De ce e bine să pui bicarbonat în apa în care fierbe fasolea

image

Există diverse moduri prin care bicarbonatul de sodiu uşurează treburile în bucătărie. La gătit este un ajutor de nădejde atunci când carnea fierbe greu, dar există şi multe alte feluri în care îl poţi folosi.

Motivul pentru care se adaugă în fasole

Leguminoase precum fasolea şi năutul sunt foarte sănătoase, dar mulţi oameni le evită pentru că provoacă gaze sau balonare. În apa în care laşi fasolea la înmuiat peste noapte, pune şi 1 linguriţă cu bicarbonat. Apoi, înainte de fierbere, se aruncă apa şi cojile, acestea din urmă conţinând cele mai multe substanţe polizaharide care provoacă balonare şi gaze. Se mai adaugă 1 linguriţă de bicarbonat în apa de fiert.

bicarbonat de sodiu jpg

Fiebe carnea mai repede şi o frăgezeşte

Unele tipuri de carne precum cea de vită sau păsările de ţară fierb mai greu. De aceea, atunci când pui carnea la fiert pentru supă sau ciorbă, adaugă 1 linguriţă cu bicarbonat în oală. Acest truc nu numai că scade timpul de preparare, dar ajută şi la frăgezirea cărnii. Un alt sfat este să nu pui sarea de la început în apa care fierbe, pentru că încetineşte procesul termic.

Dacă vrei să faci un alt preparat din carne şi te temi că aceasta este prea tare, tot bicarbonatul de sodiu te poate ajuta. Pentru aceasta, freacă bucata de carne cu puţin bicarbonat, las-o la frigider 2 ore, după care o speli şi o găteşti.

Vezi şi: Soluţii de curăţat saltelele pe care le poţi pregăti acasă

Reduce aciditatea sosului de roşii

Un gust prea acid strică gustul sosului de roşii. Bicarbonatul are capacitatea de a neutraliza aciditatea. Pentru acest scop, adaugă 1 linguriţă de bicarbonat în timp ce găteşti sosul. Vei observa bule la suprafaţă, semn că a avut loc o reacţie chimică.

Îndepărtează pesticidele de pe fructe şi legume

Folosite pentru a proteja culturile de insecte, germeni, rozătoare și buruieni, pesticidele au efecte nocive asupra sănătăţii. Descojirea fructelor este o metodă de a îndepărta pesticidele, dar multe dintre substenţele benefice se află chiar în coajă. O metodă este ca fructele şi legumele să fie păstrate în apă cu bicarbonat. Spălarea cu bicarbonat de sodiu este o modalitate de a elimina pesticidele din fructe și legume. Un studiu a arătat că înmuierea merelor într-o soluție de bicarbonat de sodiu și apă 12-15 minute a îndepărtat aproape toate reziduurile de pesticide. Pune 1 lingură cu bicarbonat într-un vas cu apă şi ţine fructele în acest amestec 20 de minute. Apoi, clăteşte-le cu apă.