Ai pielea uscată? Iată ce uleiuri să foloseşti!

Uleiurile naturale sunt o alegere excelentă pentru a menține umiditatea pielii.  

image

"Pielea este un indicator al stării de sănătate, modificările apărute la nivelul pielii putând să semnaleze apariția unor afecțiuni interne sau semnalarea unei patologii locale. Pielea uscată, având afectat filmul hidrolipidic protector, este predispusă la apariția senzației de prurit și disconfort local, având un risc mai mare de dezvoltare a unor infecții cutanate. Legat de riscurile pentru boli pe care le prezintă pielea uscată, putem menționa apariția dermatitei atopice, predominant la copii sau a xerozei cutanate la persoanele vârstnice", explică dr. Niculescu Manuela, medic dermtolog, Policlinica Centrală din Craiova.

Iată ce uleiuri îţi fac bine dacă ai pielea uscată!

1. Uleiul de măsline

Este una dintre cele mai populare alegeri din întreaga lume, când vine vorba de uleiuri de corp. Are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante și este excelent pentru tratarea pielii excesiv de uscate, precum și a mâncărimii. De asemenea, este util în combaterea liniilor fine și a ridurilor de pe față. Poți folosi ulei de măsline extravirgin chiar și în jurul ochilor. Este adesea folosit pentru masajul bebelușilor.

Utilizare: Cel mai bine este să îl folosești imediat după un duș pe pielea uscată cu prosopul, ca să păstrezi umiditatea. Poți  folosi ulei de măsline zilnic, în funcție starea pielii. Atenție, dacă ai tenul predispus la acnee, este mai bine sa eviți aplicarea lui, deoarece poate agrava simptomele.

Vezi şi: Se poate folosi uleiul de măsline ca lubrifiant în timpul contactelor intime?

2. Ulei de cocos

Este bogat în acid lauric, care are proprietăți antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante. Este non-fototoxic și poate acționa ca o barieră solară pe piele. Este un excelent emolient util în calmarea pielii inflamate și iritate.

Utilizare:  Alege uleiul virgin de nucă de cocos, certificat organic, pentru a evita contaminanții. Îl poți folosi și pe față drept cremă hidratantă, demachiant, precum și ca soluție anti-îmbătrânire. Evită-l dacă ai pielea hipersensibilă, acnee sau puncte negre pe față.

3 Ulei de migdale

Este bogat în vitaminele E și A, acizi grași și zinc, care nu numai că îți hidratează pielea, dar ajută și la vindecarea rănilor și la menținerea unei funcții sănătoase de barieră cutanate. Ajută, de asemenea, la combaterea inflamației, a stresului oxidativ, a deteriorării produse de soare şi la estomparea ridurilor și cicatricilor.

Utilizare: Pentru hidratare, trebuie doar să pui o cantitate mică de ulei de migdale între palme și să aplici pe față cu mișcări ușoare. Îl poți folosi și în jurul ochilor și pentru buzele crăpate. Este de evitat dacă știi că ai alergie la nuci.

4. Uleiul de argan

Lipidele din acest ulei formează un strat protector pe piele. Uleiul de argan are, de asemenea, acţiune anti-sebum, care oferă pielii un aspect curat.

Utilizare: Poți folosi uleiul de argan drept cremă de zi sau de noapte. Cel mai bine se aplică după duș.

5. Uleiul de jojoba

Este bogat în esteri, care protejează pielea de deshidratare, antimicrobian, antiinflamator și poate fi folosit şi pentru tratarea acneei și eczemelor.

Utilizare:  Îl poți folosi ca atare sau amesteca cu câteva picături de ulei de mentă. Nu are efecte secundare dacă este aplicat pe o piele sănătoasă.

6. Uleiul de floarea-soarelui

Este popular ca ulei comestibil, dar este și excelent pentru pielea ta. Acidul linoleic din componenţa lui ajută la menținerea barierei pielii, inclusiv în cazul bebeluşilor. Acest ulei este bogat în vitamina E și vitamina A. Protejează pielea de daunele solare, reduce semnele de îmbătrânire și calmează inflamația pielii. 

Utilizare: Se poate aplica pe piele ca atare sau în combinaţie cu alte uleiuri.

7. Uleiul de semințe de struguri

Acest ulei ușor este extras din semințele strugurilor folosiți pentru fabricarea vinului și conține  acizi grași omega-6, vitamina E și polifenoli. Aplicarea acestui ulei hidratează și uniformizează nuanța pielii. Reduce hiperpigmentarea, inflamația, roșeața și semnele de îmbătrânire prematură.

Este de evitat dacă ai tulburări de coagulare.

8. Uleiul de avocado

Vitaminele și mineralele din uleiul de avocado hidratează și hrănesc pielea, calmează inflamația, mâncărimea, ajută la vindecarea rănilor, reduce arsurile solare și, de asemenea, poate întări unghiile.

Utilizare: Se folosește ca atare sau picurat în apa de baie.  

9. Ulei de caise

Este extras din semințele sau sâmburii de caise, iar versiunile pure, presate la rece sunt cele mai bune pentru piele. Fiind bogat în acizi grași (acid linoleic, acid oleic) și vitamina E, acest ulei este potrivit pentru masajul pielii uscate, îmbunătățește elasticitatea pielii, sporește strălucirea și conferă o nuanță uniformă a pielii.

Utilizare: Se utilizează în locul cremei hidratante de noapte, dar poate fi folosit și ca baza de machiaj de zi.  

10.Ulei de semințe de in

Este bogat în acizi grași Omega-3, care hidratează pielea, iar aplicarea regulată a uleiului de semințe de in poate reduce cearcănele din jurul ochilor. Fiind bogat în antioxidanți, poate proteja pielea de daunele solare.

Utilizare: Se folosește amestecând câteva picături în crema hidratantă de noapte.