Cum poți să cureți foarte bine cuptorul cu bicarbonat de sodiu și oțet

Folosește ingredientele pe care le ai deja la îndemână pentru a curăța cuptorul. Tot ceea ce ai nevoie pentru a face cuptorul să strălucească din nou sunt două ingrediente de bază, probabil aflate deja în bucătărie: bicarbonat de sodiu și oțet.

image

Nu uita de ușa cuptorului, dar evită să pui detergentul pe garnitură. Foto: Shutterstock

„Aceste ingrediente sunt agenți de curățare grozavi, complet naturali, în special în locul multor agenți de curățare convenționali pentru cuptoare, care adesea pot lăsa vapori reziduali dăunători în cuptorul tău”, spune Melissa Poepping, expert în curățare naturală și autorul seriei de cărți „Chemical Free Home”. Atât netoxice, cât și sigure de utilizat în jurul suprafețelor alimentelor, bicarbonatul de sodiu (un alcalin natural) și oțetul (un acid natural) lucrează împreună pentru a ajuta la îndepărtarea petelor persistente și a grăsimii pentru o ștergere ușoară.

Poepping spune că poți îmbunătăți cu ușurință detergenții de casă pentru cuptoare cu două până la trei picături de ulei esențial, în special cu ulei de arbore de ceai, care poate acționa ca un degresant natural.

„Pentru curățarea sticlei cuptorului, îmi place să fac și un spray din părți egale de apă și oțet alb distilat cu câteva picături de ulei de lămâie adăugat pentru parfum”, spune ea.

Cât de des ar trebui ar trebuie să cureți cuptorul?

Poepping recomandă o dată la câteva săptămâni, deși acest lucru variază în funcție de cât de des îl utilizezi. „Gândește-te la această activitate ca fiind mai puțin o corvoadă și mai mult o metodă de conservare a aparatului tău. Probabil ai cheltuit mulți bani pe cuptorul tău, de ce nu ar trebui să fie bine îngrijit?”

Pentru a începe, ai nevoie de următoarele:

·     Bicarbonat de sodiu

·     Oțet alb

·     Lichid de spălat vase

·     Pensulă

·     Răzuitoare din plastic

·     Cârpe moi

·     Servețele de curățat

·     Mănuși și ochelari de protecție

·     Folie de aluminiu (pentru a proteja deschiderile interioare ale cuptorului, luminile și elementele de încălzire)

Opțional:

·     Ulei esențial pentru a adăuga miros soluției de oțet

·     Prosoape pentru a înmuia rafturi

·     Periuță de dinți veche pentru a curăța colțurile

Cum se folosesc aceste ingrediente:

Fă o pasta de bicarbonat de sodiu amestecând 3/4 de cană de bicarbonat de sodiu și 1/4 de cană de apă caldă, sau oțet. Dacă adaugi uleiuri esențiale, două până la trei picături ar trebui să fie suficiente, dar poți adăuga mai multe dacă dorești.

Un cuptor mare poate necesita mai multă pastă. Fă un raport de 3:1 de bicarbonat de sodiu și apă caldă dacă ai nevoie de mai multă pastă.

Rafturile cuptorului

Scoate întotdeauna rafturile chiar dacă utilizezi funcția de autocurățare a cuptorului. Odată îndepărtate, lasă-le să stea câteva ore în apă caldă cu lichid de spălat vase într-o chiuvetă sau o cadă căptușită cu prosoape pentru a preveni zgârierea suprafețelor. Spală rafturile cu un tampon de curățat, apoi clătește bine și usucă.

Dacă rafturile necesită curățare mai intensă, poți aplica pasta de bicarbonat de sodiu, dar numai pe rafturi din oțel inoxidabil. Bicarbonatul de sodiu poate decolora aluminiul.

Indiferent de tipul e cuptor, evită să aplici pasta pe elementele de lumină și de încălzire, termostat, cabluri și orice deschideri din cuptor, pe care trebuie să le acoperi cu folie de aluminiu cât speli cuptorul.

Cu ajutorul unei pensule, împrăștie pasta în interiorul cuptorului, evitând suprafețele metalice goale și ușa cuptorului.

Pentru a intra în colțuri s și locuri dificile, poți folosi o periuță veche de dinți. Pentru o curățare profundă, lăsați timp de 12 până la 24 de ore, pasta să acționeze.

Pasta se îndepărtează apoi cu o racletă de plastic, umezind după cum este necesar. Șterge apoi cu o cârpă umedă, repetând pentru a îndepărta dungile.

Ușa se curăță folosind un amestec din părți egale de apă și oțet alb, curăță ușa cuptorului și sticla cu o cârpă moale, dar ai grijă că eviți umezirea garniturii.

Sursa: Martha Stewart