Fructe care fac bine bolnavilor de cancer

Știi deja că o dietă bogată în fructe și legume este bună, dar atunci când treci printr-un tratament pentru cancer sau încerci să împiedici apariția cancerului, unele fructe pot fi mai bune decât altele.

Deși niciun aliment, și cu siguranță niciun fruct, nu poate preveni sau combate cancerul, totusi, anumite tipuri de fructe pot face mai ușoare efecte secundare ale tratamentelor.

fructe  foto   Shutterstock jpg

Foto: Shuttestock

Fructele oferă nutrienții de care este nevoie în timpul tratamentului pentru cancer. Unele fructe pot ajuta, de asemenea, la ameliorarea disconfortului. Experții recomandă acestea, în funcție de cum te simți:

·     Pentru greață și vărsături: conserve de fructe, sos de mere, piersici și alte fructe moi

·     Pentru constipație: fructe crude, fructe uscate, suc de prune

·     Pentru diaree: sucuri de fructe, banane și mere ca parte a dietei BRAT (banane, orez, sos de mere și pâine prăjită).

·     Pentru pierderea poftei de mâncare: alimente bogate în calorii, inclusiv fructe uscate și smoothie-uri de fructe

·     Pentru răni bucale: nectarine, suc de mere, conserve de fructe și compoturi, sos de mere

Citricele

Citricele, precum grepfrutul și portocalele, pot avea un rol în prevenirea anumitor tipuri de cancer. Un studiu amplu realizat în Japonia a constatat că persoanele care consumau fructe sau sucuri citrice 3-4 zile pe săptămână aveau mai puține riscuri de a face cancer decât cei care le consumau 2 sau mai puține zile pe săptămână.

Deși rezultatele cercetării nu sunt de necontestat, ele arată că citricele ar putea ajuta la combaterea mai multor tipuri de cancer:

·     Cancerele tractului digestiv, cum ar fi cancerul de colon

·     Cancerele tractului respirator, cum ar fi cancerul pulmonar

·     Cancer pancreatic

·     Cancer de prostată

·     Cancer mamar

·     Cancer nazofaringian, un tip de cancer la cap și gât

·     Melanomul cutanat, un tip de cancer de piele

Merele

Cel puțin o meta-analiză, un studiu care analizează o mulțime de cercetări anterioare pe un subiect,  a legat merele cu un risc redus de cancer. Legătura pare cea mai puternică pentru cancerul pulmonar. Dar merele pot ajuta și la protejarea împotriva acestor boli:

·     Cancer mamar

·     Cancer colorectal

·     Alte cancere ale tractului digestiv

·     Un alt studiu a constatat că consumul de legume și fructe albe, cum ar fi merele, perele, ciupercile și ceapa, poate ajuta la protejarea împotriva cancerului colorectal.

Merele și perele sunt considerate albe din cauza pulpei lor.

Posibilul beneficiu al merelor provine probabil din două substanțe pe care le conțin: polizaharide, un tip de carbohidrați și quercetina, un pigment vegetal. Ambele pot ajuta la combaterea celulelor canceroase.

Fructele verzi

Pot ajuta la protejarea împotriva cancerului colorectal, conform aceluiași studiu care a analizat fructele și legumele albe. Fructele verzi includ:

·     Kiwi

·     Pepenele galben

·     Struguri verzi

Alte cercetări sugerează, de asemenea, că fructul de kiwi poate ajuta la prevenirea cancerului. Acest lucru se datorează parțial antioxidanților din fructe și parțial pentru că fructul de kiwi-ul promovează un intestin sănătos.

Fructe uscate

Fructele uscate precum prunele uscate și stafidele pot fi o alegere sănătoasă. Cercetările arată că un consum regulat de fructe uscate poate ajuta la prevenirea unor tipuri de cancer. De asemenea, ar putea ajuta la prevenirea agravării cancerului.

Consumul de trei până la cinci porții de fructe uscate pe săptămână poate ajuta la prevenirea unro probleme precum:

·     Polipi colorectali, excrescențe în intestinul gros care nu sunt canceroase, dar care se pot transforma în cele din urmă în cancer

·     Cancer de prostată

·     Moarte din cauza cancerului pancreatic

·     Cancer la stomac

Alte fructe care pot lupta împotriva cancerului

Cercetătorii studiază o serie de substanțe chimice din plante care pot juca un rol în prevenirea cancerului, inclusiv: bromelaina, o enzimă din ananas, carotenoizi, pigmenți vegetali des întâlniți în fructele portocale.

Antioxidanții din rodii

Cercetarea este în stadii incipiente, așa că nu știm încă dacă aceste substanțe chimice din plante au beneficii pentru cancer. Dar, cel puțin, aceste fructe sunt bogate în fibre. Fibrele pot ajuta la reducerea riscului de anumite tipuri de cancer și vă pot ajuta să vă mențineți o greutate sănătoasă.

Sursa: WebMd