Uleiul de argan, aurul Marocului. Iată ce minuni poate face pentru piele şi păr!

Originar din Maroc, uleiul argan este considerat aur lichid datorită efectelor benefice pe care le are asupra părului și pielii.

image

Obținut din nucile arborelui cu acelaşi nume, uleiul de argan conține o serie de acizi grași și compuși precum polifenolii și squalenul, cu proprietăţi hrănitoare și antioxidante, care neutralizează radicalii liberi și luptă împotriva stresului oxidativ. Acizii grași din uleiul de argan, precum acizii linoleic și oleic, sunt foarte hidratanți și au un efect benefic sporit de prezența vitaminei E și a celorlalți antioxidanți care pot preveni efectul de deteriorare a țesuturilor.

Previne îmbătrânirea pielii  

Pentru persoanele cu piele uscată, uleiul de argan este o binecuvântare. El conferă pielii o hrănire completă, începând cu umiditatea necesară hidratării de la exterior și continuând cu vitamine precum vitamina E și acizi grași care luptă cu îmbătrânirea. Cercetările arată că uleiul de argan poate proteja bariera naturală a pielii, iar acolo unde aceasta este afectată, o poate reface, îmbunătățind textura generală a tegumentului și menținând sănătatea și frumusețea.

Ar putea fi uleiul de argan „fântâna tinereții”? Mai multe cercetări trebuie făcute pentru a ști cu siguranță, dar unele studii sugerează că acest ulei are proprietăți antiageing, inclusiv prin creșterea elasticității pielii.

Vezi şi: Uleiul de măceşe, indispensabil frumuseţii tale

Aliatul pielii uscate sau sensibile

Dacă te lupți cu eczeme, psoriazis sau piele crăpată, uleiul de argan poate fi salvatorul tău. Pentru cei care caută remedii naturale, poate fi cea mai bună opțiune pentru atenuarea problemelor generate de pielea uscată și sensibilă, cu o singură condiție: să fie folosit în stare pură, fără adaosuri de parfumuri sau de conservanți. Acestea din urmă pot înrăutăți afecțiunile de bază, mai ales în cazul pielii atopice care a dezvoltat eczeme.

Ajută la vindecarea rănilor

Deși nu a fost dovedit că ar putea ajuta la atenuarea urmelor unor răni vechi, precum cicatricele de acnee sau vergeturile, uleiul de argan le poate preveni dacă este folosit înainte ca acestea să se formeze. Mai mult, aplicarea uleiului de argan pe zgârieturi ușoare poate promova vindecarea. Acest lucru se explică prin proprietățile sale antiinflamatoare, care pot scurta durata de vindecare a unei leziuni și care pot ajuta la vindecarea arsurilor și rănilor superficiale.

Salvează părul deteriorat

Uleiul de argan este folosit din vechime pentru întreținerea sănătății părului, și, recent, pentru a corecta problemele apărute din cauza coafării excesive, a folosirii produselor chimice și a plăcii de întreptat părul. Uleiul de argan aplicat în cantități mici pe părul proaspăt spălat și semiuscat face părul mătăsos și neted, fără să lase reziduuri grase. De asemenea, oferă un plus de hidratare pentru părul deshidratat și volumul necesar firelor pentru a domoli efectul de păr „zburlit” și electrizat.

Folosirea uleiului de argan pe părul proaspăt spălat și umed ajută la domolirea firelor rebele și la coafarea părului ondulat. Uleiul de argan oferă hidratare și, în același timp, promovează sănătatea generală a părului. Chiar dacă, de exemplu, nu poate rezolva problema vârfurilor despicate, poate masca prezența acestora și le poate întreține crescând rezistența lor la rupere, deci vor rezista mai mult timp fără să fie nevoie să le tunzi.

Util dacă foloseşti uscătorul de păr

Dacă îţi îndrepţi părul cu placa sau foloseşti și uscătorul de păr după fiecare spălare, atunci este important să oferi părului protecție împotriva căldurii, deoarece îi afectează structura în mod iremediabil. Se pare că uleiul de argan poate oferi acest tip de protecție de care părul are mare nevoie. Pe de o parte, el adaugă un strat protector părului şi ajută la întărirea firelor, prevenind deteriorarea. Potrivit unui studiu publicat în revista Health a Clinicii Cleveland din Statele Unite, uleiul de argan a îmbunătățit calitatea părului care a fost anterior intens colorat sau vopsit.

Cum îl alegi

În comerț, există o mulțime de produse derivate din ulei de argan sau care conțin cantități mici din acest ulei. Totuși, ideal este să alegi uleiul pur, fără adaosuri de alte substanțe, precum parfumurile și alte elemente chimice iritante pentru piele și păr. Uleiul pur îți oferă cele mai multe beneficii. El poate fi depozitat în sticle închise la culoare și folosit pe pielea curată și pe părul umed, fără niciun alt produs suplimentar.