Ce antibiotice naturale se află în bucătăria ta?

Antibioticele sunt o minune a medicinei moderne, ajutând oamenii să se recupereze după infecții care în urmă cu puțin mai mult de 100 de ani ar fi putut fi fatale.

Deși sunt un tratament medical destul de nou, antibioticele naturale există de milioane de ani. De fapt, bucătăria găzduiește multe antibiotice naturale. La fel ca sistemul tău imunitar, antibioticele naturale din alimente protejează împotriva microorganismelor dăunătoare.

Antibioticele naturale sunt substanțele bioactive din plante care luptă împotriva microbilor dăunători. În ciuda numelui, antibioticele naturale nu au aceleași mecanisme de acțiune ca și antibioticele prescrise.

Alimentele conțin substanțe care protejează împotriva bacteriilor. Aceste substanțe sunt numite agenți antimicrobieni și pot ucide, opri sau încetini creșterea bacteriilor și a altor microorganisme. Antimicrobienele nu sunt la fel cu antibioticele. Antibioticele sunt medicamente prescrise care inhibă, dăunează și distrug bacteriile dăunătoare.

Antibioticele naturale din bucătăria ta pot oferi unele beneficii, cum ar fi prevenirea îmbolnăvirilor sau te ajuta să te recuperezi după o infecție ușoară. Cu toate acestea, antibioticele naturale nu pot înlocui antibioticele prescrise.

Topul alimentelor antibacteriene și beneficiile lor

Cercetătorii învață încă despre agenții antibacterieni din alimente, cum funcționează aceștia și beneficiile lor potențiale. Majoritatea informațiilor disponibile provin din studii de laborator, celule și animale.

Unele dintre cele mai bune alimente antibacteriene cu dovezi promițătoare includ:

Usturoiul

Este un condiment aromat și un element de bază în multe bucătării. Multe culturi consideră, de asemenea, usturoiul un agent terapeutic puternic, folosindu-l pentru a trata afecțiuni precum răceala, alergiile și hipertensiunea arterială.

image

Alicina este responsabilă de propritățile antibacteriene ale usturoiului. Foto: Shutterstock

Usturoiul posedă proprietăți antibacteriene, așa cum demonstrează studiile care arată capacitatea lui de a împiedica creșterea bacteriilor dăunătoare precum Shigella spp., Escherichia coli (E. coli) și tulpini rezistente la antibiotice precum Staphylococcus aureus rezistent la meticilină (MRSA).

Cercetătorii atribuie cele mai multe dintre beneficiile de combatere a bacteriilor din usturoi alicinei, același compus responsabil pentru gustul și mirosul său distinct.

Miere

Mierea este unul dintre cele mai vechi antibiotice naturale, datând din Egiptul Antic, unde a fost folosită oral și local pentru a trata infecțiile și rănile. Mulți compuși din miere pot proteja împotriva bacteriilor.

image

Mierea inhibă creșterea bnacteriilor rele. Foto: Shutterstock

Mierea este o sursă naturală de peroxid de hidrogen, un agent antiseptic și dezinfectant. Îndulcitorul natural are, de asemenea, un pH scăzut și un conținut de apă, creând un mediu care inhibă creșterea bacteriilor.

Deși există dovezi că mierea poate încetini creșterea germenilor nocivi, nu este clar ce tip sau cantitate de miere acționează cel mai bine.

Curcuma

Turmericul este un condiment auriu cu o aromă distinctă și ingredientul principal în curry. Curcumina este un compus polifenol din turmeric, legat de activitatea sa antibacteriană.

image

Curcuma din turmeric poate proteja de infecții. Foto: Shutterstock

Studiile de laborator arată că curcumina are potențial antibacterian împotriva unor bacterii precum S. aureus, E. coli și speciile Bacillus. Cu toate acestea, rezultatele sunt inconsecvente, așa că nu este clar cât de bine ar putea funcționa condimentul pentru a te proteja de infecții.

Varza

Este o legumă consistentă, bogată în vitamine, antioxidanți și alți compuși care promovează sănătatea. Dovezile preliminare sugerează că legumele crucifere au proprietăți antibacteriene care pot ajuta împotriva bacteriilor care provoacă pneumonie.

Varza rosie shutterstock 1664229865B jpg

Varza este un antibiotic natural. Foto: Shutterstock

Un studiu de laborator a constatat că extractele antibacteriene și antifungice din frunzele de varză inhibă creșterea microorganismelor cauzatoare de boli precum Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae și Staphylococcus aureus. Cercetătorii au ajuns la concluzia că varza și extractele sale pot servi ca un potențial agent antibacterian și antifungic.

Deși oamenii de știință sunt încântați de potențialele beneficii ale proprietăților antibacteriene din varză, cercetările sunt încă în stadii incipiente.

Cum acționează antibioticele naturale în organism

Cum funcționează antibioticele naturale în organism nu este clar. Antibioticele naturale pot ucide, opri sau încetini creșterea bacteriilor. Eficacitatea lor depinde de germenii pe care îi întâlnesc, de aceea, în unele cazuri, este posibil să nu funcționeze deloc.

Deși nu este clar cât de bine funcționează antibioticele naturale împotriva infecțiilor, ele pot susține sănătatea imunitară. Proprietățile antibacteriene din alimente pot lupta împotriva germenilor înainte ca aceștia să aibă șansa de a se înmulți, ajutând la prevenirea infecțiilor.

Antibioticele naturale din bucătăria ta conțin și agenți care pot reduce inflamația și protejează împotriva virușilor, aducându-ți beneficii sănătății și în alte moduri.

Câteva precauții sunt necesare chair și în cazul acestor antibiotic naturale.

Usturoiul este un diluant natural al sângelui, iar consumul prea mult crește riscul de sângerare.

Mierea este sigură pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, nu este recomandată copiilor sub 12 luni, deoarece poate fi contaminată cu bacterii care provoacă botulismul sugarului, o infecție care pune viața în pericol.

Alimentele antimicrobiene sunt bogate în antioxidanți, substanțe care protejează celulele de deteriorarea oxidativă. Cercetările sugerează că antioxidanții pot lucra cu compușii antibacterieni în lupta împotriva bolilor.

Unele dintre alimentele antimicrobiene bogate în antioxidanți includ:

·     Fasole

·     Nuci

·     Ceai verde

·     Ierburi și condimente (oregano, scorțișoară, turmeric, ghimbir etc.)

La fel ca antibioticele naturale, aceste alimente îmbunătățesc calitatea dietei. Adaugă alimente bogate în antioxidanți la masă pentru a obține beneficii pentru sănătate și protecție suplimentară împotriva bolilor. Presără fasole în salate, gustă nuci între mese și dă aroma mâncării cu ierburi și condimente.

Deși antibioticele naturale din bucătăria ta sunt bogate în nutrienți care aduc beneficii sănătății, ele nu pot înlocui tratamentul medical.

Sursa: Health News