De ce nu trebuie să păstrezi cartofii lângă ceapă! Mulţi fac greşeala

image

Deteriorarea şi încolţirea unor legume pot să fie cauzate şi de condiţiile de păstrare, precum şi de plasarea lor lângă alte vegetale.

Cartofii şi ceapa sunt printre cele mai consumate legume din lume, inclusiv în ţara noastră. Pentru a le putea păstra în bună stare mai mult timp, este bine să ştii cum se păstrează corect.

Dacă ai cumpărat cartofi şi ai observat că au încolţit după câteva zile, o posibilă cauză a acestui lucru poate fi plasarea lor lângă ceapă. Este bine să nu păstrezi împreună ceapa şi cartofii! De ce? Pentru că ceapa eliberează etilenă, un gaz incolor și volatil, care favorizează maturarea și germinarea cartofilor. Cu alte cuvinte, cartofii vor încolţi mai repede.

Cum se păstrază corect cartofii

Este important să cumperi cartofi care nu au o tentă verzuie, semn al prezenţei solaninei, un alcaloid toxic.

Dacă se respectă condiţiile de păstrare, cartofii pot rezista chiar şi 9 luni.

În primul rând, alege un loc aerisit, departe de soare şi orice sursă de căldură. Ideal este să fie un loc întunecat. Cel mai bine este ca temperatura de păstrare să fie între 7 și 10°C. Pot fi depozitaţi şi în pungi de hârtie, cu perforaţii sau în lădiţe de lemn. Evită sacii de plastic fără perforaţii. Nu este indicat să fie ţinuţi în frigider, pentru că astfel creşte cantitatea de glucide din cartofi.

Cartofii este bine să nu fie congelaţi, pentru că îşi vor modifica textura şi aroma.

Aşa se păstrează corect ceapa!

Este indicat ca ceapa să fie păstrată într-un loc uscat, răcoros, ideal într-o pivniţă sau pe balcon. Nu trebuie ţinute în pungi de plastic, pentru că acestea nu permit circulaţia aerului. Locul trebuie să fie bine ventilat, departe de lumina soarelui, departe de surse de căldură, care grăbesc alterarea. Ceapa încolţită poate fi consumată, pentru că nu implică toxicitate.