Ce conţinea, de fapt, nechezolul, înlocuitorul cafelei din comunism?
Cafeaua era considerată un lux în perioada comunistă, însă românii inventivi au găsit soluţii şi înlocuitori.
Pentru generaţiile mai tinere, care îşi savurează cafeaua din „boabe atent selecţionate”, la cafenelele cochete din oraşe, poate fi greu de înţeles care erau lipsurile cu care s-au confruntat părinţii lor în perioada comunistă, chiar şi când vine vorba de mici plăceri precum cafeaua.
Nechezolul este numele ironic dat unui surogat de cafea pe care românii îl consumau în comunism. Nechezol este derivat din verbul „a necheza”, ceea ce reflectă ironic situaţia de a consuma ceea ce se percepe ca fiind furaj pentru cai.
Cei care îşi permiteau să bea cafea adevărată în timpul lui Ceauşescu erau cei care aveau relaţii la alimentară, la shop-urile unde vânzările se făceau în valută sau cei care aveau acces la piaţa neagră.
Cafeaua naturală dispăruse în socialism în anii 1980, în urma limitării drastice a importurilor, care avea ca obiectiv lichidarea datoriei externe a ţării noastre.
Vezi şi: 3 idei de a folosi zaţul de cafea
Alecu Radu, inventatorul nechezolului
Cel care a creat nechezolul este Alecu Radu, un bucureştean care a lucrat ca şef de secţie la o fabrică de cafea, produs de lux pentru români în comunism. “Am lucrat ca şef de secţie la o fabrică de cafea. La un moment dat, tona de cafea de import ajunsese să coste 6.000 de dolari. Iar Ceauşescu nu mai voia să audă de importuri”, a declarat bucureşteanul citat de libertatea.ro. Cu toate că prăjea în fiecare zi 20 de tone de cafea, el nu a fost tentat să o consume.
Alecu Radu a creat necehzolul, care conţinea cafea doar în proporţie de 20%, restul de 80% fiind reprezentat de ovăz sau năut.
Aşadar, era vorba despre un surogat de cafea, iar cei care o consumau separau paiele de restul ingredientelor, apoi turnau apă peste ea.
Vezi şi: Cafeaua creşte sau nu tensiunea?
Alecu Radu, inventatorul nechezolului