Igiena intimă vara: la ce să ai grijă. Sfaturile medicului

image

Vara înseamnă mai mult soare, implicit mare sau piscină. Dacă iubești să stai la soare, să înoți și să petreci cât mai mult timp la plajă sau la piscină, ține cont de următoarele recomandări utile pentru îngrijirea zonei intime. Te vor ajuta eviți episoadele neplăcute de iritație și prurit.

Din cauza căldurii, a transpirației excesive și a umidității, a tuturor factorilor care favorizează creșterea, dezvoltarea și multiplicarea bacteriilor și fungilor, se recomandă ca igiena intimă sa fie adaptată astfel încât flora să rămână echilibrată (microflora vaginală conține miliarde de bacterii  benefice ce poartă numele de lactobacili – aceștia din urmă secretă acid lactic, o substanță care ajută la menținerea unui pH acid, mediu neprolific bacteriilor patogene sau fungilor).

Vezi şi: Aceste mirosuri intime nu sunt normale. De ce apar

Atenţie la apa de piscină!

Medicul ginecolog Bogdan Ciornei a vorbit despre factorii care pot fragiliza flora și a oferit soluții de igienă intimă adaptate perioadei estivale.

„Apa din piscină este un mediu ideal pentru dezvoltarea microbilor și bacteriilor. Și până la enumerarea regulilor de igienă în astfel de locuri, trebuie punctate câteva aspecte despre organizarea și funcționarea bazinelor, în general. De regulă, în cadrul piscinelor este afișat un set de reguli, începând cu cele ce se referă la igiena intimă precum și recomandări de bază adresate fiecăruia dintre noi și pe care ar trebui să le aplicăm înainte, în timpul, dar și după ce ieșim din apă. Lipsa afișării acestora poate indica un risc mai mare de nerespectare a acestora, deci atenție la acest aspect. (...) Din păcate, mulți dintre acești microbi sunt aduși chiar de către cei care uită, mai ales, de regulile esențiale de igienă. De asemenea, este bine să fim vigilenți la aspecte precum prezența filtrelor de apă – pot fi murdare sau chiar blocate! Dacă apa este vizibil murdară, iar podeaua alunecoasă, este bine să se evite îmbăierea în bazinul respectiv”, atenționează medicul ginecolog Bogdan Ciornei.

Pe lângă toate acestea „există și riscul de a contacta o infecție urinară, vaginală sau micotică. Totodată, nivelul crescut de clor poate cauza iritație, eritem local și/sau prurit. Iată de ce este important după înot să se facă duș, iar zona intimă să fie curățată cu un gel care să îndepărteze bacteriile. Apoi, e indicat să te ștergi cu prosopul personal pentru a evita contactarea unei micoze, de pildă. Odată ajunși acasă, prosopul trebuie spălat (la temperatură ridicată). În caz de alergii sau erupții vizibile sau probleme urinare sau atunci când sunt urmate tratamente locale intravaginale – ar fi indicat să se amâne vizita la piscină până la rezolvarea problemelor de sănătate”, recomandă medicul ginecolog.

De asemenea, și mersul la plajă poate fi sursa unor neplăceri legate de riscul infecțios uro-genital. „Să nu uitam că testarea apei a indicat o densitate microbiană mare în zonele foarte aglomerate (de obicei la intrarea în mare)”, avertizează medicul Bogdan Ciornei.

Vezi şi: Ejacularea la femei, adevărat sau fals?