Alimente care te ajută să îți menții colonul sănătos. Opinia medicului

Cancerul de colon este în creștere la o populație din ce în ce mai tânără, tendință îngrijorătoare începută în anii 1990, potrivit Institutului Național al Cancerului din statele Unite, scrie MSN HEALTH

image

Colonul are capaciatatea de a se curăța singur, cu alimentele potrivite. Foto Shutterstock

Cu toate acestea, experții nu sunt siguri de ce, mai ales pentru că numărul total de cazuri de cancer de colon a scăzut cu 45% în același interval de timp. Yale Medicine raportează că astăzi, cei sub 55 de ani au aproape 60% mai multe riscuri de a dezvolta boala. Și până în 2030, cercetătorii se așteaptă ca acest tip de cancer să fie cauza numărul unu de deces pentru persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 49 de ani.

„Credem că mediul, inclusiv o înrăutățire a dietei, joacă un rol în această creștere”, spune Michael A. Valente, chirurg colorectal la Cleveland Clinic. Medicii spun și faptul că un colon sănătos se curăță în mod natural. Așadar, nu ai nevoie de un elixir magic pentru a elimina deșeurile din organism, alimentele potrivite pot promova sănătatea colonului.

Hrana curăța colonul în mod natural

Deși intestinul tău subțire face cea mai multă muncă în privința digestiei, funcția colonului este de a absorbi umiditatea din alimente, spune dr. Valente. „Colonul tău extrage apa ca să te mențină hidratat, de asemenea, stochează și ajută la eliminarea deșeurilor și pentru ca acestea să fie sănătoase, trebuie să consumați alimentele potrivite, spune dr. Valente”.

Consumă alimente integrale

Accentul dietei tale ar trebui să fie pe alimentele integrale, cât mai puțin procesate termic. Cerealele integrale procesate minim, cum ar fi orezul brun, ovăzul și quinoa, sunt foarte potrivite, spune dr. Valente. Acestea sunt pline de fibre, motiv pentru care se numără printre alimentele de top care vă curăță colonul, iar consumul a trei porții pe zi vă scade riscul de cancer colorectal cu 17%, conform unui raport din 2017 al Școlii de Sănătate Publică Harvard.

Un studiu din 2020 din Jurnalul American de Nutriție Clinică întărește această constatare, adăugând că fibrele găsite în cerealele integrale sunt strâns legate de un risc mai scăzut de cancer de colon.

Adăugă fasolea și lintea

Leguminoase precum fasolea și lintea sunt, de asemenea, încărcate cu fibre. Oamenii care mănâncă cele mai multe fibre din surse vegetale, cum ar fi leguminoasele, au cu 35% mai puține șanse de a avea polipi de colon, un mic aglomerat de celule din mucoasa colonului care se poate dezvolta în cancer , în comparație cu cei care mănâncă cel mai puțin. Aceste leguminoase pot conține și substanțe fitochimice protectoare împotriva cancerului, spun cercetătorii. Acestea limente sunt bune și conservate.

Alege brocoli și conopidă

Unele dintre cele mai bune surse de fibre vin sub formă de legume. Un studiu a constatat că o porție de legume verzi fierte, consummate zilnic, reduce riscul de cancer de colon cu 24%. Un truc este să vă asigurați că două treimi din farfurie provine din surse vegetale bogate în fibre, cum ar fi broccoli, conopida și kale, spune dr. Valente.

Citește și  Mame toxice. Care sunt riscurile pentru copiii lor?