Şamponul uscat: ce este şi cum se foloseşte

1 sampon usact jpg jpeg

Are forma unui spray obişnuit şi te poţi baza pe el când nu ai timp să te speli pe păr şi vrei ca podoaba ta capilară să arate bine. Dincolo de utilitatea lui, ţine cont că nu înlocuieşte şamponul, deci trebuie folosit ocazional.

Şamponul uscat absoarbe grăsimea şi murdăria de pe firele de păr în doar câteva minute. În comerţ sunt produse îmbogăţite şi cu parfumuri discrete, astfel că un şampon uscat oferă pe lângă aspect curat şi un miros împrospătat. Produsul se aplică pe părul uscat, trebuie doar să pulverizezi spre zonele afectate de luciu şi murdărie şi să aranjezi cu ajutorul degetelor coafura.

Cum funcţionează şi când poate fi aplicat

Cu toate că este un aliat de încredere când transpiraţia afectează aspectul părului, şamponul uscat nu curăţă în profunzime, ci acţionează ca o mască sub care este ascunsă murdăria. În plus, această soluţie temporară poate provoca iritaţii şi mâncărimi, dacă este utilizată în exces. Dacă foloseşti şamponul uscat mai mult de 2-3 zile la rând, este posibil să ţi se usuce excesiv scalpul. Mai mult, acesta favorizează închiderea porilor pielii şi apariţia coşurilor dureroase la nivelul scalpului.

Alege-l după tipul părului

Şamponul uscat este cel mai eficient pentru cei cu părul gras, pentru că absoarbe excesul de sebum. Dacă în mod normal, părul gras trebuie spălat de cel puţin 2 ori pe săptămână, folosind şampon uscat poţi înjumătăţi numărul de spălări. Dacă ai de-a face cu un păr normal, îţi recomandăm să optezi pentru un şampon adecvat tipului tău de păr. Atenţie! Dacă eşti brunetă, foloseşte şampon creat pentru fire de păr închise la culoare, altfel rişti să te afişezi cu un păr prăfuit.

Persoanele cu păr ondulat sau creţ nu trebuie să perieze sau să pieptăne părul după ce au aplicat şampon uscat, pentru că părul lor poate arăta deshidratat, ars şi neîngrijit.

De la distanţă de 20 cm pulverizează şamponul începând cu zona calotei şi apoi continuă de-a lungul zonelor mai afectate de grăsime.

Îl poţi prepara şi acasă

Următoarea reţetă de şampon uscat are la bază ingrediente naturale şi previne efectele nedorite precum ar fi pierderea masivă a firelor, iritaţii şi mătreaţă.  

Ai nevoie de următoarele ingrediente: 50 g pudră de arorut sau amidon de porumb (pentru părul deschis la culoare) sau 2 linguri de pudră de cacao şi 2 linguri de pudră de arorut sau amidon de porumb (pentru părul închis la culoare). De asemenea, mai ai nevoie de 5 picături de ulei esenţial (la alegere - lavandă, portocală, vanilie, scorţişoară, mentă) şi 1 pensulă veche de machiaj pentru aplicare.

Adaugi picăturile de ulei esenţial peste pudra de arorut sau peste amidonul de porumb şi amesteci bine cu lingura. Pui amestecul obţinut într-un borcan cu închidere etanşă ori într-un recipient pentru pudră.

Poţi folosi şamponul homemade de fiecare dată când podoaba ta capilară are nevoie de împrospătare. Îl aplici la rădăcina firelor de păr cu pensula sau poţi utiliza şi un pieptăn pentru a distribui uniform şamponul uscat. Coafează-te ca de obicei şi vei vedea că aspectul de păr gras va dispărea în scurt timp.