Fructul banal care poate preveni cancerul. Ce spune medicul

Alimentaţia contrează şi ea când vine vorba de prevenţia cancerului, iar unele fructe şi legume pot avea efect protector.

image

Dr Irina Mateieș medic primar de medicină de familie/nutriţionist, specializat în nutriție oncologică, explică într-o postare pe pagina sa de Facebook care sunt beneficiile consumului de mere, unul dintre ele fiind protecţia faţă de cancer:

"Mărul pare un fruct banal. Este și destul de ieftin și se găsește tot timpul anului. Ei bine, pe lângă proverbe englezești care ne zic că - Un măr pe zi te scuteşte de medic, există și ceva adevăr.

Dacă vă și plac, merele pot să fie o opțiune la îndemână pentru a vă atinge porțiile de fructe zilnice. Mie una îmi plac merele Granny Smith, pentru că sunt mai acrișoare și îmi plac merele acelea mai mici, numite mere de vară (habar nu am cum se cheamă științific).

🍎Merele vin cu o grămadă de alti nutrienți interesanți.

🍎Avem partea de fibre in mere - fibre vâscoase, precum pectina dar și fibre insolubile. Per total, fibrele fermentabile din măr contribuie de hrănirea bacteriilor din tubul nostru digestiv.

🍎De asemenea, mărul vine la pachet și cu

- quercetina, un flavonoid cu capacitate antioxidantă și anti-inflamatoare

- vitamina C, dar și alte vitamine și minerale

Ce tipuri de cancer pot preveni merele

🍎Studii populaționale ne spun ca merele pot să scadă riscul de cancer, mai ales formele de cancer de sân cu receptori de estrogen negativi (ER -).

🍎Pentru consumul de alimente bogate în fibre avem dovezi convingătoare că scad riscul de cancer colorectal și scad riscul de obezitate.

🍎Consumul de fructe scade riscul de cancere de gură, faringe, laringe, plăman, stomac și colorectal.

🍎Atenție la faptul că merele fac să se coacă și alte legume/fructe din jurul lor și prin urmare, le pot face să se strice mai repede.

🍎Mie îmi place să mănânce merele așa cum sunt, atâta timp cât nu au textura făinoasă. Vouă ce mere vă plac și aveți un mod preferat de a le mânca?

Sursă: Facebook

Vezi şi: Prinţesa Anne: alimentele banale care o menţin în formă la 72 de ani