Ce legătură este între demență și ficatul gras?

Simptomele bolii hepatice numite„ficat gras” sunt identificate ca afecțiuni legate de un risc mai mare de demență.

După cum sugerează și numele, boala ficatului gras este o afecțiune care apare din cauza acumulării de grăsime în ficat.

Cunoscută și ca boală hepatică grasă non-alcoolică, este adesea asimptomatică în stadiile incipiente. Cu toate acestea, după ani de leziuni, poate produce pe suprafața ficatului cicatrici și noduli.

În cele din urmă, boala ficatului gras poate evolua spre ciroză, care poate duce la insuficiență hepatică, cancer și chiar deces.

ficat gras jpg

Ficatul gras se asociază adesea, cu demență. Foto: Shutterstock

Dar ar putea exista și alte riscuri potențiale pentru sănătate asociate cu boala, au descoperit cercetările. Potrivit unui studiu din Suedia, persoanele cu boală hepatică grasă au mai multe șanse de a dezvolta demență.

Și acest risc a fost și mai mare pentru persoanele cu ficat gras care au și boli de inimă sau au avut un accident vascular cerebral.

Studiul, publicat în revista Neurology, a constatat că cinci la sută dintre persoanele cu boală hepatică grasă au fost diagnosticate cu demență, comparativ cu 4,6 la sută dintre persoanele fără boală hepatică.

Ajustându-se pentru factorii de risc cardiovascular, cum ar fi hipertensiunea arterială și diabetul, rezultatele au arătat că persoanele cu ficat gras au o rată mult mai mare de demență.

Mai precis, boala ficatului gras a fost legată de un risc mai mare de demență vasculară (cauzată de fluxul sanguin redus la creier), dar nu și de boala Alzheimer.

Persoanele cu boli hepatice care au avut și boli de inimă sau accident vascular cerebral au avut un risc mult mai mare de a dezvolta demență.

Comentând rezultatele, dr. Rosa Sancho, șeful cercetării la Alzheimer’s Research UK, a declarat: „Boala ficatului gras non-alcoolic este adesea subdiagnosticată, deoarece oamenii nu prezintă întotdeauna simptome, așa că acest studiu ar putea fi un început bun dar care nu arată cât de frecventă poate fi legatura cu demența, din lipsa diagnosticării.

Această formă de boală hepatică și demență au în comun mulți factori de risc comuni, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul și obezitatea.

Studiile viitoare vor trebui să exploreze mecanismele care stau la baza legăturii dintre boala ficatului gras non-alcoolic și demență.

Această descoperire evidențiază faptul că creierul nostru nu funcționează izolat de restul corpului nostru, iar îmbunătățirea sănătății noastre fizice poate ajuta la reducerea riscului de demență și la sprijinirea unui creier sănătos. Dovezile actuale sugerează că a fi activ fizic și mental, a rămâne conectat social, a nu fuma, a bea doar cu moderație, a consuma o dietă echilibrată și a menține sub control nivelul colesterolului și al tensiunii arteriale pot juca un rol în îmbunătățirea sănătății creierului.”, a spus cercetătoarea.

Simptome

După cum s-a menționat, boala ficatului gras nu prezintă simptome în stadiile incipiente.

Cu toate acestea, dacă progresează, poate provoca:

- O durere surdă în partea dreaptă sus a abdomenului

- Oboseală extremă

- Pierdere în greutate inexplicabilă

- Slăbiciune

Dacă ajunge la ciroză - stadiul cel mai grav al bolii hepatice - simptomele ar putea deveni mai severe și medicii enumeră ca semne de ciroză îngălbenirea pielii și a albului ochilor (icter), mâncărimi ale pielii și umflare la picioare, glezne, picioare sau burtă (edem).

Pentru a evita dezvoltarea unui ficat gras se recomandă:

·     Slăbirea până la o greutate normal

·     dietă sănătoasă bogată în fructe, legume, proteine și carbohidrați, dar săracă în grăsimi, zahăr și sare; consumul de porții mai mici de mâncare poate ajuta, de asemenea

·     Apă în loc de băuturi dulci

·     Sport în mod regulat

·     Fără fumat

Dacă ai orice simptome de boală de ficat gras, ar trebui să discuți cu medicul de familie.

Sursa: Express