Ce este kalettes, noua legumă care se cultivă în România?

image

Kalettes este apreciată pentru gust şi calităţile nutritive. Foto: Shutterstock

Kalettes, legumă din ce în ce mai populară în ţări precum Spania, Germania şi Anglia, câştigă teren şi în ţara noastră.

Kalettes este un hibrid de varză de Bruxelles şi varza kale. Leguma fost creată pentru a combina aromele dulci ale verzei de Bruxelles cu textura frunzelor de kale.  

Leguma este cultivată şi de un fermier din comuna buzoiană Balta Albă, Daniel Toma, care și-a axat activitatea pe producerea de legume exotice, precum sparanghel și broccolini. Buzoianul a plantat un lot experimental la începutul anului 2022, pentru a testa în primul rând reacția pieței.

Există trei varietăți de kalettes, care se plantează în trei perioade diferite, pentru recoltarea devreme, recoltarea la mijlocul sezonului și recoltarea târzie. Inflorescențele acestora, asemănătoare florilor, se deschid la aproximativ 50 de milimetri.

 Kalettes este o plantă care necesită multă răbdare. „Planta are nevoie de aproximativ opt luni pentru a ajunge la maturitate. Românii nu îi cunosc beneficiile, trebuie să avem răbdare, de aceea am oferit-o câtorva restaurante pro bono, ca să o gătească, să o promoveze. Noi o promovăm cât putem, dar promovarea mare pleacă de la bucătari”, a declarat Daniel Toma, citat de adevarul.ro.

Vezi şi: Cum recunoști roșiile pline de chimicale?

Cum se poate găti

Frunzele de kalettes sunt asemănătoare cu cele ale verzei de Bruxelles, dar sunt ondulate, asemănătoare cu cele de kale. Ele au un gust dulce și ușor de nucă. Frunzele acestei legume pot fi gătite în diverse feluri, inclusiv prăjite, fierte sau adăugate la salate, ori pot fi integrate în diferite rețete.

„Sunt ceva rețete pe internet pe care le-am preparat și noi. Trebuie un pic opărite, pentru că au textură destul de tare, apoi combinate cu usturoi, ulei de măsline. Se trag un pic la tigaie. Am vorbit cu un cunoscător de aici și spunea că are gust de rapiță. Numai că eu nu am gustat niciodată rapiță. E un pic tare dacă o mănânci crudă, dar e mai bună decât varza de Bruxelles”, spune fermierul buzoian.