Aşa calmezi natural pielea arsă de soare! Ce să faci dacă au apărut băşici
O neplăcere frecventă a verii sunt arsurile solare. Este bine să ai grijă să le previi, pentru că favorizează nu numai îmbătrânirea pielii, ci şi riscul de apariţie a cancerului. Pentru a calma disconfortul dat de arsuri, ai la-ndemână câteva soluţii naturale care şi-au dovedit eficacitatea.
Doar 15 minute de expunere la soarele puternic, fără protecție, sunt suficiente pentru ca pielea să sufere arsuri. De regulă, efectele se observă după câteva ore, spre deosebire de arsurile termice, care apar imediat. Printre simptome se numără roşeaţa, pielea caldă sau fierbinte la atingere, inflamaţia, apariţia de vezicule pline de lichid, iar uneori pot să survină şi durerea de cap şi febra. După 3 - 8 zile de la expunerea la soare, pielea începe să se repare, iar stratul deteriorat se descojeşte.
Apa rece
Primul lucru pe care trebuie să îl faci atunci când ai o arsură pe piele, indiferent dacă este cauzată de soare sau apă fierbinte, este să treci partea afectată sub un jet de apă rece. Acest lucru reduce inflamaţia, calmează durerea şi ajută la hidratarea epidermului. Pune pe pielea arsă comprese sterile cu apă rece şi menţine-le 10 - 15 minute. Repetă de câteva ori pe zi. Dacă eşti acasă, poţi face şi un duş, iar dacă eşti la mare, intră în apă, apoi stai la umbră. Nu intra însă în apa de piscină, pentru că are în componenţă clor, care agravează arsurile.
Aloe vera
Una dintre cele mai bune plante pentru pielea arsă de soare este aloe vera. Tot ce trebuie să faci este să rupi o frunză şi să aplici gelul pe porţiunile afectate. Dacă nu ai în casă planta, cumpără un gel de la farmacie, dar ai grijă să conţină 100% gel de aloe vera, care hidratează, calmează şi regenerează pielea.
Lapte rece şi ovăz
Dacă ai pielea arsă de soare, poţi încerca şi o baie cu apă rece, în care ai pus 2 căni cu lapte rece şi 1 cană cu fulgi de ovăz. Stai în cadă un sfert de oră. Aceste remedii ajută la reducerea efectelor arsurii, la calmarea pielii şi la menţinerea umidităţii naturale a epidermului. Fulgii de ovăz au proprietăți antiinflamatoare, antimicrobiene, antioxidante și de reparare a tegumentului. La final, nu freca pielea cu prosopul, ci tamponează uşor. În loc de lapte poţi opta pentru bicarbonat de sodiu (câteva linguriţe se adaugă în apa de baie).
Iaurt
Probioticele şi enzimele din iaurtul simplu ajută în caz de arsuri, dacă îl consumi regulat. Totodată, şi aplicat pe piele este benefic, pentru că are în compoziţie acid lactic, care scade inflamaţia şi ajută la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii. Se recomandă aplicarea de iaurt rece, care se menţine un sfert de oră pe locul afectat, apoi se spală cu apă. Pentru efecte benefice amplificate, iaurtul se poate combina cu o pastă de castraveţi, care are efect răcoritor asupra pielii.
Băşicile nu se sparg
Veziculele pline cu lichid nu trebuie sparte, pentru că fluidul natural pe care îl conţine ajută la vindecare. În plus, prin spargerea lor, creşte riscul de infecţii. Se recomandă ca aceste băşici să fie acoperite cu un bandaj cu tifon, pentru a evita infectarea lor. Dacă se sparg singure, spală zona cu apă şi săpun şi aplică o cremă antibacteriană recomandată de medic sau de farmacist. În momentul în care veziculele se sparg natural şi se descojesc, pielea moartă se îndepărtează uşor. Se poate aplica şi o cremă antiseptică sau pe bază de hidrocortizon.
Ce NU trebuie să aplici pe piele
Unele produse aplicate pe pielea arsă de soare fac mai mult rău decât bine, de aceea trebuie evitate. Aşadar, evită să pui pe piele vaselină, unt sau cuburi de gheaţă. Nu folosi nici produse care conţin lidocaină sau benzocaină, pentru că pot agrava arsura.
Oţetul, bun sau nu?
Părerile specialiştilor sunt împărţite când vine vorba de folosirea oţetului în tratarea arsurilor solare, pentru că acidul din compoziţia lui poate agrava leziunile. Totuşi, unii îl recomandă diluat cu apă, în cantităţi egale. Amestecul de apă şi oţet se pune într-un recipient cu pulverizator şi se aplică pe piele, la nevoie.