Ce băuturi te ajută cel mai mult când eşti constipat

O problemă cu care multe persoane se confruntă este constipaţia. Această tulburare apare când evacuarea scaunului se face cu dificultate sau când există mai puţin de trei scaune pe săptămână.

image

Constipaţia apare din cauza obiceiurilor alimentare nesănătoase, bogată în proteine de origine animală şi săracă în fibre, şi a lipsei de mişcare. De asemenea, şi amânarea momentului de a merge la toaletă şi stresul pot favoriza constipaţia. Mai rar, constipaţia este cauzată de o problemă a sfincterului sau de obstrucţia intestinală, informează medisite.fr.

Constipaţia poate fi prevenită prin consum adecvat de fructe şi legume, ideal 5 porţii de vegetale pe zi, pentru că acestea sunt surse de fibre, care au rol în buna funcţionare a tranzitului intestinal. De asemenea, mişcarea este foarte importantă. Nu este nevoie să mergi la sală pentru a face mişcare; sunt suficiente şi 30 de minute de mers pe jos zilnic.

Cele mai bune băuturi pentru a preveni şi trata constipaţia

Apa. Este ideal să consumi cel puţin 1,5 litri de apă pe zi. Deshidratarea este una dintre cauzele constipaţiei.

Cafeaua. Mai multe studii au arătat efectul laxativ al cafelei. Cafeaua stimulează producţia de gastrină, un hormon care stimulează atât secreţia de acid clorhidric de către celulele parietale ale stomacului, cât şi motilitatea intestinală. Totuşi, după ce ai băut o cafea, consumă şi o cană cu apă (cafeaua are efect diuretic).

Apa cu lămâie este un bun aliat natural în combaterea constipaţiei. Dimineaţa, pe stomacul gol, consumă un pahar cu apă călduţă, în care ai stors sucul unei lămâi.

Ceaiul de seminţe de in contribuie la normalizarea tranzitului intestinal şi la eliminarea disconfortului. Îl poţi prepara astfel: macini seminţele de in, apoi adaugi o linguriţă într-o cană cu apă fierbinte. Laşi la infuzat 10 minute, apoi strecori şi consumi. O altă modalitate de preparare este aceasta: peste 1-2 linguri de seminţe de in măcinate se adaugă 250 ml de apă rece şi se lasă la macerat 20-30 de minute, după care se strecoară şi se bea. Se recomandă să nu se consume mai mult de 50 de grame de seminţe de in zilnic.

Supa de linte conţine fibre şi stimulează micşările intestinale.

Sucul natural de grepfrut este benefic în ameliorarea constipaţiei, deoarece conţine naringinină, care stimulează secreţiile din colon. În general, sucurile naturale de fructe sunt utile în constipaţie cu o singură condiţie: să conţină şi pulpa fructului.

Ceaiul verde ajută atât la eliminarea toxinelor, cât şi la ameliorarea tranzitului intestinal. Infuzează o liguriţă de ceai verde la o ceşcuţă cu apă de 60 - 70 de grade Celsius, 2-3 minute. De preferat este să foloseşti apă plată. Ceaiul trebuie băut în 10 minute după preparare. Nu consuma ceai verde după 17.00, pentru că este bogat în teine, echivalentul cofeinei din cafea!

Vezi şi: Cum se ţine cura anticancer cu suc de lămâie