Ce se întâmplă în corpul tău când mănânci conopidă. Ai fi vrut să ştii

Cu toate că nu se bucură de o popularitate la fel de mare ca alte legume din cruciferelor precum varza, conopida are multe calităţi şi beneficii, iar consumul ei mai des poate oferi chiar protecţie faţă de unele boli.

image

Chiar dacă majoritatea soiurilor de conopidă sunt albe, există și varietăți verzi și violete, precum și un tip numit Romanesco, cu buchețele ascuțite, mai dulce.

Tot mai des, conopida este servită la fripturi, ca garnitură, deși mulți au fost obișnuiți să o consume în diverse preparate la cuptor. Este o legumă ușor de adăugat în dietă, fiind la fel de bună dacă este savurată crudă, piure, la aburi sau în supe creme și salate.

1. Sursă de antioxidanți

Conopida este o legumă pe placul inimii, deoarece conține un compus vegetal numit sulforafan. Acesta acționează ca un antioxidant și reduce daunele inflamatorii cauzate de stresul oxidativ, proces care joacă un rol central în dezvoltarea bolilor de inimă. În acest fel, ajută la reducerea tensiunii arteriale și a aterosclerozei.

2. Bună pentru creier

Starea de bine poate veni de la o porție de conopidă, deoarece leguma este o sursă de colină, un nutriment esențial de care avem nevoie pentru starea de spirit şi  memorie. Ca atare, este un element-cheie al acetilcolinei, un mesager chimic implicat în semnalizarea sistemului nervos central. Colina este, de asemenea, esențială pentru dezvoltarea creierului.

3. Poate oferi protecţie contra cancerului

La fel ca broccoli și varza, conținutul de sulforafan din conopidă are o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea riscului de cancer. Sulforafanul combate cancerul în mai multe moduri, inclusiv prin protejarea celulelor de deteriorarea ADN-ului, precum și prin inactivarea agenților cancerigeni.

4. Menţine echilibrul hormonal

Toate legumele crucifere, inclusiv conopida, conțin un compus numit indol-3-carbinol, care acționează ca un estrogen vegetal și poate ajuta la echilibrarea hormonilor prin reglarea nivelului acestui hormon. Indol-3-carbinolul s-a dovedit, de asemenea, promițător ca modalitate de reducere a riscului de cancer de sân indus de estrogen, atât la bărbați, cât și la femei, deși sunt necesare mai multe studii pentru a putea fi folosit în scop tearapeutic.

5. Ajută sistemul imunitar

Deoarece este bogată în sulf, conopida susține sănătatea intestinală, cu efect general asupra imunității organismului. Acest lucru se datorează faptului că sulful susține producția de glutation, care este important pentru menținerea integrității mucoasei intestinale, precum și pentru susținerea regenerării acestuia. Ca un antioxidant puternic, glutationul protejează celulele de daunele inflamatorii.

Ce conţine

O porție de 80 g (crudă) de conopidă oferă 24 kcal și conține:

2 g proteine

3,5 g carbohidrați

1,4 g fibre

0,3 g grăsime

202 mg potasiu

14 mg calciu

44 mcg acid folic

45 mg vitamina C

Când este de evitat 

Pentru majoritatea, conopida este o opțiune sănătoasă. Cu toate acestea, persoanele care au o problemă cu tiroida ar trebui să minimizeze cantitatea de legume crucifere pe care le consumă. Aceste legume pot interfera cu absorbția iodului, care este necesar pentru producerea hormonilor tiroidieni. Deoarece conopida conține fibre, poate fi o problemă pentru cei cu colon iritabil, boala Crohn și colită ulcerativă, provocându-le disconfort intestinal.

De asemenea, în cazul celor care iau medicamente pentru subțierea sângelui, cum ar fi warfarina, poate fi indicată monitorizarea alimentelor cu vitamina K, inclusiv a conpidei, pentru a nu altera efectul medicamentelor.