10 alimente care te hidratează. Consumă-le cât mai des!

Știai că aproximativ două treimi din corpul tău este alcătuit din apă? Prin urmare, este esențial pentru funcționarea optima a corpului să ne menținem hidratarea și să alegem alimente cu un conținut bogat de apă.

alimente post jpg

Lichidele sunt foarte importante, dar o cincime din consumul zilnic de apă provine din alimentele pe care le consumăm, spune Cecilia Jaarsma, specialist dietetician la Spitalul Cromwell din Londra. Deci, nu numai băuturile ne pot ajuta. Multe fructe și legume sunt, de asemenea, surse excelente de apă. Iată 10 dintre cele cu proprietăți hidratante!  

1. Castraveții 

Campioni la conținutul de apă sunt castraveții, care conțin aproximativ 96% apă, adică cel mai mare conținut de apă din orice aliment  cunoscut. De asemenea, au un conținut scăzut de calorii și sunt o sursă excelentă de vitamine și de fibre.

Adaugă castraveți în salate, consumă-i sub formă de bețisoare tăiate pe lung, împreună cu humus sau cu iaurt. Sunt excelenți și simpli, doar cu puțină sare care reface și echilibrul electrolic. O idee bună este să amesteci castraveții tăiați cubulețe cu mentă și cu lime, să-i pui în blender. Obţii o băutură răcoritoare, cu gust special și vitaminizantă, în același timp.

Citeşte şi: Reţeta de murături a dr. Adina Alberts. Cei mai buni castraveţi muraţi în 5 paşi

2. Roșii 

Prefi roșiile cherry dulci și mici, roșiile mari, suculente sau pe cele cu gust, parfumate și aromate, românești? Nu conteză care, există o variantă potrivită pentru fiecare și vestea bună este că, indiferent de tipul lor, roșiile au un conținut de aproximativ 95% apă. Și acesta nu este singurul lor atu. Roșiile sunt, de asemenea, o sursă bună de vitamina A, care este importantă pentru menținerea sănătății pielii, a ochilor și a sistemului imunitar. Vara încearcă să strecori roșii la fiecare masă. Adaugă felii de roșii la sandvișuri, pune-le din belșug în salate și ai curaj să le presari chiar și în omlete. Când gătești, fă-ți propriul sos de roșii, iar pentru paste nu ezista să presari usturoi și ierburi aromate care vor da un gust delicios preparatelor! Sosul de roșii obținut în casă poate fi congelat și folosit mai multe zile la rând, deci efortul de a-l găti îți va fi răsplătit din plin.

rosii

3. Spanac 

Este renumit pentru o altă calitate, aceea că este bogat în fier, dar spanacul poate oricând concura pentru un loc în topul celor mai hidratatente alimente naturale. Conține în jur de 93% apă și este excelent ca sursă de hidratare și de revitalizare a organismului. Menține sistemul imun în echilibru și ajută la corectarea anemiei, de aceea trebuei consumat des. Versatil - poate fi mâncat atât în salate, cât și în smoothie-uri -, spanacul este excelent pentru a fi consumat proaspăt. Așadar, pune-l în orice salată, ca bază sau doar pentru a aduga un accent special gustului și adugă câte o mână de spanac în toate smoothie-urile de vară.  

4. Ciuperci 

Își este cunoscută expresia „ca ciupercile după ploaie?” Nu degaba apar imediat ce a plouat. Deși sunt cunoscute mai degrabă pentru faptul că sunt o sursă de proteine vegetale, ciupercile au un conținut ridicat de apă, de aproximativ 92%. Sunt, de asemenea, o sursă bună de vitamina B2 (riboflavină), care este importantă pentru pielea și sistemul nervos. Vitamina B2 ajută, de asemenea, la reducerea oboselii pentru că facilitează eliberarea de energie din alimentele pe care le consumăm. Ciupercile umplute, gătite la cuptor sunt o idee excelentă. Le poți umple cu roșii mărunțite și brânză slabă, peste care le final poți presăra ierburi și le poți stropi cu foarte puțin uei de măsline. De asemenea, ciupercile tocate pot fi excelente în tot felul de tocane și sosuri, inclusive în sosurile pentru paste.

5. Pepene

Un desert delicios sau o gustare poate fi formată dintr-o felie sau două de pepene verde sau galben. Acesta conține peste 91% apă, este sărac în calorii și zahăr și o sursă bună de potasiu, care menține tensiunea arterială în echilibru și asigură buna funcționare a mușchilor.

6. Broccoli 

Un aliat al hidratării pe timp de vară, broccoli are un conținut de 90% apă. Conține, de asemenea, vitaminele K şi A, acid folic, fier, calciu. O idee bună este să găteşti broccoli cu fulgi de migdale și ulei de susan pentru a-i conferi o aromă delicioasă de nucă. Este ideal să îl consumi alături de peşte la cuptor.

7. Varza  

Pe noi, românii, varza ne duce mai degrabă cu gândul către mesele grele, de iarnă, dar salatele de varză cu mărar sunt ușoare și se prepare într-o clipită. Varza conține în jur de 90% apă și este o sursă excelentă de acid folic (sau vitamina B9), necesară pentru ca organismul producă celule roșii din sânge (hematii) și foarte important pentru dezvoltarea fătului. Acidul folic ajută, de asemenea, sistemul imunitar să funcționeze bine și reduce oboseala.

8. Portocale 

Citricele precum portocalele, lămâile, clementinele sunt surse bune de vitamina C și conțin până la 86% apă. Vitamina C este un antioxidant care ne ajută mușchii, oasele, tendoanele, arterele și pielea. De asemenea, joacă un rol major în funcționarea corectă a sitemului nervos și imunitar. Mai mult, este implicată în facilitarea absorbției fierului din alimente. Consumă-le ca atare sau în salate cu rucola, avocado și ulei de măsline.

9. Mere 

Merele proaspete conțin până la 86% apă, au un conținut redus de calorii și sunt o sursă excelentă de vitamine fibre și antioxidanți. Sunt ideale proaspete sau tăiate felii și servite cu nuci și miere pentru un desert energizant.

10. Afine 

Afinele au devenit ușor de găsit în oferta supermarketurilor, de aceea câștigă teren și sunt printre primele opțiuni la categoria fructe proaspete. Cu un conțint de 85% apă, afinele pot fi combinate cu iaurt și cereale la micul dejun sau pot fi presărate în smooethie-uri delicioase. Sunt excelente surse de fibre, minerale și antioxidanți care tonifică organismul și contracarează oboseala și stresul.

INFO

Legumele și fructele cu un conținut mare de apă hidratează și remineralizează corpul