Boala cu 1000 de feţe, care poate duce la infertilitate feminină. Sfatul medicului

Statisticile arată că la nivel mondial, cel puțin una din 10 femei suferă de endometrioză, care are un impact negativ asupra vieții, fiind principala cauză de infertilitate feminină. Mai mult decât atât, aproximativ 10-15% dintre femeile cu endometrioză nu sunt diagnosticate niciodată.

image

Endometrioza sau „boala cu 1000 de fețe" este responsabilă, de cele mai multe ori, de durerile puternice din timpul menstruației. 

Această este o afecțiune dureroasă, iar printre cele mai comune simptome ale endometriozei se numără durerile menstruale puternice, asociate cu menstre abundente, ocazional sau sângerare între menstre.

Complexitatea simptomelor explică doar parțial dificultatea diagnosticării. Percepția că durerea din timpul menstruației este normală și trebuie acceptată este complet greșită și, de multe ori, pacientele, obișnuite că perioada menstruației să fie una dureroasă, ignoră simptomele și amână să discute cu medicul și să demareze investigații mai complexe.

Andreea, pacientă: „Durerile menstruale erau puternice și făceam eforturi să le suport, până când au fost atât de intense încât am ajuns la urgență cu… apendicită, când eu aveam niște chisturi uriașe pe ovare. Nu le depistase nimeni. Mi se spunea că durerile menstruale sunt firești!”.

Endometrioza poate mima alte afecţiuni

Endometrioza este o boală pluriforma, evolutivă, cronică, sare un spectru larg de simptome și poate îmbrăca manifestări clinice foarte diferite, poate mima alte afecțiuni. În plus, nu toate simptomele care descriu endometrioza apar la aceeași pacientă, astfel că sugerează diverse alte afecțiuni ale aparatului genital sau extragenital (digestiv, urinar, nervos, musculo-scheletal). Aceste aspecte, dar și altele, fac că diagnosticarea corectă să dureze chiar și 7-12 ani. Acesta este intervalul statistic în țările vorbitoare de limba germană, dar situația este aproape general valabilă și, în ciuda politicilor medicale, acest ecart nu a putut fi redus. În România, latența diagnosticului este de 10-12 ani. Nediagnosticată și netratată, boala evoluează, pot apărea complicații și se poate ajunge la situații medicale critice, care să necesite intervenții multidisciplinare.”, afirmă dr. Voicu Simedrea, Chirurg de Excelență în tratarea multidisciplinară a endometriozei.

Vezi şi: Dr. Ioana Păvăleanu: Simptomul cardinal al endometriozei este durerea

Rolul echipei multidisciplinare în managementul endometriozei

Endometrioza este o afecțiune complexă, însă poate fi tratată sau ameliorată substanțial, astfel încât pacientele pot avea o viață normală, în condițiile în care tratamentul este abordat multidisciplinar. Managementul corect al endometriozei începe prin diagnosticare, urmat de o abordare terapeutică personalizată, adaptată la necesitățile fiecărei paciente.

Sunt mai multe afecțiuni care necesită o echipă medicală multidisciplinară pentru diagnosticare și tratament, iar endometrioza este una dintre acestea. Rolul medicului ginecolog este cel mai important, dat fiind faptul că o anamneză și un consult clinic atent pot ridica suspiciunea de endometrioză în cazul fazelor inițiale ale bolii sau chiar pot pune un diagnostic clar, atunci când suferința este evoluată. Medicul radiolog confirmă diagnosticul stadiilor incipiente și stabilește amplitudinea afecțiunii în formele sale avansate.

Tratamentul impune, de asemenea, implicarea medicilor din alte domenii. Alături de medicul ginecolog, cu specializare în chirurgia ginecologică, intervin medici cu specializare în radiologie, endocrinologie, nutriție, terapia durerii, dar și psihologul. Atunci când tratamentul impune intervenții chirurgicale complexe, medicul ginecolog este asistat de o echipa de medici specializați în chirurgia endometriozei, chirurgie generală și urologie.

Dr. Voicu Simedrea, Chirurg de Excelență în tratarea multidisciplinară a endometriozei: „Endometrioza nu se vindecă, dar poate fi ținută sub control cu tratament personalizat. Intervențiile chirurgicale determină o regresie a bolii, ameliorează afecțiunea, dar nu o vindecă. Celelalte specialități conexe - nutriționist, endocrinolog, ginecolog - oferă suportul necesar și ajută pacienta să controleze boala. Sunt paciente care reușesc să își controleze boala prin alimentație și un stil de viață sănătos și sunt paciente care necesită un tratament cronic toată perioada în care sunt active hormonal.”

Descoperirea la timp a endometriozei și tratamentul adecvat previn instalarea infertilității feminine, principala complicatie a endometriozei.

Vezi şi: Ce afecţiuni indică durerile menstruale