Simptomul „mirositor” al cancerului de col uterin

Specialiștii spun că cel mai bun mod de a detecta orice semne sau simptome timpurii de bola este să vă cunoașteți propriul corp și funcționarea lui „normală”. Când apar modificări de orice fel, acestea ar trebui să fie semnale de alarmă care să te trimită la medic.

Practica ginecologică a arătat că un semn care nu trebuie ignorat și care poate fi indiciul unui cancer de col uterin, alături de alte 10 simtome, este mirosul secrețiilor vaginale. Dacă observi modificări în ceea ce privește mirosul sau consistența, atunci ar trebui să ai o discuție cu medicul fiindcă, deși este un simptom comun cu infecțiile ginecologice ar putea semnala cancer de col.

miros corp jpg

Mirosul urât al secrețiilor vaginale poate fi simptom de cancer cervical. Foto: Shutterstock

Cancerul de col uterin nu are simptome evidente în stadiile incipiente ale bolii - de aceea este indicat să faceți periodic testul Papanicolau, o metodă clară de a-l indentifica, deși specialiștii susțin și că unul dintre semnele cheie constă în modificări ale secrețiilor vaginale. Modificările se referă la textura, culoarea și consistența scurgerii, dar și la miros, scrie The Sun.

Experții de la Cancer Research din Marea Britanie afirmă: „Unele femei au o scurgere vaginală care miroase neplăcut și simt durere în zona dintre oasele șoldului”. Cu toae acestea, modificarea la nivelul secrețiilor vaginale nu este singurul indicator, există și alte semne cheie care includ:

-        Durere și disconfort în timpul sexului

-        Sângerări vaginale după sex, între menstruații sau după menopauză

-        Durere în partea inferioară a spatelui sau în pelvis

-        Durere severă în lateral sau spate cauzată de rinichi

-        Constipație

-        Să faci pipi sau să ai scaun mai des decât de obicei

-        Pierderea controlului asupra vezicii urinare sau intestinelor

-        Sânge în urină

-        Umflarea picioarelor

-        Sângerare vaginală severă

Una dintre cele mai ușoare modalități de a detecta și de a preveni cancerul de col uterin este să-ți faci testul Papanicolau, un test preventiv, care presupune utilizarea unui tampon pe care se recoltează celulele de pe colul uterin cu scopul de a le detecra îaninte de a deveni canceroase.  

Detectarea acestor celule și apoi îndepărtarea lor poate preveni cancerul de col uterin. Este important de reținut că un test Papanicolau nu este un test pentru cancerul de col uterin în sine.

Pentru femeile care au cancer de col uterin în stadiul 1, supraviețuirea mai mult de cinci ani poate fi de 99 la sută, conform Cancer Research UK. Pentru stadiul 2, aceasta devine 60-90 la sută, în timp ce stadiul 3 este de 30-50 la sută. Cei cu cancer de col uterin în stadiul 4 au o șansă de una din cinci de combatere a bolii și de a trăi mai mult de jumătate de deceniu.

Este posibil ca femeile de toate vârstele să dezvolte cancer de col uterin, dar este extrem de rar la femeile sub 25 de ani.

Este cauzat de mutațiile din ADN celular, care duc la creșterea anormală a celulelor din mucoasa colului uterin. Acest cancer poate afecta țesuturile mai adânci ale colului uterin și se poate răspândi în alte părți ale corpului (metastază), adesea plămâni, ficat, vezică, vagin și rect.

Simptomele nu se observă de la bun început, astfel că acest tip de cancer trebuie descoperit în stadii incipiente, înainte ca celulele precanceroase să se dezvolte.

Citește și Iată care sunt semnele glicemiei crescute.