Sunt mai sănătoase ouăle de prepeliță? Iată ce conţin, de fapt!

Mici și inconfundabile, mai ales fiindcă au coaja pestriță, ouăle de prepeliță conțin de două ori mai multă vitamina A și vitamina B2 și de două ori mai mult fier, prin comparație cu ouălele de găină, fiind de un real folos în prevenția anemiei.

image

De asemenea, sunt hrănitoare și bogate în proteine, fiind recomandate și persoanelor care se confruntă cu lipsa de energie. Pe lângă acestea, consumul de ouă de prepeliță mai are și alte beneficii importante de care este bine să profiți.

Sunt bogate în nutrienți

Vitaminele A, B2, B12 și D, calciu, potasiu, fosfor, magneziu și fier, toate acestea se regăsesc în ouăle de prepeliță. 100g de ouă de prepeliță conțin aproximativ 64 de mg de calciu, 13 mg de magneziu și 132 de mg de potasiu, informează medindia.net. Datorită conținutului ridicat de nutrienți consumul de ouă de prepeliță contribuie la creșterea imunității, menținerea sănătății pielii, gestionarea diabetului și prevenirea căderii părului.

,,Ouăle de prepeliță sunt considerate o delicatesă în multe părți ale lumii. Sunt o modalitate sănătoasă și delicioasă de a adăuga mai multe proteine, vitamine și minerale în dieta ta, așa că bucură-te de ele cu moderație! Un ou de prepeliță are doar 14 calorii, dar oferă o doză mare de vitamina B12, seleniu, riboflavină și colină, împreună cu puțin fier’’, spune Mary Sabat dietician cu master în nutriție, potrivit stylecraze.com.

Vezi şi: Ouăle şi colesterolul: la ce să fii atent

Beneficii asupra ficatului  

Mediul în care trăim este extrem de poluat, motiv pentru care o alimentație echilibrată și sănătoasă este esențială pentru a face față cu brio efectelor negative aduse de poluare. Un studiu efectuat pe rozătoare a demonstrat că prin consumul de ouă de prepeliță se pot preveni leziunile hepatice cauzate de toxicitate, scrie webmd.com.

Mai mult decât atât, ouăle de prepeliță sunt utile și celor care suferă de alergii, întrucât conțin ovomucoidă, o proteină care acționează ca un anti-alergenic natural, ajutând organismul să combată congestia și inflamațiile, precum și celelalte cauze care duc la reacții alergice. Totuși, ouăle de prepeliță nu sunt indicate persoanelor care sunt alergice la ouă. ,,Persoanele alergice la ouă de găină sunt, de obicei, alergice și la ouăle altor păsări. Deci, aici sunt incluse și ouăle de prepeliță, precum și cele de curcă, rață sau gâscă. Aceasta se numește reactivitate încrucișată și apare din cauza asemănării structurilor de proteine din mai multe tipuri de ouă’’, explică Hemant Sharma, șef al Diviziei de Alergie și Imunologie în cadrul Centrului Medical Național pentru Copii din Washington D.C, potrivit allergicliving.com.

Cresc energia și stimulează metabolismul

Grație conținutului ridicat de proteine, ouăle de prepeliță contribuie la creșterea energiei, fiind de folos persoanelor care practică activități fizice. De asemenea, datorită conținutului de vitamina B, consumul de ouă de prepeliță contribuie la stimularea metabolismului, fiind indicate inclusiv în curele de slăbire.

Mențin sănătatea ochilor

Ouălele de prepeliță sunt bogate în vitamina A, fiind recomandate mai ales persoanelor care petrec mult timp în fața calculatorului. În plus, vitamina A contribuie și la menținerea sănătății inimii, rinichilor și a sistemului respirator.

Sunt recomandate în alimentația femeii gravide

În cazul în care femeia nu este alergică la ouă, ouăle de prepeliță sunt recomandate pe timpul sarcinii, întrucât conțin cantități mari de vitamina B12 și colină. Colina este un nutrient care contribuie la dezvoltarea optimă a creierului bebelușului. De asemenea, un alt beneficiu de care ar trebui să țină cont femeile însărcinate, este că ouăle de prepeliță sunt bogate în fier, zinc, seleniu, calciu și vitamina D, esențiale pentru evoluția optimă a sarcinii. De altfel, ouăle de prepeliță pot fi consumate și în timpul alăptării, întrucât ar avea efecte benefice asupra lactației. Se vor consuma ouă fierte tari.

Vezi şi: Cum se ţine dieta cu ouă. Idei de meniu pentru 2 săptămâni

Știai că...

...ouăle de prepeliță sunt o delicatesă în țările asiatice, mai ales în Japonia? Japonezii obișnuiesc să le consume ca omletă rulată (tamago) în sushi.

...unii specialiști recomandă consumul de ouă de prepeliță împotriva cancerului? Acest asepect se explică prin faptul că ouăle de prepeliță sunt bogate în antioxidanți, care contribuie la eliminarea toxinelor din organism.

De Anca-Teodora Popa