Ridichea neagră protejează ficatul. Ce alte beneficii mai are

1 ridiche neagra jpg jpeg

Rădăcinoasă pe care o consumăm adesea sub formă de salate, ridichea neagră este valorificată şi în fitoterapie. Această rădăcinoasă şi-a dovedit beneficiile în susţinerea sănătăţii ficatului, iar calităţile nu se opresc aici.

Orginară din Asia, ridichea neagră conţine, printre altele, vitamina C (6,4 - 23 mg la 100 g de produs crud), vitamina B9 (36 mcg/100 g), calciu (53 mg/100 g), fier (1,5 mg/100 g) şi potasiu (312 mg/100 g). De asemenea, este sursă de polifenoli antioxidanţi şi de compuşi cu acţiune detoxifiantă, antiseptică, antibacteriană şi anticancerigenă. O cură cu ridiche neagră, consumată sub formă de salată sau suc, este benefică oricând, dar mai ales după excesele alimentare sau de alcool, care suprasolicită ficatul.   

Ajută la refacerea celulelor hepatice

Ridichea neagră favorizează eliminarea toxinelor, creşte secreţia bilei şi ajută la evacuarea ei în intestin, susţinând astfel digestia. Derivaţii sufuroşi din această rădăcinoasă susţin acţiunea enzimelor hepatice, contracarând efectul nefast al alcoolului, al toxinelor şi al medicamentelor asupra ficatului. Conţinutul mare de antioxidanţi conferă ridichei negre calităţi protectoare şi reparatoare asupra celulelor hepatice. Efectul detoxifiant al acestei rădăcinoase aduce beneficii şi rinichilor, prevenind formarea calculilor şi a infecţiilor renale.

Mod de administrare: pentru beneficiile asupra ficatului consumă zilnic câte 1 linguriţă de suc de ridiche neagră de 2 până la 6 ori pe zi. Nu depăşi 100 ml de suc pe parcursul unei zile. Sucul îl obţii cu ajutorul storcătorului electric.  

Citeste si: Cele mai bune remedii pentru ficat

Antitusiv natural

Siropul de ridiche neagră este un leac renumit împotriva tusei, contribuind la fluidizarea mucozităţilor şi la eliminarea acestora. Acest remediu dă rezultate inclusiv în tusea uscată, în sinuzită şi în răceală.

Spală foarte bine cu apă rece o sfeclă neagră şi nu o descoji. Taie în locul în care au fost frunzele un capac pe care îl dai la o parte. Scobeşte interiorul şi scoate miezul, lasând cam 1 cm de jur împrejur. Pune 2-3 linguri cu miere înăuntru, acoperă ridichea cu capacul ei şi lasă la macerat peste noapte. Se iau 2-3 linguriţe de sirop în fiecare zi, până se observă ameliorări.

Alte beneficii de care să profiţi

  • Ridichea neagră are calităţi antimicrobiene şi antivirale. Consumată regulat, are acţiune benefică asupra sistemului imunitar.
  • Prin conţinutul de fibre, ridichea neagră normalizează tranzitul intestinal.
  • Ameliorează circulaţia sangvină şi are proprietăţi diuretice.
  • Combate acţiunea radicalilor liberi.
  • Consumul de sfeclă neagră ajută la menţinerea nivelului normal al colesterolului şi al trigliceridelor.
  • Este benefică în hipotiroidism, datorită unei substanţe (rafanină), care ajută la normalizarea nivelului hormonilor tiroidieni.
  • Graţie conţinutului de vitamine şi minerale, ridichea neagră este indicată în combaterea oboselii.
  • Ridichea neagră calmează iritaţiile pielii şi arsurile solare.
  • Pentru că este săracă în calorii şi bogată în fibre, ridichea neagră este un aliat în cura de slăbire. Totuşi, la unele persoane, poate avea efect contrar: creşte pofta de mâncare.
  • Studiile au arătat că ridichea neagră poate reduce hipertensiunea, graţie conţinutului de potasiu.

Precauţii

Ridichea neagră este contraindicată persoanelor care au obstrucţie a căilor biliare, litiază biliară sau ulcer gastric. O cură cu ridiche neagră nu trebuie să dureze mai mult de 1 lună fără pauză. Nu se consumă în exces, întrucât compuşii sulfuraţi pot inflama tiroida. De asemenea, în doze mari, ridichea neagră poate cauza balonare.  

INFO

Graţie conţinutului de fier, ridichea neagră poate fi consumată pentru combaterea anemiei.