Mănâncă această legumă zilnic, iată de ce!

Un medic explică de ce mănâncă ceapă în mod regulat și beneficiile pe care le aduce pentru sănătate.

ceapa 2 jpg

Un medic a recomandat consumul regulat de ceapă. Foto: Shutterstock

Ceea ce mâncăm joacă un rol important în sănătatea și bunăstarea noastră generală. Respectarea unei anumite diete poate crește sau reduce riscul pentru anumite afecțiuni.

Există chiar și alimente specifice care ar putea include o întreagă gamă de beneficii pentru protejarea sănătății. Un medic a folosit platforma de socializare TikTok pentru a lăuga beneficiile aduse de ceapă.

Medicul osteopat Doctor Poonam Desai a dezvăluit că mănâncă ceapă „regulat” din cauza proprietăților lor antiinflamatorii și anticancerigene.

Leguma conține un flavonoid care se găsește în plante numit quercitină, despre care studiile au arătat că determină un risc mai mic de cancer și boli de inimă.

Adresându-se oamenilor dr. Desai a spus: „Sunt medic și mănânc ceapă în mod regulat. Dar, de fapt, contează cum o mănânci și ce tip de ceapă alegi. Ceapa conține quercitină, care-i oferă capacități puternice antioxidante și antiinflamatorii.”

Studiile au arătat că quercitină poate elimina substanțele chimice nocive, numite radicali liberi din corpul nostru.

Acestea pot deteriora membranele celulare, pot afecta ADN-ul și pot ucide celulele. De asemenea, ar putea ajuta la reducerea umflăturilor, la uciderea celulelor canceroase, la controlul zahărului din sânge și la stoparea bolilor de inimă.

Un studiu, publicat în Frontiers in Immunology în 2023, a constatat că quercetina ar putea proteja împotriva cancerului pulmonar, de sânge și de prostată.

Dr. Desai a spus că ceapa roșie are mai multe beneficii pentru sănătate decât restul.

„Quercitina are o valoare medicinală proeminentă în bolile cardiovasculare, cum ar fi antioxidarea, agregarea antiplachetă, reducerea fibrozei miocardice, îmbunătățirea remodelării ventriculare și a funcției cardiace, protejarea endoteliului vascular, anti-aritmie, anti-insuficiență cardiacă, prevenirea leziunilor de reperfuzie ischemică și reglarea tensiunii arteriale.”

Potrivit doctorului Desai, beneficiile pentru sănătate ale cepei depind de tipul pe care îl mănânci și de modul în care o mănânci.

„Dar culoarea cepei contează”, a spus ea. „Ceapa roșie conține mai multă quercetină decât cea albă sau galbenă, așa că optez să mănânc ceapă roșie. În al doilea rând, dacă gătiți ceapa, scade nivelul de quercitină, așa că optez să mănânc ceapa crudă, astfel încât să pot maximiza beneficiile pentru sănătate. Alt truc este să știi că straturile exterioare conțin mai multă quercetină decât straturile interioare ale cepei. Așa că data viitoare când vei alege o ceapă, alege o ceapă roșie, încearcă să o mănânci crudă și încearcă să mănânci straturile exterioare.”

Alte alimente care conțin quercetină includ citrice, mere, pătrunjel, salvie, ceai și vin roșu.

Susa: Express