dieta vegerariană a devenit populară în ultimii ani, dar dusă la extrem, aceasta poate face rău, explică pentru pentru DailyMail, dr Laura Brown, lector în nutriție la Universitatea Teesside.

Temerea nutriționiștilor se referă la faptul că ingredientele pot pierde substanțe nutritive și enzime importante în procesul de gătit, iar consumul de hrană vegetală crudă va îmbunătăți nivelul de energie, va preveni bolile și va stimula sănătatea generală.

Dieta raw vegană îndrăgită de Gwyneth Paltrow și Demi Moore poate face mai mult rău decât bine pe termen lung, a avertizat experta Laura Brown. În timp ce dieta vegetariană sau vegană a devenit populară în ultimii ani, unii o duc la extrem și mănâncă numai alimente crude din plante care pot fi consumate fără a fi gătite.

1 legume shutterstock 1003950 jpg jpeg

Unele legume oferă mai mulți nutrienți când sunt gătite. Foto: Shutterstock

Pe site-ul The Conversation, ea a spus că unele legume oferă de fapt un conținut mai mare de nutrienți atunci când sunt gătite, deoarece procesul ajută la descompunerea pereților celulari și permite eliberarea nutrienților.

De exemplu, atunci când spanacul este gătit, pentru organism devine mai ușor să absoarbă calciul pe care îl conține planta. Sparanghelul, ciupercile, morcovii, broccoli, varza kale și conopida sunt, de asemenea, mai dense în nutrienți atunci când sunt gătite, a scris ea.

Dr. Brown a spus că persoanele care țin dietele crud-vegane, de asemenea, le lipsesc vitaminele și minerale importante care provin de la animale. Acestea joacă un rol important în structura, dezvoltarea și producția de celule cerebrale și nervoase și susțin un sistem imunitar sănătos.

Un studiu anterior a constatat că 38% dintre persoanele care urmau diete stricte raw-vegane aveau deficit de vitamina B12.

Există și informații științifice conform cărora ingredientele își pot pierde o parte din nutrienții și enzimele importante în timpul procesului de gătire, chiar dacă, per total, consumul de alimente vegetale crude va îmbunătăți nivelul de energie, va preveni bolile și va stimula sănătatea generală.

Dieta poate duce, de asemenea, la pierderea neintenționată în greutate și chiar poate determina unele femei să intre la menopauză precoce, potrivit unor cercetări

Dr Brown a spus: „În timp ce respectarea unei diete pe bază de plante poate avea multe beneficii pentru sănătate, dieta raw vegană poate duce lucrurile puțin prea departe și poate prezenta riscuri și mai mari dacă nu este urmată cu atenție. Dacă intenționați să urmați o dietă raw vegană, este important să vă planificați cu atenție pentru a vă asigura că consumați toți nutrienții de care aveți nevoie pentru o sănătate optimă. De asemenea, nu aș recomanda aceste diete pentru o perioadă lungă de timp din cauza numeroaselor riscuri pe care le poate avea”.

Avertismentul ei vine în completarea celui făcut de expertul în genetică, profesorul Steve Jones, care a susținut că o dietă pe termen lung cu alimente crude ar putea avea efecte mortale.

„Suntem singurul animal care a trăit vreodată și care ar muri de foame dacă am mânca singuri hrana crudă. Am pierdut enzimele și mecanismul de absorbție pentru a digera alimentele crude”, a spus expertul în genetică, profesorul Steve Jones.

De asemenea, dieteticianul Clare Thornton-Wood, purtător de cuvânt al Asociației Britanice de Dietetică, a declarat: „Nu aș recomanda o dietă raw vegană, deoarece ar putea duce la deficiențe de nutrienți, inclusiv proteine, calciu, fier și B12. În timp ce consumul de alimente crude oferă nutrienți, cum ar fi vitamina C, gătirea alimentelor face ca substanțele nutritive precum beta-carotenul să fie mai ușor de absorbit și distruge toxinele precum leptina care sunt prezente în alimente leguminoase”.

Paltrow, Moore și alte vedete precum Megan Fox și Sting au urmat dieta raw vegană.

Citește și Ce supliment alimentar crește agresivitatea?