Iată ce se întâmplă în corpul tău când râzi! Efectele sunt uimitoare

Un gest atât de simplu, care nu ne costă nimic, este râsul. Dincolo de starea de bine pe care ne-o oferă, râsul are şi numeroase beneficii asupra sănătăţii fizice şi psihice, pe care este bine să le cunoşti.

image

Medicii recomandă râsul 10 - 15 minute pe zi pentru a avea o stare bună a sănătăţii. Râsul are efectele unui masaj asupra corpului, pentru că ajută la stimularea multor organe interne. În copilărie râdem de până la 400 de ori pe zi, iar la maturitate doar de zece ori zilnic, potrivit Federației Franceze de Cardiologie. Având în vedere beneficiile râsului, ar trebui să râdem mai mult în fiecare zi. Iată de ce!

Scade tensiunea arterială

Prin îmbunătăţirea circulației sângelui și prin oxigenarea inimii, râsul reduce riscul apariției cheagurilor și scade tensiunea arterială după câteva minute, notează santemagazine.fr.

„Râsul stabilizează ritmul cardiac și scade tensiunea arterială, opusul efectelor stresului”, explică Federația Franceză de Cardiologie. De asemenea, curăţă plămânii şi îmbunătăţeşte oxigenarea sângelui.

Vezi şi: Atenție! Lucruri despre care nu știai că îți pot crește tensiunea

Îmbunătăţeşte sistemul imunitar

Râsul creşte nivelul de anticorpi, mai ales la nivelul nasului şi din tractul respirator. Prin creşterea imunităţii suntem mai protejaţi de cancer, boli cardiovasculare, migrene, depresii şi insomnie. Aceste beneficii sunt susţinute de un stil de viaţă echilibrat, care include alimentaţie sănătoasă şi mişcare.

Reduce intensitatea durerii

Prezenţa clovnilor în spitale este o dovadă a faptului că râsul ajută la atenuarea durerii. Acest efect se explică prin faptul că râsul ajută la eliberarea de endorfine în corp, care acţionează ca morfina, dar într-un mod mai scăzut, şi care creşte pragul la durere.

„Râsul are un efect benefic și asupra somnului, digestiei, energiei noastre sexuale, prin disiparea tensiunilor şi a inhibițiilor”, adaugă Federația Franceză de Cardiologie.

Ce hormoni se secretă în corp când râdem

În timpul râsului, în organism se secretă dopamină, care favorizează senzaţiile de plăcere, şi se sintetizează serotonina, al cărei nivel este redus în caz de depresie.

Când râdem, corpul secretă endorfine, hormoni care reduc producția de adrenalină generată de stres. De asemenea, „râsul reduce producția de cortizol, principalul hormon de stres, oferind imediat o senzație de bine”, informează Federația Franceză de Cardiologie.

Antidepresiv şi antistres natural

Râsul are numeroase beneficii şi asupra sănătăţii psihice. Râsul are efect antidepresiv, antistres şi analgezic. Ajută la reducerea stresului și a anxietății, ne creşte încrederea în sine și consolidează legăturile sociale.

Totodată, ne ajută să ne destindem muşchii, să ne oxigenăm mai bine creierul şi să ne relaxăm.

Vezi şi: Iată cum poți deosebi depresia de o simplă tristețe!