Iată ce beneficii importante are rugăciunea pentru sănătatea psihică!

image

Rugăciunea reprezintă o componentă importantă a vieții spirituale. Pe lângă caracterul profund religios, rugăciunea prezintă unele beneficii semnificative asupra sănătății psihice și poate contribui la menținerea bunăstării.

Poate reduce anxietatea

Rugăciunea facilitează un sentiment de conexiune cu Divinitatea, scrie edition.cnn.com. De altfel, în momentele în care ne confruntăm cu probleme majore, rugăciunea poate contribui la instalarea calmului și a liniștii, astfel încât să putem rezolva ce ne-am propus. „În măsura în care rugăciunea poate avea un impact asupra proceselor psihologice avem, potențial, explicații naturaliste pentru modul în care rugăciunea ar putea influența sănătatea”, spune dr Christina Puchalski, profesor de medicină și științele sănătății, la Universitatea George Washington, potrivit CNN. De altfel, potrivit unui studiu realizat în 2009, în ceea ce privește efectele rugăciunii asupra anxietății, s-a constatat că membrii unui grup care se rugau unii pentru ceilalți au experimentat reducerea anxietății și a depresiei și erau mai optimiști, prin comparație cu celălalt grup care nu a practicat rugăciunea.

Alte beneficii de care să ții cont

Pe lângă faptul că rugăciunea contribuie la reducerea anxietății și instalarea calmului, aceasta poate să aibă efecte benefice asupra prevenției bolilor cardiovasculare, facilitează depășirea momentelor dificile, prin favorizarea calmului și a liniștii. De asemenea, poate reduce stresul. Un studiu publicat în Frontiers Psychology în anul 2021 a arătat că o sesiune de rugăciune de 10 minute, a redus stresul în cazul studenților.

Ce spune psihologul

Flori Moldoveanu, psihoterapeut în cadrul centrului de psihoterapie și psihiatrie Bellanima consideră că rugăciunea este o modalitate prin care oamenii, aflați în momente dificile, cer ajutorul unei instanțe atotputernice pentru a găsi soluții. Rugăciunea implică credință și speranța că cel aflat în suferință va primi consolare, ocrotire, dar și iertare, susține specialista. „Relația cu divinitatea mijlocită de rugăciune face mai ușor de tolerat frica universală de moarte și neant.

Într-o bună măsură, rugăciunea are efect terapeutic prin puterea de descărcare a unor afecte care se cer adresate unei instanțe superioare, investită cu înțelepciune și bunătate în scopul diminuării unei suferințe fizice sau psihice, ce nu poate fi depășită prin forțe proprii”, adaugă Flori Moldoveanu.

De Anca-Teodora Popa

Surse :

https://www.everydayhealth.com 

https://edition.cnn.com