Ce supliment alimentar crește agresivitatea?

Melatonina este un hormon produs în mod natural de corpul nostru noaptea și folosit frecvent ca supliment alimentar pentru a aduce somnul și uneori, pentru a calma migrenele, dar există date care sugerează că acest hormon aectează interacțiunile sociale, scrie Journal.

image

Melatonina este un antioxidant puternic. Foto: Shutterstock

Potrivit publicației americane, cercetătorii din China au examinat efectele melatoninei (5 mg) într-un studiu experimental, controlat cu placebo, care a evaluat răspunsurile agresive la o provocare. Cei 64 de bărbați sănătoși (vârsta medie, 21 de ani) au avut programe regulate de somn-veghe și nu aveau  tulburări psihice și nici nu consumau substanțe.

Participanții au completat chestionare despre somnolență, stări emoționale, trăsături de agresivitate și impulsivitate și preferințe circadiene. După ce au ingerat droguri sau placebo, au efectuat teste auditive pentru cel mai puternic zgomot suportabil și cel mai silentios zgomot perceptibil și apoi li s-a administrat „paradigma agresiunii”.  Aceasta a constat în competiții în care câștigătorul putea alege o pedeapsă mare sau mică împotriva învinsului. Au fost patru sesiuni, fiecare cu 10 runde împotriva unui adversar care provoacă puțin sau care este foarte provocator. Rezultatele au fost predeterminate, cu o probabilitate de pierdere de 50% în fiecare sesiune, cu excepția primei sesiuni, care a dus doar la pierdere, în mod intenționat, pentru a provoca agresiune. Ulterior, participanții au finalizat o sarcină care măsoară controlul inhibitor.

În general, participanții au avut mai multe șanse să aleagă pedepse mari pentru adversarii provocatori. Numărul persoanelor agresive din grupul celor cărora li s-a administrat melatonină a fost semnificativ mai mare, scrie Journal, decât al celor  din grupul placebo, respectiv 57%, comparitiv cu 42%.  Nivelul de control inhibitor și somnolența mai mare la beneficiarii de melatonină nu au explicat nivelul de agresivitate crescută, spune Journal.

Deoarece potrivit studiului, la bărbații tineri sănătoși, melatonina a crescut agresivitatea reactivă, care apare atunci când sunt provocate emoții puternice, autorii cercetării au atras atenția asupra faptului că trebuie prudență în a recomanda melatonină unor pacienți iritabili sau agresivi.

Citește și Tu știi din ce motive te-ai putea simți obosit?