Ce te poate ajuta dacă ai cearcăne

Dormi mai puțin de 7-8 ore pe noapte? Sau, dimpotrivă, dormi în exces? Fumezi, nu bei cei 2 litri de apă pe zi, stai mult la calculator. Iată câte motive poți găsi pentru cearcănele deranjante.

image

Pentru a avea un chip odihnit, fără cearcăne, nu este nevoie să exagerăm cu îngrijirea, însă este important să acordăm atenție regulat zonei suboculare. Trebuie știut că putem reduce vizibil cearcănele dacă schimbăm o parte din obiceiurile nesănătoase. Aspectul obosit se va reduce dacă vom respecta un program de 7-8 ore de somn pe zi. Atenție! Nici prea multe ore nu sunt indicate! Știi vorba: „Am dormit până m-am umflat de somn”... N-ai vrea să înlocuiești cearcănele cu punguțe inestetice... Pentru că pot exista atâtea cauze pentru apariția cearcănelor, este important să soliciți părerea unui medic generalist, oftalmolog sau dermatolog. Cearcănele sunt „semnul distinctiv” al fumătorilor, dar și al persoanelor cu probleme renale, cardiace sau de nutriție. Petele vineții de sub ochi pot sugera și o lipsă de minerale (anemicii au cearcăne) sau de vitamine.

Zona de sub ochi trebuie bine vascularizată

Într-o primă etapă, specialistul îți poate recomanda îngrijirea zonei ochilor cu produse cosmetice speciale (pielea este mult mai sensibilă la acest nivel, de aceea nu folosi cremele obișnuite pentru ten). Cele mai bune loțiuni sunt cele emoliente ori cele care îmbunătățesc vascularizarea zonei. Crema anticearcăn perfectă ar trebui să conțină:

- vitamina C sau K;

- apă termală;

- minerale: mangan, potasiu (ajută la drenajul mai bun al vaselor capilare);

-  alantoină (decongestionează zona, ajutând la dispariția senzației de iritare);

- coenzima Q 10.

Când pungile de sub ochi nu se atenuează sub efectul produselor cosmetice, medicul poate apela la intervențiile cu laser ori la injecțiile cu acid hialuronic sau cu grăsime, despre care ne-a spus mai multe medicul Mihaela Leventer în rândurile de mai jos. Dacă cearcănele sunt date de hiperpigmentarea zonei (este cazul persoanelor cu ten închis la culoare), se poate apela la depigmentarea locală cu laser sau la peeling chimic medical. Așteapă-te ca zona de sub ochi să se învinețească și să fie umflată în primele zile după intervențiile minim invazive.

Vezi şi: Uleiul de argan, aurul Marocului. Iată ce minuni poate face pentru piele şi păr!

Ce recomandă dr. Mihaela Leventer

"Injecţiile cu acid hialuronic pot reduce șantul vizibil de sub ochi. Injecțiile trebuie să fie făcute de un injector experimentat pentru că zona este dificil de tratat. O altă soluție este injectarea de grăsime proprie extrasă din zona abdomenului. Și această procedură este delicată chiar și pentru doctori cu experiență. Se poate face însă cu pacientul în ambulator, în anestezie locală. Are avantajul unei corecții foarte rezistente în timp", explică dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog. 

"Dacă trebuie corectată culoarea cenușie dată de depunerea de pigment feric din capilarele din piele, se folosește laserul DYE, care reduce treptat această culoare. Sunt necesare în jur de 6 ședințe spațiate la o lună interval. Tratamentul trebuie făcut cu protejarea ochilor cu căpăcele metalice.

*În situația pungilor mari și a excesului de piele, cel mai bine se lucrează cu laserul CO2 fracționat, care contractă și regenerează pielea sau chiar topește din grăsimea care formează punga, totul fără o tăietură vizibilă", explică dr. Mihaela Leventer. 

 Cel mai bun exercițiu pentru ochi odihniți

Cu capul drept, deschide ochii cât mai larg, apoi relaxează pleoapele. Repetă de până la 15 ori. Acest exercițiu pune în mișcare sistemul limfatic și cel sangvin.