Cum te tratezi cu remediile ayurvedice. Sfatul medicului

Ayurveda, medicina tradițională indiană, are o istorie de peste 2.000 de ani, fiind recunoscută pentru tratamentele naturiste și practicile medicale eficiente.  Ayurveda folosește sute de plante medicinale, cunoscute pentru proprietățile lor benefice asupra organismului. Trei dintre cele mai cunoscute plante ayurvedice sunt ashwagandha, boswellia și neem, utilizate și în ziua de astăzi, în numeroase tratamente și preparate farmaceutice.

image

Ashwagandha reduce stresul și anxietatea

Ashwagandha (Withania somniefera) este o plantă tropicală ce face parte din categoria Solanacee, aceași categorie din care fac parte și tomatele. Withania somnifera este un arbust cu frunze ovale și flori galbene, ale cărui fructe sunt roșii. Planta conține compuși chimici cu beneficii medicinale, precum alcaloizii, acizi grași și aminoacizii. Ashwagandha este folosită pentru reducerea stresului și a anxietății. Un studiu a arătat că planta reduce intensitatea efectelor negative ale stresului și scade nivelul de cortizol din sânge. Planta este folosită și pentru ameliorarea tulburării bipolare, despresiei și schizofreniei. Un studiu din 2012 arată că adulții care au consumat 600 mg de ashwagandha zilnic, timp de 60 de zile au ameliorat simptomele depresiei și efectele stresului. Tratamentele pe bază de ashwagandha sunt folosite și în cazul insomniilor, îmbunătățesc fertilitatea masculină, susțin memoria și funcțiile creierului, reglează glicemia și reduc inflamațiile. Ashwagandha este administrată, în majoritatea cazurilor, sub formă de capsule ce se pot achiziționa din farmacie sau din magazinele cu produse naturiste. Se recomandă consumarea dozelor indicate în prospecte, pentru evitarea efectelor secundare neplăcute, precum durerile de stomac și diareea. Ashwagandha este contraindicată femeilor gravide și celor care alăptează. Înaintea începerii oricărui tratament, se recomandă consultarea unui medic specialist.

Boswellia, de ajutor pentru o varietate de afecțiuni

Boswellia serrata sau tămâia indiană este un arbore din familia Burseraceae, care se găsește în zonele montane din India, în Africa și în Orientul Mijlociu.  Extractul de Boswellia este folosit de mii de ani ca adjucant în tuse, astm, bronșită, scurgeri vaginale, probleme cardiovasculare, afecțiuni ale pielii, afecțiuni osteo-articulare și ale ficatului. De asemenea, planta are efecte benefice și asupra tractului gastrintestinal, fiind utilă în caz de viermi intestinali. Unele studii recomandă preparatele pe bază de boswellia în cazul prevenirii cancerului, datorită faptului că planta conține compuși cu acțiune antitumorală. Boswellia se găsește sub diferite forme în farmacii, cum ar fi în formă de capsule, pudră, în amestec cu alte plante, precum și sub formă de cremă. De obicei, preparatele farmaceutice pe bază de boswellia sunt bine tolerate de organism. Însă, în unele cazuri pot apărea efecte secundare precum greață, disconfort abdominal și prurit. Cei care iau medicamente anticoagulante trebuie să evite consumul de preparate pe bază de boswellia, întrucât poate interfera cu medicamentele luate. De asemenea, extractul de boswellia este interzis femeilor însărcinate și celor care alăptează.

Neem, remediu cu multiple beneficii

Neem (Azadirachta indica) este un arbore veșnic verde întâlnit în India și Pakistan. Arborele de neem poate atinge o lungime de 15-20 metri la maturitate. Extractul de neem este folosit din vechime în Ayurveda, grație proprietăților sale analgezice, antimicrobiene și antifungice. Neemul este folosit sub mai multe forme, cele mai întâlnite remedii fiind sub formă capsule și de ulei. Uleiul de neem are utilizări multiple, fiind folosit în tratarea acneei și combaterea mătreții, cauzate de pielea uscată, infecții fungice sau de dermatită. Extractul de neem stimulează imunitatea și are efecte benefice asupra sistemului gastrointestinal. De asemenea, unii cercetători îl recomandă pentru prevenirea mai multor tipuri de cancer. Preparatele farmaceutice pe bază de neem sunt contraindicate, însă, atât copiilor, femeilor gravide și celor care alăptează cât și persoanelor care suferă de boli autoimune de diabet sau urmează să fie supuse unei intervenții chirurgicale.

Sfatul medicului

Dr. Violeta Pîrvu, medic specialist medicină de familie, apifitoterapie și ayurveda

Prin ayurveda se pot trata majoritatea bolilor cronice, în primul rând, dar și afecțiuni acute, cu excepția urgențelor medicale. Astfel, boli precum hipertensiune arterială, psoriazis, obezitate, afecțiuni gastrice, precum gastrită, colită, ulcer gastric cât și infecțiile urinare, dermatitele, alergiile alimentare sau afecțiunile respiratorii ca bronșită, rinită, astm bronșic, pot fi tratate cu succes, prin terapiile ayurveda.

Înainte de a începe un tratament ayurvedic, este important să facem o detoxifiere generală a corpului, care în ayurveda, se numește Panchakarma și constă într-o serie de proceduri ca vomă terapeutică, purgașie terapeutică sau clismele terapeutice.

Ashwagandha, boswellia şi neemul se pot administra sub formă de pulberi râșnite fin, câte 1g de 4 ori pe zi sau capsule cu plantă medicinală râșnită fin, 1 capsulă de 2-3 ori pe zi. În funcție de afecțiunea pe care dorim să o tratăm, dozele pot crește, la recomandarea medicului ayurvedic. De exemplu, în caz de parazitoză intestinală, pentru care neem este foarte indicat, se pot lua și 4 g de 4 ori pe zi, timp de 10 zile consecutiv, alături de alte remedii și plante medicinale.

Anca-Teodora Popa