Ce să mănânci ca să ai ficatul sănătos

image

Starea ficatului este influențată și de ceea ce mâncăm. Unele alimente și-au dovedit efectul protector hepatic, în timp ce altele, dimpotrivă, trebuie evitate.

Alimentația joacă un rol important în menținerea sănătății ficatului, organ care are capacitate de regenerare. Ficatul este primul organ care metabolizează alimentele pe care le consumăm. Unele alimente conțin compuși despre care cercetările au arătat că pot susține enzimele hepatice, protejează acest organ de acumularea de grăsimi şi reduc inflamaţia.

Carnea slabă

Ficatul descompune proteinele, intervine în metabolismul lipidelor şi al glucidelor. Proteinele sunt indispensabile bunei funcţionări a organismului. Este important să alegem surse bune de proteine, precum: peştele, carnea slabă de pui, de curcan sau de vită, produse lactate (lapte, iaurt, brânză), ouă, mazăre, linte, nuci, orez, tofu.  

Varza şi alte legume crucifere

Legumele crucifere precum varza, conopida şi broccoli, sunt cunoscute pentru conținutul lor ridicat de fibre și gustul distinctiv. Ele sunt, de asemenea, bogate în compuși vegetali benefici şi protectori inclusiv la nivelul ficatului. Consumul acestor legume poate susţine procesul de detoxifiere şi protejează faţă de compuşii nocivi. Un studiu din 2016 a arătat că prin consumul de broccoli se poate reduce probabilitatea de a dezvolta tumori hepatice şi boala ficatului gras.

Peştele gras

Acizii graşi Omega-3 din peşti precum somonul susţin sănătatea ficatului. Aceşti compuşi pot reduce nivelul grăsimilor de la nivelul ficatului şi al trigliceridelor la persoanele cu ficat gras non-alcoolic.

Nuci

Grăsimile bune, antioxidanţii şi vitamina E din nuci aduc numneroase beneficii sănătăţii. O cercetare a arătat că prin consumul de nuci se poate reduce riscul de apariţie a ficatului gras non-alcoolic. Nucile conţin şi fosfor, mineral foarte benefic pentru ficat, pentru că este implicat în metabolizarea grăsimilor, prevenind acumularea acestora la nivel hepatic. În lipsa fosforului, ficatul nostru ar fi supraîncărcat cu grăsimi și am fi expuși unui risc mai mare de a face steatoză hepatică.

Citrice şi afine

Fructele de pădure ca afinele şi coacăzele, precum şi citricele (portocale, grepfrut, mandarine) conţin vitamina C, care este benefică pentru starea ficatului, acţionând contra procesului oxidativ al celulelor hepatice. Consumul zilnic al acestor fructe poate reduce riscul de inflamare și deteriorare a celulelor ficatului. Vitamina C promovează, de asemenea, sinteza glutationului, un antioxidant puternic, care întărește sistemul imunitar, detoxifică ficatul și combate acţiunea radicalilor liberi. Glutationul mai este prezent şi în avocado, varză, conopidă şi spanac. De asemenea, grepfrutul conţine antioxidanţi care protejează celulele ficatului şi reduc inflamaţia la nivelul acestui organ.

Ridichea neagră  

Derivaţii sufuroşi din ridichea neagră susţin acţiunea enzimelor hepatice, contracarând efectul nefast al alcoolului, al toxinelor şi al medicamentelor asupra ficatului. Conţinutul mare de antioxidanţi conferă ridichei negre calităţi protectoare şi reparatoare asupra celulelor hepatice.  

Sfecla roşie conţine antioxidanţi care reduc inflamaţia şi deteriorarea celulelor hepatice.

Vezi şi: Ridichea neagră protejează ficatul. Ce alte beneficii mai are

Ceapa şi usturoiul

Consumă cât mai des ceapă şi usturoi, pentru că ambele protejează sănătatea ficatului. Alicina, compusul sulfuros din usturoi, susţine detoxificarea ficatului şi contracarează acţiunea aditivilor din alimente. De asemene, conumul de ceapă poate proteja de boala ficatului gras, chiar şi când există factori de risc precum obezitatea şi nivelul crescut al colesterolului.

Vezi şi: Anghinarea salvează ficatul şi scade colesterolul. Cum o consumi

Cafeaua

Numeroase studii au arătat că un consum de cafea este asociat cu numeroase beneficii când vine vorba de starea ficatului, această băutură fiind indicată şi celor care au boli hepatice, inclusiv hepatite. Pentru aceste beneficii, se recomandă consumul de 1-3 cafele pe zi, de preferat neîndulcite. Băutorii de cafea sunt mai protejaţi de cancerul de ficat, de fibroza hepatică, de ciroză şi de boala ficatului gras non-alcoolic. Cofeina, compus cu valoare antioxidantă, stimulează funcţionarea celulelor hepatice.

Limitează alcoolul şi zahărul!

Alcoolul este dăunător pentru ficat, pentru că afectează celulele acestui organ şi creşte riscul de steatoză hepatică şi hepatită alcoolică.Problemele de sănătate apar dacă se consumă zilnic alcool în cantităţi de 40-60 g (la bărbaţi) şi 20-40g (la femei), pe perioade lungi.

Zahărul este transformat în grăsime de ficat, ceea ce duce la apariţia inflamaţiei la nivelul acestui organ. Limitează şi consumul de sucuri care conţin zahăr.

Carnea grasă şi mezelurile conţin colesterol şi grăsimi care suprasolicită ficatul şi favorizează acumularea de toxine la nivelul acestui organ.