Ce beneficii are drenajul limfatic

1 cvi 0638 jpg jpeg

Nu mai este demult o noutate faptul c─â ├«n fiecare zi intr─âm ├«n contact cu multe substan┼úe toxice, pe care le inspir─âm odat─â cu aerul, le asimil─âm prin alimente, sau care reu┼česc pur ┼či simplu s─â p─âtrund─â ├«n corpul nostru prin porii pielii. Dar, corpul nostru este ├«n mod natural capabil s─â se detoxifieze ┼či, astfel, s─â-┼či protejeze organele de efectele nocive ale acestor toxine.

Cu toate acestea, dac─â expunerea la aceste substan┼úe toxice este foarte mare (cum se ├«nt├ómpl─â ├«n zilele noastre), pot fi utile detoxifierile vizate, chiar ┼či cele manuale, cum ar fi drenajul limfatic.

Ce este sistemul limfatic ┼či ce rol are acesta?

Sistemul limfatic este esen┼úial pentru buna func┼úionare a sistemului imunitar ┼či, de asemenea, pentru procesul de detoxifiere a corpului nostru. Mai exact? Rolurile principale ale sistemului limfatic sunt de a colecta excesul de lichid din ┼úesuturi, de a-l purifica ┼či de a-l aduce ├«napoi ├«n s├ónge. Acest rol este important, deoarece multe substan┼úe scap─â continuu din capilarele sanguine ├«n ┼úesuturile din jur.

C├ónd sistemul limfatic nu reu┼če┼čte s─â colecteze aceste lichide ├«n exces, acestea se pot acumula, pot provoca umfl─âturi ┼či pot cre┼čte riscul de infec┼úie. Un sistem limfatic eficient ne ajut─â s─â ne ap─âr─âm corpul ├«mpotriva germenilor precum bacterii, viru┼či ┼či ciuperci care pot provoca boli. Din fericire, un sistem limfatic eficient func┼úioneaz─â silen┼úios ├«n fundal, men┼úin├óndu-ne s─ân─âto┼či.

Cum func┼úioneaz─â ┼či cum ajut─â drenajul limfatic?

Drenajul limfatic manual este o tehnic─â care este de ceva vreme foarte popular─â ┼či utilizat─â ├«n toat─â Europa, adesea recomandat─â ┼či de c─âtre medici pentru rezolvarea unor patologii minore. Aceast─â tehnic─â func┼úioneaz─â ├«ntr-un mod foarte ritmic ┼či delicat, favoriz├ónd fluxul limfatic ├«n toate ┼úesuturile corpului. Nu este o tehnic─â dureroas─â, ci mai degrab─â una foarte pl─âcut─â ┼či relaxant─â, care nu provoac─â niciun fel de ro┼čea┼ú─â pe piele, ┼či care se realizeaz─â f─âr─â a utiliza niciun tip de ulei sau crem─â.

ÔÇ×Drenajul limfatic are la baz─â o tehnic─â de aplicare a presiunii asupra corpului. Aceast─â procedur─â non- invaziv─â asigur─â o regenerare ┼či o ap─ârare eficient─â a organismului, amelioreaz─â inflama┼úia ┼úesuturilor ┼či calmeaz─â durerea provocat─â de efort sau de accidente. ÔÇŁ, afl─âm de la dr. Otilia Opri┼čan balneolog ├«n cadrul Afrodita Resort&Spa din B─âile Herculane.

Masajul limfatic ajut─â la accelerarea ├«ndep─ârt─ârii de┼čeurilor ┼či toxinelor dintr-un sistem limfatic lent. Acest tip de masaj poate ajuta ┼či la prevenirea umfl─âturilor dup─â o accidentare sau dup─â o interven┼úie chirurgical─â. De asemenea, ofer─â un impuls important sistemului imunitar. Rezultatul? Capacitatea acestuia de a combate bolile ┼či virusurile, de a elimina toxinele ┼či de┼čeurile, de a reduce inflama┼úia, de a filtra lichidul limfatic ┼či s├óngele, ├«mbun─ât─â┼úind s─ân─âtatea. Ajut─â astfel la purificare, decongestionare ┼či, ├«n cazul edemului (sau al unei acumul─âri de lichide), la reducerea durerii ┼či umfl─âturii.

Iată câteva dintre avantajele drenajului limfatic:

 • ├Änt─âre┼čte sistemul imunitar;
 • Amelioreaz─â senza┼úia de  greutate ┼či umflarea din cauza congestiei de lichide;
 • Este util ├«mpotriva reten┼úiei de ap─â ├«n timpul sarcinii ┼či ├«n perioada menstrual─â;
 • Eficace ├«mpotriva celulitei;
 • Promoveaz─â relaxarea prin ameliorarea stresului;
 • Reduce umflarea ┼či hematoamele ap─ârute dup─â o interven┼úie chirurgical─â;
 • Poate ajuta ├«n caz de sinuzit─â cronic─â ┼či cefalee;
 • ├Äi ajut─â pe cei care sufer─â de boli autoimune.

În ce situaţii este recomandat masajul limfatic? Unele dintre condiţiile care pot beneficia de masajul de drenaj limfatic includ:

 • Picioare sau bra┼úe umflate din cauza reten┼úiei de lichide;
 • Fibromialgie ┼či lupus;
 • Sindromul oboselii cronice.
 • Depresie ┼či anxietate;
 • Dezechilibre hormonale ┼či emo┼úionale;
 • Acumularea de gr─âsime de celulit─â;
 • Infec┼úii recurente, cum ar fi r─âcelile, gripa, amigdalita, sinusurile ┼či infec┼úiile fungice.

Care este durata unei sesiuni de masaj limfatic? ÔÇ×┼×edin┼úele de masaj limfatic variaz─â de la 30 la 90 de minute, ├«n func┼úie de afec┼úiunea tratat─â. Totu┼či, pentru o  sesiunea ini┼úial─â de masaj limfatic se recomand─â ca aceasta s─â fie de 60 de minute pentru a stimula fluxul limfatic. Acest lucru va stimula drenajul ├«ntr-un singur membru. Dac─â se trateaz─â mai mult de dou─â membre, se recomand─â ini┼úial o consulta┼úie de 90 de minute, ├«n func┼úie de cum r─âspunde fiecare pacient la un astfel de masaj.ÔÇŁ, adaug─â balneologul.

Exist─â ┼či contraindica┼úii ale drenajului limfatic? ÔÇ×Desigur! Contraindica┼úiile apar atunci c├ónd fluxul limfatic crescut poate deveni d─âun─âtor. Contraindica┼úiile pot fi absolute sau relative. Medicul poate ignora contraindica┼úiile relative dac─â g─âse┼čte motive ├«ntemeiate, dar contraindica┼úia absolut─â nu poate fi ignorat─â.ÔÇŁ, puncteaz─â dr. Otilia Opri┼čan.

Iat─â care sunt contraindica┼úii absolute: Inflama┼úia acut─â - cauzat─â de bacterii, viru┼či ┼či otr─âvuri este contraindicat─â. ┼óesuturile vor fi ro┼čii, fierbin┼úi ┼či dureroase, cu congestie ├«nso┼úit─â de febr─â. Drenajul limfatic va ├«mpinge aceste substan┼úe ├«n canalele limfatice ├«nainte ca organismul s─â aib─â ┼čansa de a le elimina. ├Än acest fel, substan┼úele toxice pot fi r─âsp├óndite ├«n tot corpul. Cel mai bine este s─â a┼čtep┼úi c├óteva zile p├ón─â c├ónd starea este acut─â ┼či corpul a avut ┼čansa de a cur─â┼úa zona; Tumori maligne: exist─â teama de a r─âsp├óndi cancerul; Tromboza: poate duce la fluctua┼úia cheagurilor de s├ónge ├«n sistemul circulator; Probleme majore ale inimii: dac─â inima nu func┼úioneaz─â pe deplin, edemul poate fi limfodinamic din cauza lipsei de revenire venoas─â;

Indica┼úii sau precau┼úii conexe: Probleme cu rinichii: consult─â medicul ├«nainte de tratament; Astm bron┼čic: acest lucru poate stimula nervul vag cauz├ónd un atac; Probleme tiroidiene: f─âr─â tratament ├«n jurul g├ótului; Medica┼úie: teama de a cre┼čte doza prin drenarea spa┼úiilor intersti┼úiale; Chimioterapie: frica de a cre┼čte doza prin drenarea spa┼úiilor intersti┼úiale; Primele trei luni de sarcin─â: fric─â de avort spontan; Splina eliminat─â: se recomand─â mai ├«nt├ói o sesiune mai scurt─â.