Ce este turmericul şi de ce este considerat pulbere tămăduitoare

1 turmeric jpg jpeg

Plantă străveche, cunoscută de mult timp pentru proprietăţile sale medicinale şi vindecătoare, turmericul este folosit în special în medicina ayurvedică şi chineză. Consumat sub formă de pulbere, turmericul este întrebuinţat în diverse afecţiuni datorită proprietăţilor sale puternic antioxidante, antimicrobiene şi antiinflamatoare.

Turmericul (Curcuma longa) mai este cunoscută şi sub numele de zerdiceaf sau şofranul indian. Rădăcina de turmeric este galbenă-portocaliu şi este cultivată în zone din sudul Asiei, Americii Centrale şi India. În general, turmericul este fiert, uscat la soare şi apoi măcinat într-o pulbere. Are un gust piperat şi uşor amărui, dar şi o aromă parfumată. De altfel, turmericul este ingredientul principal în pregătirea amestecului de curry şi poate fi utilizat ca agent de colorare. Rădăcina conţine peste 300 de substanţe naturale, inclusiv betacaroten, acid ascorbic (vitamina C), calciu, flavonoide, fibre, fier, niacină, potasiu, zinc şi alte nutrimente. Substanţa activă din turmeric, care produce cele mai multe efecte benefice asupra sănătăţii şi care îi conferă culoarea galbenă, este curcumina. Turmericul este adesea confundat cu denumirea de curcuma. Curcuma longa este planta perenă care creşte în zonele amintite mai sus, iar turmericul este rădăcina plantei devenită ulterior o pulbere, folosită ca şi condiment în preparatele culinare. Turmericul mai poate fi numit şi „xtract de Curcuma longa.  

Are acţiune antiinflamatoare  

În doza potrivită, turmericul poate fi un tratament antiinflamator eficient. Deoarece inflamaţia cronică contribuie la apariţia multor boli cronice, curcumina din rădăcina de turmeric poate ajuta la tratarea unor afecţiuni precum bolile inflamatoare intestinale, pancreatită şi artrită. De exemplu, pentru osteoartrită, în studii s-au folosit, cel mai adesea, 500 mg de pulbere de 2 până la 4 ori pe zi, 1-3 luni.  

Ceaiul, benefic pentru digestie  

Dacă suferi de o problemă digestivă, consumul de turmeric poate ajuta la ameliorarea simptomelor. Substanţele pe care condimentul le conţine stimulează producţia de bilă şi poate reduce senzaţia de balonare. Pentru preparare, se pun 3 linguriţe cu pulbere de turmeric într-un ibric cu 500 ml de apă. Se lasă la fiert 5-6 minute, apoi ceaiul se serveşte cu zeamă de lămâie sau de portocală şi se îndulceşte cu puţină miere.  

Contraindicaţii  

Cu doze mari pe termen lung, reacţiile adverse pot include erupţii cutanate, dureri de cap şi stări de greaţă, probleme ale vezicii biliare, pietre la rinichi, probleme digestive sau probleme cu glicemia şi coagularea sângelui. Curcumina  are proprietăţi anticoagulante, astfel că interferează cu medicamente anticoagulante. Femeile gravide şi cele care alăptează este necesar să evite consumul de turmeric sub formă de suplimente. Ca şi condiment, ele o pot consuma într-o cantitate moderată în mâncare.  

Cum îl depozitezi   

Turmericul este disponibil fie sub formă de pulbere, fie ca rădăcină proaspătă. Atenţie la aspect - fără pete sau vătămări. În stare proaspătă, turmericul trebuie introdus într-o pungă de plastic etanşă şi, astfel, poate fi păstrat la frigider până la 1 lună. O altă variantă este să tai rădăcina bucăţi şi să le păstrezi într-un recipient etanş, în congelator, până la 2 luni. Pulberea de turmeric organică trebuie păstrată într-un loc răcoros şi uscat, unde se va păstra până la 1 an.