10 bărbați celebri care au suferit de sifilis

1 penis jpg jpeg

Sifilisul este o infecție cu transmitere sexuală, cauzată de bacteria Treponema pallidum. Printre riscurile de contractare a acestei boli venerice se numără contactele sexuale neprotejate și partnerii sexuali multipli. Cu toate că această boală se poate trata, în trecut, oamenii nu aveau nici cunoștințele necesare și nici educația sexuală corespunzătoare pentru a putea preveni sau trata sifilisul. Astfel, de-a lungul vremii, sifilisul a afectat o categorie largă de persoane, neținând cont că aceștia erau figuri cunoscute. Iată un top al celor faimoși oameni din istorie care au suferit de sifilis.

Adolf Hitler

Temutul lider al Germaniei, între 1933-1945, Adolf Hitler este responsabil pentru moartea a milioane de oameni. Cu toate că se cunosc efectele devastatoare ale didacturii sale, nu mulți știu că Adolf Hitler a suferit de sifilis. În tinerețe, Hitler a contractat sifilis și a fost tratat într-un spital din Pasewalk. Simptomele bolii au reapărut însă în 1937, iar până în 1942, semnele au continuat să progreseze. Infecția ar fi fost ceea care ar fi putut cauza comportamentul și iluziile paranoice, cât și procesul decizional, într-o oarecare măsură, scrie discoverwalks.com.

Al Capone

Cunoscut și sub porecla de „Scarface”, Al Capone a fost unul dintre cei mai faimoși gangsteri, devenind faimos, fiindcă s-a implicat în crimele organizate. De altfel, pe lângă crimele organizate, a comis și infracțiuni sexuale, de unde ar fi contractat sifilisul. A încercat să-și păstreze secretă starea de sănătate, însă sifilisul i-a afectat considerabil sănătatea fizică și psihică.

Al Capone, în 1930 (© Wikimedia Commons)

Al Capone a avut de suferit din cauza sifilisului

James Joyce

James Joyce a fost un poet și romancier irlandez, fiind unul dintre cei mai influenți scriitori ai secolului XX. S-a remarcat prin contribuția sa la mișcarea modernistă.

Scriitorul ar fi contractat sifilis la începutul secolului XX, în urma unui act sexual întreținut cu o prostituată. Boala l-a afectat în următorii anii, dar James Joyce s-a străduit să scrie în continuare.

Vezi și: Poţi avea o infecţie cu transmitere sexuală fără să ai simptome?

Paul Gauguin

Paul Gauguin a fost un artist francez care și-a câștigat renumele, grație implicării sale în mișcarea post-impresionistă.  A contractat sifilis la finalul anilor 1800, atunci când Europa era asociată cu o decădere morală și promiscuitatea. Boala a contribuit declinul sănătății sale în decursul următorilor ani.

Oscar Wilde

Dramaturg, poet și romancier irlandez, Oscar Wilde a devenit faimos datorită implicării sale remarcabile în literatură. Ar fi contractat sifilisul cât timp era student la Oxford. Din cauza rușinii cauzată de boală, Oscar Wilde încerca pe cât posibil să se izoleze de cei din jurul său.

O scrisoare rătăcită a lui Oscar Wilde jpeg

Oscar Wilde a contractat sifilisul în tinerețe

Ivan cel groaznic

Ivan cel groaznic fost țar al Imperiului Rus în secolul al XVI-lea. Este amintit ca fiind un conducător notoriu, cunoscut atât pentru brutalitatea și cruzimea sa, cât și pentru contribuția pe care a adus-o la expansiunea Imperiului Rus. În anii 1560, a contractat sifilis, care i-a marcat sănătatea. Simptomele au inclus durere cronică și desfigurare fizică, printre altele. În ciuda acestui fapt, Ivan cel groaznic a continuat să se dedice conducerii Imperiului Rus.

Ivan Pavlov

Ivan Pavlov a fost un neurolog și psiholog rus, laureat al Premiului Nobel pentru munca sa. Se crede că ar fi contractat sifilis în tinerețe, la finalul secolului al XIX-lea, în timp ce încă urma studiile medicale la Sankt Petersburg. Cu toate că suferea de sifilis, Ivan Pavlov, și-a dus cariera mai departe, fiind recunoscut și în prezent datorită contribuțiilor sale semnificative din domeniul științei și al medicinei.

Regele Henric al VIII-lea

Cu toate că nu există dovezi clare că regele Henric al VIII-lea, ar fi suferit de sifilis, unii istorici sunt de părere că celebrul monarh al Angliei ar fi contractat boala, în urma unui act sexual cu o prostituată sau cu vreo amantă de a sa. În secolul al XVI-lea, pe vremea domniei lui Henric al VIII-lea, sifilisul era o boală comună în Europa.

Gustave Flaubert

Gustave Flaubert, scriitor și romancier francez, ar fi contractat sifilis, în urma unei călătorii în Orientul Mijlociu. Scriitorul era cunoscut pentru caracterul său promiscuu și stilul de viață imoral. Ar fi fost în mai multe călătorii, care ar fi implicat atât aventuri cu femei, cât și cu bărbați, scrie discoverwalks.com. Cu toate acestea, a contribuit la evoluția literarturii franceze.

Charles Baudelaire

Charles Baudelaire a fost un scriitor și poet francez. Operele sale aveau în centru teme profunde ca moartea, dragostea și disperarea. Din cauza stilului său de viață imoral, se zvonește că Charles Baudelaire ar fi suferit de sifilis, mai ales pentru că a avut contacte sexuale cu parteneri multipli.

De Anca-Teodora Popa

Surse:

https://www.discoverwalks.com