Iată ce se întâmplă în corpul tău când bei suc de morcovi!

image

Sucul de morcovi este o alegere sănătoasă, deoarece are un conținut bogat de nutrienți benefici pentru organism. Conține betacaroten, un tip de carotenoid care se transformă în vitamina A în organism, importantă pentru ochi, piele și imunitate. De altfel, sucul făcut din morcovi fierți asigură o cantitate mai mare de carotenoizi decât varianta crudă. În plus, această băutură îi furnizează organismului vitaminele B6, C și K, potasiu, magneziu, acid folic, fibre și antioxidanți, precum luteină și zeaxantină.

Ai o vedere mai bună

Betacarotenul și antioxidanții din morcovi protejează împotriva degenerescenței maculare. Această afecțiune perturbă vederea centrală și poate să apară odată cu înaintarea în vârstă. Studiile științifice au arătat că acești compuși reduc riscul de boală cu până la 26%. Morcovii contribuie la menținerea și îmbunătățirea vederii și prin aportul de vitamina A, substanță esențială pentru funcționarea normală a retinei, o parte a ochiului responsabilă pentru percepția luminii, dar și prin vitamina C, care contribuie la reducerea riscului de dezvoltare al cataractei. În plus, un consum regulat de morcovi protejează ochii împotriva radiațiilor ultraviolete care pot deteriora vederea.

Susţine imunitatea

Sucul de morcovi este benefic în prevenția și gestionarea răcelii, deoarece componența sa nutritivă întărește sistemul imunitar. Spre exemplu, vitamina A ajută la menținerea sănătății mucoaselor, iar ceilalți antioxidanți luptă împotriva inflamației din organism. Un alt avantaj este că sucul de morcovi contribuie la hidratarea organismului, foarte importantă pentru menținerea stării de sănătate în timpul unei răceli.

Beneficii pentru ficat

Consumul regulat de carotenoizi protejează organismul de boala hepatică grasă nonalcoolice, care apare când se acumulează grăsime în ficatul persoanelor care nu consumă mult alcool, dar în schimb au o alimentație nesănătoasă și/sau un exces de greutate. Sucul de morcovi ajută ficatul în procesul de reducere a grăsimilor și de eliminare al toxinelor cu ajutorul mineralelor din compoziție care stabilizează nivelul de glucoză și echilibrează pH-ul organismului.

Ai o digestie mai bună

Dacă te confrunți cu probleme digestive, precum constipație și balonare, consumă suc de morcovi! Datorită conținutului de fibre solubile și apă, sucul de morcovi adaugă volum și consistență scaunului, promovând mișcarea normală a alimentelor prin sistemul digestiv. În plus, vitamina A și potasiul sprijină sănătatea mucoaselor intestinale și previn sindromul intestinului permeabil, o problemă asociată cu tulburările digestive, intoleranțele și alergiile alimentare.

Iată cum se prepară!

Pentru prepararea sucului de morcovi, spală, curăță, fierbe și taie morcovii rondele, pune-i într-un storcător sau dă-i prin răzătoarea mică, stoarce sucul și pune-l într-un pahar. O altă variantă este să pui morcovii într-un tifon steril și să-i storci bine până obții câteva linguri de suc. Diluează cu apă plată și adaugă 1 linguriță de miere sau suc de lămâie. Sucul poate fi pregătit atât din morcovi cruzi, cât și fierți.

Atenţie!

Excesul de vitamina A ar putea fi dăunător pentru organism, așa că bea cel mult 1 pahar de suc pe zi, făcut din 1 sau 2 morcovi.

Vezi şi: Diabet: 8 legume care reglează glicemia şi protejează inima