Ce este turmericul ┼či de ce este considerat pulbere t─âm─âduitoare

1 turmeric jpg jpeg

Plant─â str─âveche, cunoscut─â de mult timp pentru propriet─â┼úile sale medicinale ┼či vindec─âtoare, turmericul este folosit ├«n special ├«n medicina ayurvedic─â ┼či chinez─â. Consumat sub form─â de pulbere, turmericul este ├«ntrebuin┼úat ├«n diverse afec┼úiuni datorit─â propriet─â┼úilor sale puternic antioxidante, antimicrobiene ┼či antiinflamatoare.

Turmericul (Curcuma longa) mai este cunoscut─â ┼či sub numele de zerdiceaf sau ┼čofranul indian. R─âd─âcina de turmeric este galben─â-portocaliu ┼či este cultivat─â ├«n zone din sudul Asiei, Americii Centrale ┼či India. ├Än general, turmericul este fiert, uscat la soare ┼či apoi m─âcinat ├«ntr-o pulbere. Are un gust piperat ┼či u┼čor am─ârui, dar ┼či o arom─â parfumat─â. De altfel, turmericul este ingredientul principal ├«n preg─âtirea amestecului de curry ┼či poate fi utilizat ca agent de colorare. R─âd─âcina con┼úine peste 300 de substan┼úe naturale, inclusiv betacaroten, acid ascorbic (vitamina C), calciu, flavonoide, fibre, fier, niacin─â, potasiu, zinc ┼či alte nutrimente. Substan┼úa activ─â din turmeric, care produce cele mai multe efecte benefice asupra s─ân─ât─â┼úii ┼či care ├«i confer─â culoarea galben─â, este curcumina. Turmericul este adesea confundat cu denumirea de curcuma. Curcuma longa este planta peren─â care cre┼čte ├«n zonele amintite mai sus, iar turmericul este r─âd─âcina plantei devenit─â ulterior o pulbere, folosit─â ca ┼či condiment ├«n preparatele culinare. Turmericul mai poate fi numit ┼či ÔÇ×xtract de Curcuma longa.  

Are acţiune antiinflamatoare  

├Än doza potrivit─â, turmericul poate fi un tratament antiinflamator eficient. Deoarece inflama┼úia cronic─â contribuie la apari┼úia multor boli cronice, curcumina din r─âd─âcina de turmeric poate ajuta la tratarea unor afec┼úiuni precum bolile inflamatoare intestinale, pancreatit─â ┼či artrit─â. De exemplu, pentru osteoartrit─â, ├«n studii s-au folosit, cel mai adesea, 500 mg de pulbere de 2 p├ón─â la 4 ori pe zi, 1-3 luni.  

Ceaiul, benefic pentru digestie  

Dac─â suferi de o problem─â digestiv─â, consumul de turmeric poate ajuta la ameliorarea simptomelor. Substan┼úele pe care condimentul le con┼úine stimuleaz─â produc┼úia de bil─â ┼či poate reduce senza┼úia de balonare. Pentru preparare, se pun 3 linguri┼úe cu pulbere de turmeric ├«ntr-un ibric cu 500 ml de ap─â. Se las─â la fiert 5-6 minute, apoi ceaiul se serve┼čte cu zeam─â de l─âm├óie sau de portocal─â ┼či se ├«ndulce┼čte cu pu┼úin─â miere.  

Contraindicaţii  

Cu doze mari pe termen lung, reac┼úiile adverse pot include erup┼úii cutanate, dureri de cap ┼či st─âri de grea┼ú─â, probleme ale vezicii biliare, pietre la rinichi, probleme digestive sau probleme cu glicemia ┼či coagularea s├óngelui. Curcumina  are propriet─â┼úi anticoagulante, astfel c─â interfereaz─â cu medicamente anticoagulante. Femeile gravide ┼či cele care al─âpteaz─â este necesar s─â evite consumul de turmeric sub form─â de suplimente. Ca ┼či condiment, ele o pot consuma ├«ntr-o cantitate moderat─â ├«n m├óncare.  

Cum îl depozitezi   

Turmericul este disponibil fie sub form─â de pulbere, fie ca r─âd─âcin─â proasp─ât─â. Aten┼úie la aspect - f─âr─â pete sau v─ât─âm─âri. ├Än stare proasp─ât─â, turmericul trebuie introdus ├«ntr-o pung─â de plastic etan┼č─â ┼či, astfel, poate fi p─âstrat la frigider p├ón─â la 1 lun─â. O alt─â variant─â este s─â tai r─âd─âcina buc─â┼úi ┼či s─â le p─âstrezi ├«ntr-un recipient etan┼č, ├«n congelator, p├ón─â la 2 luni. Pulberea de turmeric organic─â trebuie p─âstrat─â ├«ntr-un loc r─âcoros ┼či uscat, unde se va p─âstra p├ón─â la 1 an.