Iată ce se întâmplă în corpul tău dacă renunți la carnea roșie

Poate nu vrei să devii vegetarian, dar îți dorești să reduce totuși consumul de carne din dietă. Atunci, optează pentru eliminarea cărnii roșii. Acestea vor fi efectele pe care le vei experimenta, potrivit TheHealthy.com

carne rosie

Carnea roșie în exces este periculoasă pentru sănătate. Foto: Shutterstock

S-ar putea să slăbești

Carnea roșie este bogată în calorii. „Majoritatea porțiilor de carne sunt mai mari decât necesarul real de proteine. O porție de carne de vită de trei poate avea aproximativ 170 de calorii. Dar o porție de fasole poate avea în jur de 100 de calorii, iar tofu în jur de 70 de calorii”, spune Sally Warren, medic nutritionist.

Corpul tău va fi un mediu mai puțin acid

Organismele sănătoase au nevoie de un echilibru bun al pH-ului. Dar o mare parte din dieta modernă modernă de astăzi este compusă din alimente care formează acid, inclusiv carne roșie. „Carnea roșie produce o încărcătură acidă ridicată pentru ca organismul să o absoarbă și să o neutralizeze”, explică Warren. „În plus, aciditatea ridicată în organism creează mediul perfect pentru boli. Adăugați stresul și somnul slab și ți-ai scăzut rezistența la bolile cu mortalitate ridicată, cum ar fi cancerul și diabetul.”

S-ar putea să dispară balonarea

Organismul digeră carnea roșie mai lent decât alte alimente, motiv pentru care s-ar putea să simți constipație, dureri abdominale și creșterea gazelor după o cină cu friptură. Renunțând la carnea roșie, pe termen lung, veți adăuga bacterii sănătoase florei intestinale, care ar putea reduce inflamația la nivelul întregului corp și vă poate face să vă simțiți mai puțin umflat. De fapt, un studiu din 2015 publicat în revista Nutrition Research a constatat că vegetarienii au rate mai mici de inflamație decât cei care mănâncă carne.

Pielea ar putea arăta mai bine

Pielea curate începe dîn interior. În loc de carne, fructe și legume, încărcate cu vitamine precum A, C și E despre care se știe că luptă împotriva radicalilor liberi pot face extraordinar de mult bine tenului.

Nivelul de colesterol scade

Renunță la carnea roșie și vei reduce cantitatea de grăsimi saturate, care au fost legate de un nivel mai ridicat de colesterol. Asociația Americană a Inimii recomandă ca mai mult dea 6% din caloriile zilnice să provină  din grăsimi saturate. Astfel reduci riscul de acumulare a plăcilor pe pereții arterelor, spune Warren. „Această acumulare se numește ateroscleroză, care poate duce la boală coronariană, atac de cord, accident vascular cerebral sau atac ischemic tranzitoriu și boală arterială periferică”, spune Warren.

Reduci riscul de cancer

Interziceți carnea de vită și puteți evita cancerul de colon sau intestin, mai ales dacă apar în familia dvs. „Dietele bogate în grăsimi saturate au fost asociate cu creșterea inflamației în organism, iar inflamația cronică a fost legată de dezvoltarea cancerului”, spune Warren.

În 2015, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a clasificat carnea roșie drept posibil aliment cancerigen, ceea ce înseamnă că ar putea provoca cancer. „Au existat rapoarte care leagă un aport ridicat de carne roșie de risc crescut de cancer, în special de cancer de colon”, spune Adrienne Youdim, directorul Centrului de Slăbire și Nutriție din Beverly Hills.

Un studiu din 2019 din Jurnalul Internațional de Epidemiologie a constatat că consumul în medie a 76 de grame de carne roșie sau procesată pe zi a fost asociat cu un risc de 20% mai mare de a dezvolta cancer colorectal în comparație cu consumul de numai aproximativ 21 de grame pe zi.

Gătitul cărnii roșii la temperaturi ridicate declanșează producerea mai multor compuși care pot provoca cancer intestinal la persoanele cu predispoziție genetică. Carnea roșie procesată, cum ar fi hot-dogul și cârnații, conține, de asemenea, nitriți, atât în ​​mod natural, cât și ca conservanți adăugați. Se crede că nitrații contribuie la apariția cancerului.

Citește și Iată cum se vede stresul la nivelul pielii tale