Iată ce se întâmplă în corpul tău când te rogi! Efectele sunt incredibile

image

Mai multe studii științifice au descoperit că rugăciunea aduce beneficii sănătății. Iată modurile în care rugaciunea îmbunătățește sănătatea mentală și fizică!

Reduce stresul

Herbert Benson, cercetător de la Harvard, a efectuat mai multe experimente în care a descoperit că rugăciunea, la fel ca şi practicile meditative, scad simţitor nivelul de stres. Ceea ce a descoperit savantul este că rugăciunea face exact opusul stresului: scade ritmul cardiac, al respirației și rata metabolismul, precum și tensiunea arterială, în timp ce îți crește capacitatea de luare a deciziilor și concentrarea.

Ține toxinele departe

În urma stresului, în organismul nostru se acumulează toxine. În diverse religii care presupun rugaciuni și meditație, unul dintre rolurile secundare este anularea efectelor stresului asupra organismului. De exemplu, potrivit Ayurveda, stresul este cauza numărul unu din spatele acumulării de toxine în organism. Prin reducerea nivelului de stres, rugăciunea ferește corpul de acumularea de toxine.

Reduce tensiunea arterială

Studiile arată că rugăciunea poate reduce tensiunea arterială cu până la 40%! De asemenea, îmbunătățește funcția cardiacă. Mai mult, triplează șansele de recuperare după un atac de cord sau o intervenție chirurgicală pe inimă, susține publicația Time.

Te face o persoană fericită

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania a constatat că rugăciunea crește nivelul de dopamină, hormon asociat cu starea de bine. Acest hormon se eliberează și în timpul altor activităţi plăcute, de exemplu atunci când mănânci ciocolată.

Vezi şi: Acestea sunt semnele frustrării! Tu le ai?

Te face mai bun

Rugăciunea are impact asupra unei zone din creier asociată cu ego-ul. Mai exact, potrivit unui studiu, reduce ego-ul și îi face pe oameni mai umili, mai puțin lacomi în privința lucrurilor materiale și, în general, îi transformă în nişte persoane mai bune.

Întărește imunitatea

Studiile arată că rugăciunea îți îmbunătățește imunitatea prin prevenirea mai multor boli minore și chiar reduce simptomele astmului. Cu toate acestea, cercetătorii nu au stabilit încă mecanismele din spatele acestui efect. Rugăciunea ajută, de asemenea, să faci față bolilor.

Scut contra depresiei

Un studiu din Marea Britanie a constatat că oamenii care se roagă au mai puține riscuri de a dezvolta probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia sau anxietatea. De asemenea, a constatat că rugăciunea într-un lăcaș de cult (biserică, moschee, templu etc.) te face o persoană mai pozitivă și îți reduce riscul de depresie și mai mult.

Îmbunătățesc autocontrolul

Lipsa de control aduce o mulțime de probleme. Oboseala este un factor care accentuează lipsa de control și efectele se fac simțite prin creșterea ferecvenței certurilor, pe care altfel, persoana le-ar fi evitat. Există un studiu care a constatat că participanții care au spus o rugăciune înainte de a-și asuma o sarcină epuizantă mental și obositoare au avut mult mai mult control de sine după îndeplinirea sarcinii respective, comparative cu cei care nu au făcut-o.

Cresc longevitatea

Prin efectul protector pe care îl are faţă de bolile grave, s-a demonstrat că rugaciunile susţin longevitatea. S-a observat că persoanele care au integrat rugăciunile în stilul de viaţă precum călugării au o speranţă de viaţă mai mare.

Vezi şi: Obiceiul banal care te ajută să trăieşti mai mult