Pielea palidă poate fi semnul unei boli grave a bărbaților

Pielea palidă poate apărea din numeroase motive, inclusiv genetice sau legate de sângerări interne, cum ar fi cele post-chirurgicale sau provocate de ulcere în tractul gastrointestinal. De asemenea, poate fi cauzată de oboseală sau infecții comune, precum răceala sau gripa. Cu toate acestea, există situații în care paloarea pielii poate fi un semn al unei afecțiuni mai grave, cum ar fi cancerul de prostată avansat.

Unul dintre semnele subtile ale cancerului de prostată este anemia, care poate duce la o paloare neobișnuită. Anemia poate provoca, de asemenea, oboseală, slăbiciune, amețeli, dificultăți de respirație, dureri de cap, stări proaste, tensiune arterială scăzută și creșterea ritmului respirator.

image

Pielea palidă poate fi un semnal de alarmă în privința cancereului de prostată. Foto: Shutterstock

Cancerul de prostată are patru stadii, fiecare cu subcategorii clinice specifice. Primele două stadii se referă la creșterea progresivă a tumorii în interiorul glandei prostatice. În stadiile trei și patru, tumora începe să se răspândească în afara glandei, afectând organe precum rectul și vezica urinară. În stadiul patru, cancerul poate ajunge și la oase, moment în care anemia și paloarea pielii pot apărea.

Măduva osoasă poate fi afectată în două moduri din cauza cancerului de prostată avansat. Primul mod este direct prin tumora care invadează măduva osoasă. Al doilea mod este prin efectele secundare ale tratamentelor de chimioterapie și radioterapie. Măduva osoasă produce celule roșii, cunoscute și sub numele de hemoglobină, care transportă oxigenul în întregul corp. Lipsa celulelor roșii și insuficiența oxigenului la nivelul pielii pot contribui la paloare. Anemia poate afecta, de asemenea, unghiile, gingiile și buzele.

Alte semne semne de cancer de prostată

Sănătatea prostatei influențează direct sănătatea vezicii urinare și a sistemului urinar. Prin urmare, cancerul de prostată poate provoca simptome urinare, precum urinare dureroasă, dificultăți la golirea completă a vezicii, flux urinar slab, urinare frecventă, sânge în urină și dureri în zona pelvină, spate și șolduri. Uneori, sângele poate fi prezent și în spermă.

Dacă tumora s-a răspândit la oase, poate apărea durerea osoasă, pierderea densității osoase și fracturile. În cazul în care cancerul metastazează la nivelul coloanei vertebrale, poate apărea dificultatea de a merge.

Tratamentul cancerului de prostată avansat

De obicei, o persoană cu cancer de prostată avansat a trecut deja prin opțiuni de tratament precum îndepărtarea prostatei, radiațiile sau chimioterapia. Chiar și așa, medicul se va concentra pe stoparea răspândirii cancerului. Alte tratamente pot include chimioterapia suplimentară, terapiile hormonale și imunoterapia. Ca în cazul oricărui tip de cancer, detectarea timpurie poate îmbunătăți rezultatele tratamentului. Cancerul de prostată poate fi asimptomatic în unele cazuri, de aceea este important să cunoașteți factorii de risc și să faceți screening-uri regulate. Vârsta la care ar trebui să începeți screening-urile depinde de factorii de risc personali.

Dacă observi orice modificări neobișnuite ale pielii sau simptome asociate cu anemia, este important să consuli un medic pentru evaluare și diagnostic. Gestionarea sănătății prostatei prin screening-uri regulate și detectarea timpurie a simptomelor poate contribui la prevenirea și tratarea eficientă a cancerului de prostată.

Sursa: Health Digest