Acestea sunt cele mai bune băuturi pentru ficatul tău, potrivit medicilor

Ficatul joacă un rol major în procesul de detoxifiere al organismului „Ficatul se autocurăță, așa că nu trebuie să vă curățați ficatul, el este cel care se ocupă să-ți curețe sângele.” spune Nancy Reau, medic specializat în transplant de organe și șef al secției de hepatologie la Rush University Medical Center din Chicago, pentru The Healthy.

Dar, spune dr. Reau, există câteva moduri în care îți poți susține ficatul, astfel încât acesta să continue să funcționeze la maximum: creșe aportul de băuturi care îți vor menține funcționarea optimă.

Ceaiul și cafeaua

Băutori de cafea și ceai, vești bune! Melissa Prest, medic și purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică, spune „Cafeaua și ceaiul au fost cercetate și puse în legătură cu sănătatea ficatului și ambele sunt benefice.”

Cafea cu lapte jpg

Cafeaua reduce riscul de ciroza. Foto: Shutterstock

Prest precizează că ceaiul verde, în special, este o alegere excelentă pentru a-ți începe ziua „S-a raportat că ceaiul verde îmbunătățește enzimele hepatice la persoanele cu boală hepatică nealcoolică.„Oamenii care beau patru sau mai multe căni pe zi au un risc mai mic de a dezvolta cancer la ficat”, precizează specialista.

În aceea ce privește cafeaua, Prest afirmă:

 „Cafea poate reduce riscul de ciroză, dezvoltarea cancerului hepatic și îmbunătățirea inflamației. Persoanele cu boală hepatică cronică care consumau trei sau mai multe căni de cafea pe zi au un risc mai scăzut de deces”.

Ce sucuri susțin ficatul?

Nu există sucuri sau alimente care „curăță” sau repară ficatul”, spune Michelle Lai, medic și  autoarea „Liver Healing Diet”. Cel mai bun suc de sorbit pentru a reduce inflamația, spune dieteticianul, este bun și pentru ficat.

Suc de rodie jpg

Sucul de rodie susține ficatul. Foto: Shutterstock

În schimb, Prest subliniază că o dietă sănătoasă urmată în mod regulat este mai importantă decât o purificare cu suc. „Ficatul tău este o forță care beneficiază de pe urma unei diete care îi susține funcțiile”, spune ea. „Concentrează-te pe o dietă cu alimente neprocesate, care este bogată în antioxidanți, alimente bogate în fibre, vitamina E și proteine slabe. De asemenea, te poate ajuta să proejezi ficatul să ții cont de toxinele din mediu, cum ar fi insecticidele și spray-urile de curățare. Folosește-le purtând mască și mănuși într-o zonă bine ventilată.”

Dr. Reau este de acord. Ea sugerează că nu există ceva care să curețe ficatul, dar există sucuri care în pot susține.

 „Sucurile cu fructe și legume sunt bogate în antioxidanți și ar trebui să fie prietenoase cu ficatul. Ingredientele comune ar include fructe de pădure, ghimbir și rodie. Dar sucurile de fructe pot avea multe calorii și s-ar putea să nu te facă să te simți sătul. Așa că ai grijă și echilibrează sucurile împreună cu restul dietei”, spune dr. Reau.

Ce pot să beau pentru a-mi „spăla” ficatul?

„Ficatul se menține sănătos și se poate repara singur atunci când ai grijă de el renjunțând la substanțe nocive precum alcoolul, excesul de zahăr și excesul de calorii. Deci nu poți avea o noapte grea în care bei alcool și mănânci în exces, și să bei apă cu lămâie și să te aștepți ca ficatul să fie OK” , spune dr. Reau.

Apa ar putea fi cel mai la îndemână lichid benefic pentru ficatul tău.

„Ea este foarte bună pentru a-ți menține corpul bine hidratat și pentru a permite organelor tale vitale, inclusive ficatului, să-și facă treaba”, spune Prest.

Prest ne avertizează „să fim atenți la suplimentele alimentare. De exemplu, extractul de ceai verde din suplimente s-a raportat că provoacă leziuni hepatice.”

Apa cu lămâie

Lămâile au o mulțime de vitamine și polifenoli, dar ajută la detoxifierea ficatului? „Nu există studii care să demonstreze că apa cu lămâie este benefică”, a spus dr. Reau. „Cel mai important mesaj este că apa cu lămâie este sigură și nu ar trebui să fie folosită niciodată în încercarea de a vindeca o leziune hepatică sau nu ar trebui săcrezi că poți elimina leziunile cauzate de alcool după excese, bând apă cu lămâie.”

Detoxifiere - apa cu lămâie - mentă FOTO Shutterstock

Apa cu lămâie ajută la hidrtarea corpului și în acest mod susține ficatul. Foto: Shutterstock

Prest adaugă: „Nu va face mare lucru pentru vindecarea ficatului, dar dacă adăugarea de lămâie în apă te ajută să bei mai multă apă, atunci există beneficiul hidratării, care este important pentru ficat.”

Chiar dacă cercetările arată că un aport sănătos de apă, cafea și ceai verde pot stimula funcția ficatului, concluzia cheie este că o abordare holistică a dietei și sănătății tale are efecte pozitive asupra tuturor organelor tale interne.

Ține cont de acest echilibru, iar corpul tău va fi în armonie, interior și exterior!