Iată de ce apare celulita! Ce spune medicul despre tratamentul ei

Multe femei sunt îngrijorate de celulită şi caută soluţii pentru a o rezolva. Este bine de ştiut de ce apare şi ce opţiuni de tratament există.

Dr. Dana Bratu, medic specialist dermatolog, ne spune ce este celulita, de ce apare şi cum poate fi remediată.

image

Fesele sunt unul dintre locurile "predilecte" unde se formează celulita. @Shutterstock

Când ne gândim la “celulită” ne trec prin minte imagini cu un aspect de coajă de portocală al pielii, în special pe arii boagate în țesut adipos precum fesele și coapsele. În termeni medicali, celulita se referă la o inflamație a pielii care este de cele mai multe ori de cauză infecțioasă și necesită tratament dermatologic de specialitate. Pacienții resimt durere, roșeață și căldură la nivelul zonei cu celulită și cel mai des apelăm la tratament antibiotic. Însă, cel mai des, se discută despre celulită când ne referim la un aspect neuniform al pielii. Din punct de vedere medical, este vorba de modificări fibroase și edematoase ale stratului subcutanat, lipodistrofie sau modificări fibrozante ale țesutului conjunctiv. Septurile fibroase verticale, care conectează pielea de mușchi se strâng neregulat iar compartimentele de grăsime tind să “hernieze” printre ele și sunt responsabile astfel de aspectul pielii. Celulita ne deranjează estetic, scade calitatea vieții deși nu ridică vreo îngrijorare în privința sănătății.

Din ce cauză apare 

Celulita afectează cel mai des persoanele de sex feminim iar acest lucru este strâns legat de activitatea hormonilor estrogeni. Dezechilibrele hormonale sunt considerate că fiind principala cauza a celulitei și, mai precis, o concentrație prea mare de estrogeni în comparație cu progesteronul. O astfel de situație hormonală poate apărea fiziologic în perioada de sarcină, menopauză, precum și în timpul administrării contraceptivelor hormonale sistemice sau în cursul terapiei de substituție hormonală. Cu toate astea, peste 90% din femei se confruntă cu celulită după pubertate. În afară de elementele hormonale, aducem în discuție și predispoziția genetică. Există tendința familială de a depune țesut adipos localizat pe anumite arii în care și mușchii sunt slab dezvoltați. Înaintarea în vârstă, fiziologică, duce la accentuarea celulitei. Are loc rigidizarea fibrelor de colagen care „strangulează” nodulii graşi; pierderea de colagen, elastina și reticulina duce la subițierea dermului, la piele lipsită de fermitate.

Cât de mult influentează stilul de viață apariția celulitei

Obiceiurile alimentare proaste sunt alți factori de risc non-hormonali pentru dezvoltarea celulitei. Aportul crescut de carbohidrați și grăsimi susține hiperinsulinemia care, printre altele, intensifică procesul de lipogeneză și este unul dintre factorii etiologici decisivi. Dieta ce conține o mulțime de conservanți și sare stimulează retenția de apă ceea ce duce la aspectul edematos (umflat) al tegumentului. Sedentarismul, lipsa activității fizice sau perioadele prelungite de stat în picioare pot încetini fluxul sanguin normal, ceea ce poate determina staze şi provoca modificări ale microcirculaţiei zonelor predispuse la celulită. Nicotina și multe alte substanțe conținute în fumul de țigară provoacă constricția vaselor de sânge care susține hipoxia tisulară. Pantofii cu toc înalt, prin impactul negativ asupra mușchilor gambelor, perturbă postura bună și slăbesc funcția pompei musculare a tibiei în transferul sângelui venos către inimă așa că este indicat să ne orientăm către încălțăminte comodă.

Vezi și: Regim pentru a scăpa de celulită - Alimentele benefice

Ce soluții moderne avem pentru tratarea celulitei

Este foarte important să se acorde atenție tuturor cauzelor formării acesteia. Factorii genetici nu pot fi influențați, de aceea merită să ne concentrăm asupra eliminării factorilor pe care îi putem modifica precum dieta sau introducerea unui stil de viață mai activ. Tratamentele moderne, efectuate în cabinetele dermatologice sunt axate pe următoarele obiective:

1) Reducerea edemului neinflamator, prin stimularea drenajului limfatic şi venos;

2) Eliminarea depozitelor adipoase prin stimularea lipolizei;

3) Stimularea producției de colagen care reface fermitatea pielii.

Printre tratamentele recomandate de medicii dermatologi se află injecțiile de tip lipoliză cu enzime. Enzimele de tipul “lipazei” au rolul de a emulsiona grăsimile, de a descompune trigliceridele în acizi grași și glicerol, componente de dimensiuni mai mici care pot fi cu ușurință eliminate din organism.

Vezi şi: «Am celulită. Ce exerciţii pot face?» Dr. Georgiana Ozana Tache răspunde

Opţiune modernă

Ultima tehnologie este cea care utilizează microundele inteligente. Acestea distrug definitiv membrană celulei adipoase printr-un fenomen numit “adipocitoliza” iar acizii grași și glicerolul vor fi preluați de macroface (celule ale sistemului imunitar) și eliminați pe cale limfatică. Paniculii adipoși care herniază printre septuri vor fi neteziți. În plus, un alt beneficiu al tratamentului cu microunde Onda Coolwaves este refacerea fermității pielii prin stimularea colagenului de tip 1, colagen tânăr care asigură structura de rezistență a pielii. La finalul tratamentului se aplică și un masaj pentru a stimula drenajul limfatic și se recomandă pacientelor să efectueze și ele masaj zilnic.

image

Dr. Dana Bratu, medic specialist dermatolog