Terapia mai puţin ştiută care alungă durerile şi depresia

Presupunând o abordare blândă a corpului, terapia craniosacrală ajută la eliberarea tensiunilor din organism și generează schimbări benefice atât la nivel fizic, cât şi psihic.

Terapia craniosacrală (TCS) este o terapie manuală, non-invazivă, care presupune evaluarea și corecția sistemului cranioscral, din care fac parte creierul, măduva spinării și lichidul cefalorahidian. TCS inițiază și susține mecanismul natural de autovindecare a organismului.

image

Terapia craniosacrala ajută la o relaxare profundă, ca în timpul unei meditații. Foto: Shutterstock

Terapeutul lucrează ușor cu întregul corp, inclusiv coloana vertebrală şi craniul. Folosindu-şi mâinile, terapeuții craniosacrali detectează tulburări în ritmul sacral cranian, identifică zone de disfuncție în zona craniană, suturală, la nivel de membrane sau în alte locuri de la nivelul țesuturilor moi din organism.

Cum funcționează terapia craniosacrală

Terapia craniosacrală acționează prin eliminarea blocajelor din ţesuturile fasciale (țesuturi conjunctive) ale corpului. Acestea sunt straturile ţesuturilor moi, care au continuitate de-a lungul întregului corp şi învăluie fiecare organ, muşchi şi os, până la celule individuale. Această eliberare blândă a tensiunilor cronice duce la îmbunătățirea stării de sănătate.

Acest lucru se întâmplă deoarece suturile craniene permit un oarecare grad de mișcare, iar lichidul cefalorahidian - care, printre altele, are rol în curățarea sistemului nervos central de diferite deșeuri metabolice, eliminându-le pe acestea prin bariera hematoencefalică -, are un puls ritmic care poate fi reglat armonic prin terapie. Terapia craniosacrală nu necesită echipamente, doar atingerea blândă a mâinilor terapeutului. Orice persoană poate beneficia de avantajele TCS, de la copii la vârstnici, fiind utilă atât ca metodă terapeutică singulară, cât şi ca parte a unui program de tratament combinat cu alte tehnici tradiționale sau complementare.

În ce constă  

Cei care apelează la terapia craniosacrală se întind îmbrăcați pe masa de masaj, iar terapeutul va aplica tehnicile de evaluare și de tratament la nivelul capului, pe trunchi, pe membre, acolo unde este nevoie. Atingerea pe care o vor experimenta este blândă, fără mișcari bruşte. Dupa evaluarea sistemului craniosacral, terapeutul va începe să lucreze în zona problemă din corp. Uneori este nevoie ca terapeutul să aplice tehnici speciale şi se folosesc mănuși de unică folosință sau degetare de unică folosință. Oricând apare un disconfort, sau din varii motive se dorește să se intrerupă tehnicile de terapie, pacientul poate semnala terapeutului acest lucru.

Vezi şi: Ce este și ce beneficii oferă talasoterapia?

Ce poate trata sau ameliora

Terapia craniosacrală poate fi de ajutor în numeroase tipuri de dureri: cervicale şi de spate, de şold, de membre inferioare, dureri legate de nervul sciatic; cele apărute în urma accidentelor, traume sau leziuni acute sau cronice; curbura coloanei vertebrale precum cifoza și scolioza; dureri musculare, leziuni sportive sau repetitive, luxaţii. La nivelul sistemului muscular și osos pot avea beneficii persoanele cu țesut cicatricial din intervenții chirurgicale.

Prin această terapie se pot observa ameliorări în constipație, diaree, sindromul de colon iritabil, intoleranţă alimentară, iar asupra sistemului neurologic, impactul benefic se referă la tulburări precum cele din spectrul autist, ADHD, paralizie cerebrală, scleroza multiplă și accident vascular cerebral.

Vezi şi: Îmbrăţişează copacii şi sănătatea ta va avea de câştigat! Ce este silvoterapia

Poate corecta şi tulburările psihice

Tulburările emoționale și cele de comportament din sfera fobiilor, anxietatea, agresivitatea, fricile, depresia, diverse probleme emoționale și dificultăţile de învăţare precum dislexia și problemele de vorbire sunt alte probleme asupra cărora terapia craniosacrală are impact pozitiv. De asemenea, pot exista beneficii și în cazul persoanelor cu infecții cronice acute, boli autoimune, oboseală cronică și alergii sau cu tulburări hormonale.