Este necesară igiena intimă după un raport sexual? Ce spune medicul

Igiena intimă după contactul sexual este importantă pentru prevenirea infecţiilor.

image

Igiena intimă adecvată ne ajută, în primul rând, să ne simțim mai bine. Această explicație ar fi suficientă pentru a ne determina pe fiecare dintre noi să respectăm câteva reguli simple. În plus, putem adăuga prevenirea unor mici tulburări care ar putea afecta sistemele genitale și reproductive și faptul că ajută și îmbunătățește viața cuplului.

Previne infecţiile

Sfatul experților este foarte simplu și toată lumea îl poate urma fără probleme. Cel mai important concept pe care toată lumea ar trebui să-l înțeleagă este că atunci când ne referim la o igienă intimă adecvată nu vorbim doar despre metode de spălare și curățare. Mai degrabă, se face referire la toate acele comportamente utile pentru a preveni apariția tulburărilor genitale. Acestea pot include, de exemplu: iritație, inflamație, vulvovaginită și cistită. Înainte și după actul sexual este bine să ai grijă de corpul tău și să te speli corespunzător, dar pentru o viață de cuplu sănătoasă trebuie să iei și alte mici măsuri de precauție.

Trebuie să știm că la fiecare contact sexual se creează premisele contactării și propagării unei posibile infecții genitale și/sau de tract urinar (ca urmare a factorilor locali în principal, surselor externe, tipului de contact, lubrifianților, sănătății partenerului, etc).  Astfel, cred că nu e cazul să folosim cuvântul „absolut”, însă da, este bine să se facă o igienă intimă după contactul sexual. Asta nu înseamnă că imediat după terminarea contactului sexual, să fugim direct la baie pentru igiena intimă aferentă. Fiecare are ritmul lui, însă important este ca aceasta să fie făcută totuși (unele persoane o fac după câteva minute, alții după o oră sau a doua zi – depinde de preferințe, de riscul de infecție, dar și tipul de contact sexual avut).”, explică medicul ginecolog Bogdan Ciornei.

Totuși, este bine de știut că întârziind mai mult igiena intimă post contact, crește riscul de infecție pentru anumite persoane. De asemenea, „să nu uităm că lichidul seminal poate să aibă un pH diferit de cel vaginal și astfel să ducă la modificarea locală a acestuia; adică poate modifica temporar mirosul vaginal. La fel, majoritatea lubrifianților sau a prezervativelor pot conține chimicale (ce pot fi iritante sau alergice) ducând, de asemenea, la o schimbare temporară de miros.”, punctează medicul.

Sfaturile medicului

Există o serie de sfaturi și recomandări utile privind igiena înainte, în timpul și după actul sexual, pe care medicul ginecolog Bogdan Ciornei a ținut să le puncteze:

• Prima recomandare constă în spălarea mâinilor cu apă și săpun pentru a evita transmiterea microbilor în alte părți ale corpului; apoi se va curăța și zona genitală cu apă, fără săpun (hipoalergenic, sau cu parfum/aromă intensă) sau geluri cu parfum intens (să nu uitam: vaginul se „curăță” singur).  

• Nu uita! Pentru un act sexual mai sigur, atunci când se folosesc prezervative, alege și lubrifianți pe bază de apă.  

• Se poate pregăti în avans o așa numită „trusa de igienă” personală: prosoape curate, huse de pat, șervețele fără parfum (eventual din cele folosite pentru bebeluși), săpun simplu (hipoalergenic / fără parfum, alcool), haine curate de bumbac, deodorant corp etc.