Este dăunător să mănânci ceapă încolțită?

Tulpina verde care răsare din centrul bulbului de ceapă este semnul că planta a germinat. Întrebarea este însă, dacă mai poți mânca ceapa încolțită, fără să îți facă rău.

image

Încolțirea cepei poate avea ca rezultat o ceapă mai moale, cu un gust mai amar, pe care unii oameni îl consideră mai puțin de dorit (mai ales atunci când este consumată crudă).

Dacă observi că a încolțit ceapa, fie că este ceapă galbenă, ceapă roșie, ceapă dulce, ceapă albă folosește-o cât mai curând posibil, pentru că , cu cât mugurii devin mai lung, cu atât bulbul de ceapă se micșorează și devine mai moale.

 După ce a încolțit, ceapa poate fi folosită ca oricare altă ceapă, dar poate fi potrivită pentru anumite rețete care implică gătit și prăjire, deoarece nu se va simți textura mai moale.

De asemenea, sunt ideale pentru a fi folosite ca garnitură, folosind vlăstarul verde în sine. Dacă nu vrei să consumi vlăstarul în sine, pur și simplu taie ceapa pe jumătate și îndepărtează orice parte rămasă din lăstar.

1 ceapa shutterstock 4487989 jpg jpeg

Ceapa încolțită nu prezintă pericole pentru organism. Foto: Shutterstock

Încolțirea nu este neapărat un semn că ceapa este bună de aruncat. Dacă vezi semne de putrezire sau mucegai pe ceapă, abia atunci este timpul să o arunci, dar și dacă șimți un miros deteriorat, de mucegai.

Cum depozitezi corect ceapa pentru a preveni încolțirea?

Când vine vorba de ceapă, umezeala este principalul motiv al încolțirii.  Expunerea la umiditate este ceea ce le face să înmugurească de aceea,  păstrarea cepelor în frigider nu este o idee grozavă.

Lumina soarelui este un alt motiv care ar putea să le provoace încolțirea. Prin urmare, ceapa trebuie depozitată într-un spațiu răcoros și întunecat (cum ar fi o cămară sau o pivniță) pentru a preveni încolțirea.

În plus, este bine să știi că nu se păstrarează ceapa alături de cartofi deoarece ceapa emite gazul etilenă, care va face ca cartofii să se coacă.

Citește și Ochii roşii, semn al unei boli care poate duce la orbire. Iată despre ce poate fi vorba!