E bine sau nu să ţii ouăle pe uşa frigiderului? Mulţi fac această greşeală!

Ouăle sunt considerate de nutriţionişti aliment complet deoarece conţin vitamine, minerale şi alte substanţe de care organismul are nevoie pentru a se menţine sănătos, de aceea trebuie să fie incluse într-o alimentaţie echilibrată. Dar pentru a-şi păstra calităţile, este bine să ştii cum le păstrezi în frigider.

image

Ouăle nu trebuie spălate înainte de consum. Foto: Shutterstock

Probabil ai observat acea tavă specială pentru ouă de pe uşa frigiderului şi te gândeşti automat că acela este şi locul în care ar trebui să le păstrezi.

Totuşi, specialiştii avertizează că ouăle nu ar trebui păstrate pe uşa frigiderului! De ce? Pentru că acest loc este supus cel mai mult schimbărilor de temperatură care apar când deschidem frigiderul. Uşa frigiderului este mai degrabă un loc potrivit alimentelor care au o durată de valabilitate mai mare (condimente, ketchup).

Citeşte şi: Cum se ţine dieta cu ouă. Idei de meniu pentru 2 săptămâni

Rafturile de jos ale frigiderului, locul potrivit pentru ouă

Pentru a preveni alterarea ouălor, este indicat să le păstrezi pe rafturile de jos ale frigiderului, în ambalajul lor original, cutia de carton. Deoarece aerul rece este mai dens în această parte a frigiderului, ouăle se vor menţine în condiţii mai bune.

După ce ai cumpărat ouăle, nu le păstra la temperatura camerei mai mult de 2 ore. Vara sau când temperaturile sunt mari, acestea nu trebuie să stea mai mult de o oră afară.

Deşi mulţi suntem tentaţi să spălăm ouăle înainte de a le sparge şi pregăti, specialiştii recomandă să se evite acest lucru, pentru că se creează o poartă de intrare prin coajă a microbilor prin pori.

Cum verifici dacă sunt proaspete

Cumpără doar ouăle care au înscrise pe ele termenul de valabilitate.

O modalitate de a verifica prospeţimea unui ou este următoarea: scufundă un ou într-un bol cu apă. Dacă stă pe fundul vasului, este proaspăt şi poate să fie consumat fără probleme. În cazul în care se ridică pe jumătate, are cu siguranţă mai bine 10 zile, iar dacă pluteşte la suprafaţă, atunci cel mai bine este să îl arunci.

Citeşte şi: Ce reprezintă cifrele de pe ouă?