7 motive să consumi turmeric, remediu valoros pentru sănătate

1 turmeric jpg jpeg

Turmericul este condimentul de un galben intens folosit de secole în Asia şi care a cucerit Occidentul în ultimele decenii nu doar pentru gustul pe care-l conferă preparatelor culinare, ci şi pentru lista impresionantă de beneficii pentru sănătate.

Cultivat pentru rădăcina sa, turmericul a fost utilizat din vechime la gătit, pentru vopsirea ţesăturilor, în realizarea unor cosmetice, dar şi în medicina tradiţională chineză şi indiană. Curcumina este un pigment care se găseşte în turmeric şi căreia îi datorează culoarea şi o serie de efecte benefice pentru sănătate. Datorită acestei substanţe, turmericul are acţiune antibacterienă, antimicrobiană, antiinflamatoare şi antioxidantă. De asemenea, s-a dovedit util celor care suferă de artrită, afecţiuni oculare, cancer, boli de inimă, Alzheimer.

1. Reduce durerile articulare

Nu întâmplător turmericul a fost folosit în medicina tradiţională chineză pentru persoanele cu artrită. Cercetările sugerează că administrarea de extract de turmeric ar putea reduce durerea cauzată de osteoartrită, deşi mai sunt necesare studii suplimentare. Oamenii de ştiinţă recomandă urmarea cu stricteţe a tratamentului prescris de medicul specialist şi luarea în paralel a unui supliment de curcumină.

2. Este un bun antiinflamator natural

Inflamaţia este un proces necesar în organism, deoarece în acest mod luptă împotriva virusurilor, bacteriilor şi repară daunele provocate de microbi şi nu numai. Cu toate acestea, inflamaţia pe termen lung este corelată cu majoritatea afecţiunilor cronice, ca bolile de inimă, deci trebuie controlată. Curcumina din turmeric are proprietăţi antiinflamatoare dovedite. Studiile arată efecte pozitive ale curcuminei asupra celor care suferă de artrită reumatoidă ori boală inflamatorie intestinală.

3. Acţionează ca un antioxidant puternic

Curcumina s-a dovedit a anihila radicalii liberi, care sunt molecule active din punct de vedere chimic ce provoacă daune celulelor din corp. Daunele cauzate de radicalii liberi, alături de inflamaţie, reprezintă un factor al bolilor cardiovasculare, astfel încât curcumina din turmeric poate să prevină şi să susţină tratamentul bolilor de inimă. Pe lângă efectele antioxidante, turmericul normalizează tensiunea arterială, scade colesterolul şi trigliceridele la persoanele cu risc de boli cardiovasculare.

4. Scade riscul de boli de inimă

Datorită capacităţii sale de a reduce inflamaţia şi oxidarea la nivel celular, turmericul scade riscul de afecţiuni cardiovasculare. La adulţii sănătoşi care au luat suplimente de curcumină 3 luni s-a observat normalizarea tensiunii arteriale. Un alt studiu a monitorizat circa 120 de persoane care au suferit o intervenţie chirurgicală de bypass coronarian. Cu câteva zile înainte şi după operaţie au luat câte 4 g de curcumină pe zi. S-a observat o scădere cu 65% a riscului unui infarct.

5. Combate depresia

În cazul celor care suferă de depresie, proteina cunoscută sub numele de abrineurină (factor neurotrofic derivat din creier) este redusă, iar hipocampul, partea creierului care ajută la învăţare şi memorare, începe să se micşoreze. Studiile au arătat că, în acest caz, curcumina din turmeric poate creşte nivelul proteinei abrineurină şi că a fost la fel de eficientă ca fluoxetina (Prozac) în atenuarea simptomelor depresiei. În plus, curcumina a crescut secreţia de serotonină şi dopamină, substanţe chimice din creier care reglează starea de spirit.

6. Are efecte anticancer

Numeroase studii pe cobai şi oameni au arătat că turmericul poate influenţa formarea, creşterea şi dezvoltarea cancerului la nivel molecular. Cercetările au arătat că reduce răspândirea cancerului şi contribuie la distrugerea celulelor canceroase într-o varietate de tipuri de cancer. De asemenea, reduce efectele secundare negative ale chimioterapiei.

Citeşte şi: Leacuri din lumea întreagă adunate. Ce remedii folosesc popoarele lumii

7. Este hrană pentru creier

Curcumina din turmeric poate traversa bariera hemato-encefalică şi oferă protecţie împotriva bolii Alzheimer. Reduce acumularea de plăci de proteine în creier. Acestea sunt caracteristice persoanelor care suferă de boala Alzheimer. De asemenea, există unele dovezi că turmericul poate ajuta în tulburări de dispoziţie şi că scade simptomele anxietăţii.

Citeşte şi: Remedii concentrate cu ghimbir pentru cele mai frecvente afecţiuni  

Info

Combinarea turmericului cu piper negru sau grăsimi bune, precum uleiul de măsline, creşte absorbţia curcuminei.

Reţine!

Antioxidanţii din turmeric pot reduce riscul de cataractă, glaucom şi degenerescenţă maculară.