Au voie bolnavii de cancer să consume cafea? Medicul răspunde!

image

În cazul unui diagnostic de cancer, alimentaţia trebuie ajustată. În vreme ce unele alimente trebuie evitate, altele se pot consuma fără restricţii.

Dr. Irina Mateieş, medic primar de medicină de familie şi nutriţionist, specializat în nutriţie oncologică, a explicat cum stă situaţia în cazul consumului de cafea în cazul persoanelor cu cancer, care urmează diverse tratamente.

„Dacă sunteți în timpul tratamentului oncologic, țineți cont -  cafeaua poate avea efect laxativ.

Persoanele care fac radioterapie la nivelul abdomenului și pelvisului au un risc crescut de diaree, așa că aceștia trebuie să reducă sau să excludă consumul de cafea pe perioada tratamentului, în funcție de tranzitul intestinal. Persoanele care încep radioterapia la nivel de abdomen și pelvis sunt rugate, de radioterapeut, să vină la ședința de radioterapie cu rectul gol. Prin urmare, chiar dacă există riscul de diaree, pe perioada de radioterapie, dacă sunteți o persoană constipată nu scoateți tot ce ajută tranzitul, inclusiv cafeaua din prima zi de tratament. Ajustați pe perioada tratamentului, în funcție de modificările tranzitului intestinal.

►De asemenea, persoanele care fac radioterapie la nivel cerebral, au indicație de a scădea sau exclude consumul de produse care cresc stimularea sistemului nervos central, prin urmare aceștia trebuie să excludă consumul de cafea.

►Pe de altă parte, dacă faceți un tratament care predispune la constipație (de exemplu, medicamentele pentru greață din timpul chimioterapiei), atunci cafeaua vă poate ajuta să aveți un tranzit mai bun (pe lângă o alimentație corespunzătoare, activitate fizică și consum de lichide).

►Dar cu cafeaua și riscul de cancer, atunci când nu suntem bolnavi, cum stau lucrurile?

►Dăm des peste tot felul de titluri de știri despre cafea - ba că o fi bună, ba că o fi rea. Avănd în vedere că mulți dintre noi își încep ziua cu o cafea,  ar fi util să vedem ce știm de-adevăratelea despre consumul de cafea și riscul de cancer.

►Ei bine, avem dovezi destul de bune pentru scăderea riscului de cancer de ficat și de endometru.  Și avem dovezi limitate pentru scăderea riscului de cancere de gură, faringe, laringe.

►Deci consumul moderat de cafea are potențial benefic pentru sănătatea noastră dar ‼ doar dacă nu se însoțește de consumul de țigări ‼

De asemenea, pot exista variații individuale și unele persoane nu tolerează bine efectele cafelei, chiar și la doze mici”, explică dr. Dr. Irina Mateieş.

Sursă text: Facebook

Vezi şi: Câtă cafea este bună pentru inimă?