Eczemă sau psoriazis? Cum să faci diferența

Ai pete roșii pe piele, este uscată și te mănâncă? Dacă da, este posibil să ai eczemă sau psoriazis. Aceste afecțiuni ale pielii au simptome similare, așa că este adesea dificil să le deosebești.

Dermatologul Anthony Fernandez, explică diferența dintre aceste două afecțiuni ale pielii, inclusiv cum sunt diagnosticate și gestionate.

1 eczema jpg jpeg

Și eczema și psoriazisul se pot manifesta asemănător. Foto: Shutterstock

Ambele afecțiuni se manifestă prin inflamația pielii, ceea ce înseamnă că arată ca niște erupții cutanate. Dr. Fernandez spune că diferențele constau în compoziția lor celulară și moleculară.

Ce este eczema?

„Eczema este o inflamație a pielii care o face mai sensibilă și mai predispusă la infecții,” explică Dr. Fernandez. Aceasta cauzează erupții cutanate, care pot fi bine sau slab definite, și piele uscată, roșie, mâncărime și aspect solzos.

Există mai multe tipuri de eczemă, dar cel mai des, când auzi pe cineva vorbind despre eczemă, se referă la cel mai comun tip, dermatita atopică. Dermatita atopică apare de obicei la persoanele cu un istoric personal sau familial de astm, febra fânului sau alte alergii. Și, deși aproximativ 10%–20% dintre sugari au eczemă, aproximativ jumătate dintre aceștia scapă de ea pe măsură ce cresc.

Ce este psoriazisul?

Psoriazisul este o boală cronică, mediată de sistemul imunitar. Acest lucru înseamnă că sistemul tău imunitar devine disfuncțional și cronic activat, ceea ce duce la schimbări ale pielii. Aceasta cauzează pete roșii, ridicate și solzoase pe piele.

Există multe tipuri de psoriazis, dar cel mai comun este psoriazisul în plăci, care reprezintă aproape 80%–90% din cazurile de psoriazis. „Psoriazisul în plăci este o afecțiune cronică, ceea ce înseamnă că nu există un remediu,” spune Dr. Fernandez. „Cu toate acestea, poate fi mai bună sau mai rea în diferite momente ale vieții tale și poate fi gestionată cu remedii acasă și medicamente.”

 Ce au în comun eczema și psoriazisul?

Dermatita atopică și psoriazisul în plăci sunt afecțiuni diferite, dar au unele similitudini:

- Arată similar:Este dificil să le deosebești când apar pe piele deoarece ambele cauzează piele uscată, crăpată și solzoasă.

- Nu sunt infecțioase: „Nici psoriazisul, nici eczema nu sunt contagioase,” spune Dr. Fernandez. „Nu le poți transmite de la o persoană la alta.”

- Pot fi genetice: Poți fi predispus genetic la oricare dintre aceste afecțiuni, ceea ce înseamnă că pot fi prezente în familia ta.

- Pot afecta pe oricine: Ambele afecțiuni pot afecta oameni de orice vârstă, gen sau rasă. (Eczema este mai comună la copii.)

Diferențele dintre eczemă și psoriazis

Psoriazisul începe de obicei la vârsta adultă tânără, dar poate apărea mai târziu în viață. Și deși dermatita atopică este adesea văzută la copii, poate apărea la orice vârstă, fie din cauza pielii uscate, fie din cauza contactului cu substanțe chimice care declanșează iritații sau o reacție alergică.

Aspectul

Eczema și psoriazisul arată similar pe piele. Prezentările lor cele mai comune includ:

- Pete.

- Uscăciune.

- Crăpare.

- Roșeață.

- Solzi.

Dacă ai psoriazis în plăci, vei avea de obicei pete de piele roșii acoperite cu solzi argintii. Acestea sunt cunoscute sub numele de plăci și sunt de obicei bine definite, ridicate, mâncărime și dureroase. Cu psoriazis, plăcile sunt probabil mai groase și au solzi mai uscați decât eczema. „Totuși, uneori, acest lucru nu este suficient pentru a face diferența între cele două cu ochiul liber,” avertizează Dr. Fernandez.

Fluidul care iese din piele

Un indiciu evident care indică eczema este fluidul care se scurge prin piele, cunoscut sub numele de exudat seros. „Când vedem acest lucru, ne gândim cu siguranță la eczema în loc de psoriazis,” spune Dr. Fernandez. Aceasta se numește eczema plângătoare și este rezultatul inflamației pielii. Poate crește riscul de infecție, așa că ar trebui tratată de un medic cât mai curând posibil.

Localizarea

La adulți, eczema apare cel mai des în spatele genunchilor și în interiorul coatelor. Dar este, de asemenea, frecvent întâlnită: în jurul ochilor, pe gât, pe mâini, picioare și glezne.

Psoriazisul apare cel mai frecvent pe coate și genunchi, dar plăcile pot apărea oriunde. Alte locații comune sunt: fața și scalpel, unghiile de la mâini și picioare, organele genitale, partea inferioară a spatelui, palme și tălpi.

Declanșatori

Dacă ai dermatită atopică, este important să identifici declanșatorii personali: lucrurile care agravează afecțiunea. Declanșatorii comuni includ:

- Alergeni precum polenul, părul de animale și alimentele.

- Expunerea la fumul de tutun și alți poluanți din aer.

- Săpunuri dure și alte produse de îngrijire a pielii.

- Anumite țesături, cum ar fi lâna.

- Stresul.

- Vremea, în special umiditatea foarte ridicată sau scăzută.

Medicii nu sunt siguri ce anume declanșează exacerbările psoriazisului, iar acestea par să varieze de la o persoană la alta. Dar unele declanșatoare comune par să fie: leziuni ale pielii, cum ar fi tăieturi sau intervenții chirurgicale, stress, infecții, cum ar fi faringita streptococică, anumite medicamente eliberate pe bază de prescripție, inclusiv litiu și beta-blocante, vremea, în special aerul rece și uscat.

Mâncărimea

„Eczema provoacă de obicei o mâncărime mai intensă decât psoriazisul,” spune Dr. Fernandez. Aceasta poate fi agravată de umiditatea scăzută, care usucă pielea și cauzează mâncărime, precum și de căldura și umiditatea ridicată, care cauzează transpirație ce duce la mâncărime.

Opțiuni de tratament pentru ambele afecțiuni

„Deși cauzele subiacente sunt diferite, tratamentul este în general similar,” spune Dr. Fernandez. „Cu toate acestea, indicațiile medicale eficiente pentru eczemă nu vor fi eficiente pentru psoriazis și viceversa.”

El explică câteva dintre modalitățile de gestionare a fiecărei afecțiuni.

Păstrează-ți pielea hidratată

„Nu există un remediu pentru psoriazis și pentru multiple tipuri de eczemă, inclusiv dermatita atopică, dar poți ajuta la limitarea simptomelor prin obținerea unui tratament adecvat și îngrijirea corespunzătoare a pielii,” asigură Dr. Fernandez.

Pielea uscată este pielea care provoacă mâncărime, așa că unul dintre cheile gestionării acestor afecțiuni este să încerci să-ți menții pielea umedă și hidratată. Dr. Fernandez recomandă utilizarea unei creme hidratante sau unguente pentru a menține pielea umedă și hidratată.

Ai grijă de sănătatea generală

Sănătatea pielii este influențată de starea generală de sănătate. Urmează sfaturile generale de sănătate pentru a menține pielea în cea mai bună formă posibilă: consumă alcool cu moderație, bea mai multă apă, fă exerciții fizice regulat.

O dietă sănătoasă

O alimentație sănătoasă poate influența pozitiv sănătatea pielii. Dieta mediteraneană, cunoscută pentru proprietățile sale antiinflamatorii, este uneori recomandată persoanelor cu eczeme și psoriazis.

Dr. Fernandez subliniază importanța consultării unui dermatolog pentru erupțiile care nu dispar cu medicamentele fără prescripție. Tratamentul tipic include:

- Cortizon topic pentru cazurile ușoare.

- Medicamente imunosupresoare pentru cazurile moderate până la severe.

- Fototerapie sau tratament cu lumină ultravioletă pentru cazurile severe.

Este important să știi că eczema poate provoca infecții secundare. Pentru a preveni acest lucru, medicul poate utiliza antibiotice topice și sistemice pentru a elimina bacteriile și a calma inflamația.

Sursa: Health Cleveland