Așa stropești roșiile cu bicarbonat de sodiu și le protejezi de boli!

Stropirea roșiilor cu bicarbonat de sodiu este o metodă eficientă prin care ajuți planta să lupte împotriva bolilor foliare.

Beneficiile acestui tratament sunt numeroase, iar prepararea și aplicarea soluției ușor de realizat.

Utilizarea acestei soluții pe toată perioada de vegetație a plantelor este recomandată, în special în verile ploioase.

rosii cultura tomate shutterstock 1009167631 jpg

Bicarbonatul poate arde frunzele, de aceea este nevoie sa respecți gramajul cand prepari soluţia de stropit. Foto: Shutterstock

Stropirea roșiilor cu bicarbonat de sodiu are numeroase beneficii, cel mai important fiind combaterea făinării. Aceasta este una dintre cele mai periculoase boli care pot afecta plantele de tomate, fiind favorizată de umiditatea ridicată. În perioadele ploioase, făinarea se declanșează atât la roșiile din grădină, cât și la cele din solar, din cauza umidității mari din aer. Un alt factor de risc pentru apariția făinării este fertilizarea excesivă, în special cu azot.

Făinarea se manifestă prin pete galbene pe frunze și printr-o pulbere albă, fină, care semnalează instalarea miceliilor mucegaiului de mană. Aplicarea soluției de bicarbonat de sodiu poate ajuta la prevenirea și combaterea acestei boli.

Cum se prepara?

Pentru a prepara soluția de bicarbonat pentru stropirea roșiilor, ai nevoie de bicarbonat de sodiu și apă. Se poate adăuga lapte și puțin detergent de vase, care ajută preparatul să adere mai bine pe frunze. Unii grădinari adaugă ulei vegetal pentru a da soluției mai multă consistență. O altă opțiune este să completezi preparatul cu ulei horticol.

Rețete de tratament cu bicarbonat pentru roșii

1. Amestecă 250 ml de lapte cu 1 litru de apă.

2. Adaugă o linguriță de bicarbonat de sodiu pentru fiecare 250 ml de apă (4 lingurițe pentru un litru de apă).

3. Amestecă bine ingredientele înainte de a pulveriza preparatul pe plantele de tomate.

O altă rețetă este aceasta:

1. Amestecă 7 litri de apă cu 6 linguri de ulei vegetal sau horticol.

2. Adaugă 8 lingurițe de bicarbonat de sodiu.

3. Amestecă bine toate ingredientele înainte de aplicarea soluției pe roșii.

Cum se aplică soluția de bicarbonat de sodiu

Înainte de a aplica soluția de bicarbonat pe roșii, este important să faci o defoliere corectă a plantelor. Elimină frunzele bolnave și uscate și păstrează doar frunzele verzi care pot fi recuperate în urma tratamentului.

Pune amestecul într-un pulverizator și aplică soluția pe frunzele roșiilor, insistând acolo unde acestea sunt afectate de făinare. Tratează toate frunzele plantelor de tomate, inclusiv pe partea lor inferioară.

Când se stropesc roșiile cu bicarbonat

Stropirea roșiilor cu soluție de bicarbonat se face dimineața. Tratamentul se repetă la intervale de 5-7 zile până când boala roșiilor este ținută sub control. Stropirile se pot aplica preventiv pentru a proteja roșiile de făinare și alte boli foliare, precum mana.

Deși tratamentul cu bicarbonat este eficient, utilizarea excesivă poate provoca pagube în cultură. Excesul de bicarbonat poate arde frunzele, care apoi se vor usca. Se recomandă să testezi concentrația soluției pe o frunză sau două înainte de a aplica tratamentul pe toate plantele.

Dacă folosești sisteme de irigare prin picurare, ai grijă deoarece bicarbonatul de sodiu ajuns în sol poate ajunge în apă și poate forma acumulări și blocaje în sistemul de irigat.

Cu o pregătire și aplicare corectă, acest tratament poate asigura sănătatea și productivitatea culturii de roșii pe tot parcursul sezonului de vegetație.

Sursa: Agrointel