Care este legătura dintre șampoanele uscate, antiperspirante și cancer

Aparent inofensive, șampoanele uscate și unele antiperspirante pot conține substanțe cancerigene. Spre exemplu, una dintre substanțele care se regăsește în multe dintre șampoanele uscate este benzenul, compus asociat cu diverse tipuri de cancer.

image

Butanul și benzenul, substanțe cu potențial cancerigen, se regăsesc în unele antiperspirante și șampoane uscate 

Specialiștii ne avertizează că substanțele chimice precum butanul și benzenul au potențial cancerigen. Benzenul întâlnit în compoziția șampoanelor uscate este asociat cu apariția unor tipuri de leucemie, precum leucemie mieloidă și limfocitară cronică. De asemenea, aluminiul și butanul sunt substanțe care se găsesc în multe dintre deodorantele aflate pe piață, fiind asociate cu apariția mai multor tipuri de cancer, precum cel de sân și cel pulmonar. Manjot Marwah, un medic dermatolog premiat în India, susține că nu șampoanele și antiperspirantele în sine cresc riscul de cancer, ci inhalarea substanțelor nocive, prin pulverizarea lor în spații închise și neventilate. ,,Propulsorul care este utilizat pentru a face spray-urile cu aerosoli, este un sistem pe bază de butan. Înainte, obișnuiam să facem propulsor spray cu clorofluorocarburi (CFC), dar mai târziu s-a constatat că CFC-urile afectează stratul de ozon și, prin urmare, au fost interzise’’, a mai adăugat medicul, potrivit timesofindia.indiatimes.com.

sampon uscat jpg

Alege produsele cu ingrediente naturale!

În locul șamponului uscat, alege un șampon normal cu ingrediente naturale și acțiune blândă. Totuși, dacă ești pe grabă și este nevoie să-ți cureți părul rapid, poți folosi șamponul uscat, însă nu abuza de el și încearcă să alegi un șampon uscat cu cât mai puține ingrediente nocive. Nu uita că, folosit în exces, îmbâcsește părul și poate favoriza anumite tipuri de cancer. În cazul deodorantelor, evită-le pe acelea care conțin butan, aluminiu, alcool și parabeni. Alege în schimb, deodorantele cu ingrediente cât mai naturale, preferabil cele pe care le regăsești în farmacii.

de Anca-Teodora Popa

Citeşte şi: Chiar există beneficii dacă folosești bicarbonat și oțet de mere să-ți speli părul?