Cu ce poţi înlocui carnea în post?

Postul nu te privează de la alimentele gustoase și sănătoase. Unele alternative ale cărnii sunt surse bune de nutrienți, iar odată consumate, te fac să nu simți lipsa proteinelor de origine animală.

image

Pentru a te asigura că nu te vei confrunta cu carențe nutriționale în perioada postului, este necesar să elaborezi un plan alimentar echilibrat, care să includă nutrienți, precum: proteine (0.8 proteine/kg. corp), fibre, fier, calciu, magneziu și vitamina B12.   

Conopidă

Când este gătită corect, conopida se aseamănă la gust cu carnea. Din punct de vedere nutrițional, este o sursă bună de antioxidanți, fibre, vitamine și minerale. Conopida conține vitaminele B6, C și K, potasiu, magneziu, acid folic. În plus, are puține calorii, ceea ce o face potrivită pentru persoanele care urmăresc să își mențină greutatea.

Tăiată sub forma unor felii mai groase, conopida poate fi gătită pe grătar. Înainte, o condimentezi cu ulei de măsline, sare, piper și ierburi aromate. De asemenea, conopida poate fi amesteactă cu usturoi şi maioneză de post.

Ciuperci

Surse de proteine, fier, potasiu, calciu, magneziu și vitamine precum A, B1, B2, C și D, ciupercile înlocuiesc gustul cărnii, în special pe cea de pui. Consumul de ciuperci este benefic, mai ales, pentru diabetici datorită enzimelor conţinte, care descompun amidonul din alimente.

Poți pregăti burger folosind ciuperci portobello. Marinează-le înainte cu ulei de măsline, usturoi, ierburi și condimente, apoi pune-le pe grătar. De asemenea, ciupercile pot fi tăiate în bucăți și folosite într-o varietate de mâncăruri, precum în tocănița de cartofi și în lasagna cu legume.

Mazăre

O altă alternativă sănătoasă a cărnii este mazărea. Proteinele din mazăre pot contribui la menținerea și dezvoltarea țesuturilor musculare, fibrele (solubile și insolubile) sunt benefice pentru digestie, iar împreună contribuie la menținerea senzației de sațietate. În plus, mazărea conține și vitamina C, compuși fenolici, magneziu, fosfor și calciu.

Mâncarea de mazăre de post este uşor de preparat. Poţi folosi şi mazăre pisată pentru a pregăti chiftele vegetariene. Aromatizează mazărea fiartă și pisată cu ierburi, ceapă și condimente, apoi pune-le în cuptor. De asemenea, poți face un sos cremos pentru paste. Acesta se obține prin amestecarea mazărei cu lapte vegetal, usturoi, nuci și condimente.

Fasole

Fie că este albă, neagră sau roșie, fasolea este o alternativă gustoasă și sănătoasă a cărnii. Spre exemplu, proteinele din fasole conțin aminoacizi esențiali pentru construirea și repararea țesuturilor. Studiile au arătat că, dacă este consumată regulat, fasolea ajută la reducerea nivelului de colesterol din sânge datorită conținutului de fibre. În plus, fasolea are în compoziție și vitaminele A, B1,  B6, C, K, antioxidanți, calciu, fosfor și magneziu.

Salata cu fasole fiartă şi ceapă se face foarte uşor. Folosește fasole fiartă pentru a crea umpluturi pentru sendviș. De asemenea, poți pregăti un sos de fasole cremos cu usturoi, ulei de măsline, lămâie și mirodenii. Acesta poate înlocui sosurile pe bază de brânză și carne.

Tempeh

O altă alternativă a cărnii este tempeh, un aliment tradițional indonezian, făcut din soia fermentată. Acesta poate fi prăjit sau copt și adăugat în salate, tocănițe și sendvișuri.