Acesta este cel mai bun moment al zilei pentru a bea cafea

Potrivit Rider’s Digest, 90% dintre adulți consumatori de cafea beau  prima ceașcă dimineața când se trezec.

Dar, cercetările arată că  acela nu este momentul ideal pentru a obține cele mai multe beneficii ale cafelei. Există însă un alt moment care ar putea maximiza beneficiile pe care le poți avea ca urmare a consumului de cafea.

Când te trezești, corpul teste inundate de cortizol - hormonul de stres care te face să te simți în alertă. Deoarece nivelul de cortizol este la apogeu, consumul de cafea poate reduce efectele vitalizante ale cofeinei.

În schimb, pentru a obține cel mai bun efect de pe urma cafelei, unii experți recomandă să bei cafeaua în a doua parte a dimineții sau după-amiaza devreme. Cu alte cuvinte, trebuie să lăsați să treacă de la 2 la 4 ore de când vă treziți până la prima ceașcă de cafea.

În acel interval al zilei, corpul are un nivel scăzut de cortizol și are nevoie se o altfel de suținere, spune doctorul Sherry A. Ross, citat de Rider’s Digest.

1 cafea shutterstock 754012918 jpg jpeg

Cafeaua are efecte energizante. Foto: Shutterstock

„Cei mai mulți băutori de cafea au nevoie de efectul e stimulare a cofeinei încă de la prima oră, iar studiile pe acest subiect  sunt inconsecvente, dar se crede că așteptarea până la mijlocul dimineții – când nivelurile de cortizol sunt mai scăzute – este mai bună, deoarece cofeina crește acest hormon al senzației de alertă. Consumul de cofeină la prima oră dimineața, când nivelurile de cortizol sunt mai mari, va scădea efectul energizant al cofeinei. Alegerea vă aparține, deoarece studiile nu sunt numeroase și nici foarte consecvente.”

Câtă cofeină ar trebui să bei?

Totuși, cantitatea de cofeină pe care o consumi, nu momentul când o consumi, este cea care contează cel mai mult, spune nutriționistul dietetician Melanie Dellinges. Ea recomandă să limitezi consumul la două până la patru căni pe zi.

U.S. Food and Drug Administration (FDA spune că un adult sănătos poate bea de obicei până la 400 de miligrame de cofeină pe zi - echivalentul a aproximativ patru sau cinci căni de cafea - fără efecte negative. Cu toate acestea, diferiți oameni sunt mai sensibili la cofeină și unii și-au dezvoltat o toleranță crescută.

Încercați să evitați cafeaua seara, sau în a doua parte a zilei. Un studiu publicat în Journal of Clinical Sleep Medicine a constatat că aprotul de cofeină, chiar și cu șase ore înainte de culcare a perturbat semnificativ somnul în comparație cu placebo. Autorii studiului spun că aceasta are „efecte importante perturbatoare asupra somnului”, așa că este indicat să nu bei cafa cu cel puțin 6 ore înainte a ora de culcare.

Citește și Ce boli sunt cauzate de prea mult fast-food?